Τρίτη 16 Ιουλίου, 2019

Πολεμική ρητορική από την Άγκυρα: «Θα δώσουμε μάχη μέχρι τέλους» – Αναπόφευκτη η σύγκρουση σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο

Πολεμική ρητορική από την Άγκυρα με την έναρξη της άσκησης «Θαλασσόλυκος» και με φόντο τις παράνομες ενέργειες σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο. Οι Τούρκοι διαμηνύουν πως θα «δώσουν αγώνα μέχρι τέλους» και θα κερδίσουν τα «δικαιώματά» τους στην περιοχή.

Είναι εμφανές πια πως η σύγκρουση με την Τουρκία είναι αναπόφευκτη. Το ερώτημα είναι πότε και πώς θα γίνει, και κατά πόσο θα επέμβουν οι Σύμμαχοι. Γιατί η ιστορία ένα πράγμα έχει δείξει… οι Έλληνες πολεμούν μόνοι τους.

Ο πρώην υπουργός Ενέργειας της Τουρκίας και αρχιτέκτονας της πολιτικής στην ανατολική Μεσόγειο, σε συνέντευξή του στο τουρκικό κανάλι CNN Türk δήλωσε ότι «στη γεωγραφική μας περιοχή όπου και να κοιτάξουμε το τελευταίο διάστημα γίνονται συνεχώς νέες ανακαλύψεις. Η Τουρκία ακολουθώντας έναν διαφορετικό δρόμο θα πρέπει να συμμετάσχει στη διαδικασία. Δημιουργώντας μία ομάδα με δικά μας πλοία, με δικούς μας μηχανικούς, ειδικούς και ανθρώπους ξεκινήσαμε μόνοι μας μέσα στα δικά μας χωρικά ύδατα δικές μας εξορύξεις».

«Η Μεσόγειος δεν είναι η λίμνη του μπαμπά κανενός. Έχουμε κι εμείς χωρικά ύδατα και πρέπει να δώσουμε τον αγώνα μας μέχρι τέλους», τόνισε ακόμα ο γαμπρός του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, που επί ημερών του αγοράστηκε το πρώτο γεωτρύπανο της Τουρκίας ο ‘Πορθητής’ και τώρα προαναγγέλλει κι αυτός με τη σειρά του τον ερχομό και του δεύτερου γεωτρύπανου ‘Γιαβούζ’ στην ανατ. Μεσόγειο.

«Το γεωτρύπανο μας, ο ‘Πορθητής’ ξεκίνησε ήδη δουλειά, σύντομα ξεκινά και ο Γιαβούζ. Το λέω ξεκάθαρα ότι με βάση επιστημονικά στοιχεία το 2020 στο θέμα των ενεργειακών ερευνών στη θάλασσα και την ξηρά, στο θέμα του πετρελαίου και του αερίου στην Τουρκία θα ακούσουμε πολύ ευχάριστα νέα. Αυτό θέλω να το ξέρουν τα 82 εκατομμύρια των συμπολιτών μας.

Η Τουρκία έχει κάνει πολύ σημαντικά βήματα, γιατί ανησυχείτε; Η εμπειρία της τουρκικής κοινωνίας την οδήγησε σε πολύ καλύτερο επίπεδο αντίληψης. Είναι πολύ σημαντικό για την Τουρκία να κερδίσει τη φιλία. Η ανατ. Μεσόγειος για την Τουρκία είναι πολύ σημαντική. Δεν θα δεχτούμε να μας υπαγορεύουν τι να κάνουμε», δήλωσε ο Αλμπαϊράκ.

Εν τω μεταξύ, ξεκινά σήμερα Δευτέρα 13 Μαΐου, και θα ολοκληρωθεί στις 25 Μαΐου η νέα μεγάλη ναυτική άσκηση της Τουρκίας με την κωδική ονομασία «Θαλασσόλυκος». Η ά σκηση θα διεξαχθεί παράλληλα σε τρεις θάλασσες: Αιγαίο, ανατολική Μεσόγειο και Μαύρη Θάλασσα.

Ο «Θαλασσόλυκος» πραγματοποιείται κάθε δύο χρόνια με τη συμμετοχή και των τριών δυνάμεων της Τουρκίας. Φέτος θα λάβουν μέρος συνολικά 131 πλοία, 57 μαχητικά αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, μαζί με 25.900 στρατιώτες που θα βρίσκονται επί ποδός.

Ως «μια ευκαιρία για τη χώρα να κάνει επίδειξη δύναμης και διπλωματίας» χαρακτηρίζει το όλο εγχείρημα η τουρκική εφημερίδα Daily Sabah που φιλοξενεί εκτενές άρθρο για την επιχείρηση «θαλασσόλυκος», την ώρα που ανεβαίνει το θερμόμετρο στη Μεσόγειο και την κυπριακή ΑΟΖ, με τις συνεχιζόμενες προκλήσεις της Αγκυρας.

Εκτός από τα πολεμικά πλοία, στην επιχείρηση αναμένεται να λάβουμε μέρος 57 αεροσκάφη και 33 ελικόπτερα, ενώ θα συμμετέχουν και σκάφη της τουρκικής ακτοφυλακής. Τις επόμενες ημέρες αναμένεται να βγουν στη θάλασσα 25,900 αξιωματικοί σε μια άσκηση επιχειρησιακής ετοιμότητας που η Αγκυρα συνδέει άμεσα και με την πίεση που ασκεί σε Ελλάδα και Κύπρο αναφορικά με την κυπριακή ΑΟΖ.

Σχολιάστε

Translate »