Την είσοδο τουρκικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ εκβιάζουν οι Τούρκοι μέσω Μπακού χωρίς όμως αποτέλεσμα
Ξεκίνησαν “τα όργανα” στο Ναγκόρνο με τουρκικό δάκτυλο αφού οι Αζέροι κατηγορούν ανοικτά και επίσημα τις ρωσικές δυνάμεις για μεροληπτική στάση υπέρ των Αρμενίων.

“Η μονόπλευρη στάση των ρωσικών δυνάμεων που αναπτύχθηκαν στην περιοχή του Καραμπάχ για την παρακολούθηση της συμφωνίας κατάπαυσης του πυρός που υπεγράφη τον Νοέμβριο έχει δημιουργήσει ένταση στο Αζερμπαϊτζάν.

Τα ρωσικά στρατεύματα πολλές φορές επέδειξαν προκλητική στάση υπέρ της Αρμενίας αντί να υιοθετούν την απαιτούμενη ουδέτερη στάση για την εφαρμογή της ειρηνευτικής συμφωνίας”, δηλώνουν αξιωματούχοι του Αζερμπαϊτζάν.

Ο πρόεδρος της ακαδημίας του Αζερμπαϊτζάν, Araz Aslanlı, δήλωσε ότι ορισμένες συμπεριφορές και πρακτικές των ρωσικών δυνάμεων δεν συμβάλλουν στη μόνιμη λύση του ζητήματος Ναγκόρνο-Καραμπάχ και προκαλούν αμφιβολίες στο Αζερμπαϊτζάν και την Τουρκία σχετικά με τις ρωσικές καλές προθέσεις”.

Ο Ασλάνλι είπε ότι η πολυαναμενόμενη λύση για το ζήτημα του Καραμπάχ θα μπορούσε να έχει δημιουργήσει νέα ένταση στις ήδη τεταμένες σχέσεις Τουρκίας-Ρωσίας.

“Είναι σημαντικό να δημιουργηθούν συνθήκες πολυδιάστατης συνεργασίας στην περιοχή. Για το σταθερό μέλλον της περιοχής, τα ρωσικά στρατεύματα πρέπει να δρουν με τη συνειδητοποίηση ότι κινούνται στο έδαφος του Αζερμπαϊτζάν», είπε ο ίδιος μόνο που ο Πούτιν δεν το θεωρεί έτσι.

Ο αναπληρωτής πρόεδρος του Κέντρου Διεθνών Σχέσεων και Στρατηγικών Μελετών του Καυκάσου (QAFSAM), Nazim Cafersoy, δήλωσε επίσης ότι Ρώσοι στρατιώτες στην περιοχή επιτρέπουν τη συνέχιση της παρουσίας των παράνομων στρατιωτικών δυνάμεων αντί να παρέχουν ειρήνη μεταξύ Αρμενίων και Αζέρων.

«Αυτή η κατάσταση που η αποκαλούμενη αρμενική κυβέρνηση στην περιοχή προσπαθεί να χρησιμοποιήσει για τα δικά της συμφέροντα είναι απαράδεκτη. Η Ρωσία δεν ασκεί καλή παρουσία σε αυτήν τη διαδικασία.

Οι Ρώσοι στρατιωτικοί πρέπει να καταβάλουν προσπάθειες για την εφαρμογή της κατάπαυσης του πυρός στην περιοχή, και θα πρέπει να αποφεύγουν οποιαδήποτε δράση κατά της εδαφικής ακεραιότητας του Αζερμπαϊτζάν”, τόνισε ο ίδιος.

Για παράδειγμα οι Αζέροι αναφέρουν, ότι ο Ρουστέμ Μουράτοφ, ανώτατος διοικητής των ρωσικών στρατευμάτων στην περιοχή, φωτογραφήθηκε με Αρμένιους αυτονομιστές πριν μερικές ημέρες προκαλώντας την αντίδραση του Μπακού.

Ο ίδιος επίσης στις συναντήσεις του με Αρμένιους αυτονομιστές του Καραμπάχ επιτρέπει την ανάρτηση της σημαίας της Αρμενικής κυβέρνησης.

Ενώ σε άλλη περίπτωση δηλώνουν, ότι το ρωσικό υπουργείο Άμυνας σε είδηση ​​που δημοσιεύθηκε στον ιστότοπό του χρησιμοποίησε τη φράση «Δημοκρατία του Ναγκόρνο-Καραμπάχ», που αναφέρεται στη διοίκηση των αυτονομιστικών δυνάμεων των Αρμενίων.
Απειλεί ανοιχτά με πόλεμο την Αρμενία ο Αλίγιεφ
Ο Πρόεδρος του Αζερμπαϊτζάν, Ιλάμ Αλίγιεφ, εξέφρασε την ενόχλησή του για τις επισκέψεις Αρμενίων αξιωματούχων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ, προειδοποιώντας τον Ερεβάν ότι θα μπορούσε να βρεθεί αντιμέτωπο με στρατιωτική απάντηση εάν συνεχιστούν οι επισκέψεις.

«Πληροφορήθηκα ότι ο Αρμένιος Υπουργός Εξωτερικών επισκέφθηκε το Χανκέντι [Στεφανάκερτ]. Τι έκανε εκεί; Η Αρμενία δεν πρέπει να εχνάει τον πόλεμο. Θυμηθείτε ότι η “σιδερένια γροθιά” παραμένει στη θέση της. Αυτές οι επισκέψεις πρέπει να τελειώσουν. Σας προειδοποιούμε ότι εάν ληφθούν ξανά τέτοια προκλητικά μέτρα, η Αρμενία θα το μετανιώσει ακόμη περισσότερο», δήλωσε ο Αλίγιεφ, μιλώντας σε συνάντηση την Πέμπτη που συζητά τα κύρια γεγονότα του 2020.

Σύμφωνα με τον πρόεδρο του Αζερμπαϊτζάν, όλες οι μελλοντικές επισκέψεις στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ από οποιονδήποτε ξένο υπήκοο πρέπει να εγκριθούν από το Μπακού.

«Όλος ο κόσμος αναγνωρίζει αυτήν την περιοχή ως αναπόσπαστο τμήμα του Αζερμπαϊτζάν. Κανένας ξένος πολίτης δεν μπορεί να εισέλθει σε αυτήν τη ζώνη χωρίς την άδειά μας. Κανένας διεθνής οργανισμός, εκτός από τον Ερυθρό Σταυρό, δεν μπορεί να ταξιδέψει εκεί. Τους προειδοποιήσαμε πρώτα μέσω του υπουργείου Εξωτερικών. Στη συνέχεια, η προειδοποίηση θα έρθει με άλλο τρόπο», είπε ο Αλίγιεφ, χωρίς να εξηγήσει περαιτέρω.

Οι Αζέροι ακολουθώντας πιστά τις συμβουλές των Τούρκων επιτετραμμένων στην χώρα, δημιουργούν κλίμα έντασης με σκοπό την αποχώρηση των ρωσικών δυνάμεων από το Καραμπάχ, ή την ταυτόχρονη είσοδο τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή για την προάσπιση των δικών τους δικαιωμάτων και φυσικά των συμφερόντων της Τουρκίας.

Ρωσικές δημοσιογραφικές πηγές αναφέρουν ότι η Μόσχα δεν επιτρέψει επουδενί την παρουσία τουρκικών δυνάμεων στην περιοχή, ένα βήμα από τα ρωσικά σύνορα.

Επίσης για όσους δεν γνωρίζουν, η Μόσχα φέρεται να είχε συμφωνήσει με τον Αλίγιεφ και τον προηγούμενο Αρμένιο πρωθυπουργό που ανέτρεψε ο Πασινιάν, την παράδοση με ειρηνικό τρόπο, μέρος του Ναγκόρνο και την αποδοχή παρουσίας των Αρμενίων στο υπόλοιπο κομμάτι.

Ο Ερντογάν όμως θέλει να τα αλλάξει όλα αυτά και παίξει τα δικά του παιχνίδια, χωρίς όμως να λογαριάζει την Μόσχα που έχει τα δικά της μόνιμα σχέδια γύρω από τα σύνορα της.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »