Ο Αμερικανός πρόεδρος Ν.Τραμπ ενώ ήρθε σε συνεννόηση με την Σαουδική Αραβία για να απομονωθεί η Ρωσία από τις αγορές πετρελαίου ενισχύοντας παράλληλα την παραγωγή καυσίμων, στην συνέχεια έπεσε στην παγίδα των χαμηλών τιμών τινάζοντας στον αέρα τις εταιρείες ενέργειας στις ΗΠΑ.

Οίδιος ο επικεφαλής του Λευκού Οίκου, εξέφρασε τις απόψεις του για μικρή μείωση των τιμών του πετρελαίου, σε τηλεφωνική συνδιάλεξη που είχε πρόσφατα με τον Σαουδάραβα πρίγκιπα Mohammed bin Salman.

Πληροφορίες φέρουν τον Τραμπ να ενέκρινε αρχικά τα σχέδια του Ριάντ για αύξηση της παραγωγής πετρελαίου και ταυτόχρονα μείωση των τιμών του μαύρου χρυσού, αλλά αυτό έγινε “άγαρμπα” με αποτέλεσμα να προκληθεί μεγάλη ζημιά στους παραγωγούς καυσίμων των ΗΠΑ.

Το περιοδικό Politico σημείωσε ότι η πτώση των τιμών δύο εβδομάδες μετά τη συνομιλία του Τραμπ με τον Ben Salman ήταν τόσο συντριπτική που η ηγεσία του Λευκού Οίκου έπαθε κυριολεκτικά σοκ.

“Κανείς δεν φαντάζονταν ότι η τιμή του πετρελαίου θα έπεφτε τόσο πολύ”, ανέφερε η πηγή.

Η Wall Street Journal έγραψε ότι αξιωματούχοι του υπουργείου Ενέργειας των ΗΠΑ είχαν προτείνει στον Αμερικανό πρόεδρο να συνεννοηθεί με τη Σαουδική Αραβία για τη ρύθμιση των τιμών του πετρελαίου παγκοσμίως, αλλά προφανώς δεν περίμεναν ούτε και οι ίδιοι να φτάσει εκεί η κατάσταση.

Οι τιμές του πετρελαίου Brent σημείωσαν μια τρομερά απότομη πτώση,που ήταν η μεγαλύτερη από την οικονομική κρίση του 2008.

Η επική μάχη για την πετρελαϊκή κυριαρχία μεταξύ Ρωσίας και Σαουδικής Αραβίας σε συνδυασμό με τον κορωναϊό έχει ενισχύσει το χάος στη Wall Street και ο κίνδυνος ενός χρηματιστηριακού κραχ είναι ορατός πιο πολύ από ποτέ.

Οι τιμές του πετρελαίου είναι σε ελεύθερη πτώση, φτάνοντας  στα χαμηλότερα επίπεδα των τελευταίων 18 ετών αυτή την εβδομάδα.

Τα αποθέματα ενέργειας καταρρέουν και οι αρνητικές αποδόσεις των ομολόγων ενέργειας αυξάνονται.
 

Για να επιβιώσει η πετρελαϊκή βιομηχανία των ΗΠΑ θα πρέπει να περικοπούν οι δαπάνες, να μειωθούν τα μερίσματα και να προετοιμαστούν οι εργαζόμενοι με χιλιάδες απολύσεις.

Αμέτρητοι εργαζόμενοι, πολλοί από τους οποίους βρίσκονται σε πολιτείες με παράδοση στο δημοκρατικό κόμμα όπως το Τέξας, θα χάσουν τη δουλειά τους.

Τώρα ο Τραμπ κάτω από την πίεση μεγάλων κολοσσών εταιρειών πετρελαίου δήλωσε ότι είναι πρόθυμος να γίνει διαμεσολαβητής στην μάχης της Σαουδικής Αραβίας με την Ρωσία.

Η κυβέρνηση Τραμπ παράλληλα, έχει ήδη προχωρήσει σε σχέδια μεταφοράς και αποθήκευσης των απαραίτητων αποθεμάτων εκτάκτου ανάγκης των ΗΠΑ, αγοράζοντας τεράστιες ποσότητες αργού πετρελαίου από μικρές και μεσαίες αμερικανικές εταιρείες.

Το Τμήμα Ενέργειας σκοπεύει να ζητήσει από το Κογκρέσο την χρηματοδότηση για να αγοράσει δεκάδες εκατομμύρια βαρέλια πετρελαίου, τα οποία θα είναι πολύ φτηνά δεδομένης της συντριβής των τιμών.

Αμερικανοί αξιωματούχοι διερευνούν επίσης μια διπλωματική προσπάθεια για να αποτρέψουν τη Σαουδική Αραβία από το να πλημμυρίζει συνεχώς την αγορά με φθηνό πετρέλαιο, θέλοντας να μειώσουν την παραγωγή της, γράφει η εφημερίδα The Wall Street Journal.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ εξετάζει επίσης νέες κυρώσεις προς την Ρωσία με σκοπό τη σταθεροποίηση των τιμών, Ρώσοι αξιωματούχοι ανέφεραν ότι ο Αμερικανός πρόεδρος  δεν θα πρέπει να μπει στη μέση αυτής της μάχης.

“Γνωρίζουμε ότι ο τεράστιος πετρελαϊκός τομέας των ΗΠΑ βρίσκεται τώρα σε δυσχέρεια λόγω των χαμηλών τιμών”, δήλωσε ο εκπρόσωπος του Κρεμλίνου Ντμίτρι Πεσκόφ σε τηλεδιάσκεψη με δημοσιογράφους.

«Δεν υπάρχει πόλεμος τιμών μεταξύ της Ρωσίας και  Σαουδικής Αραβίας. Έχουμε καλές σχέσεις με τη Σαουδική Αραβία και δεν πιστεύουμε ότι κάποιος πρέπει να παρέμβει σε αυτές τις σχέσεις», κατέληξε ο ίδιος.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »