Μπορεί να έδειξε εικόνες από την εκτόξευση ο Ερντογάν, τί έγινε όμως με τους στόχους;
Σύμφωνα με πληροφορίες που επικαλούνται ρωσικά μμε, ο τουρκικός στρατός εξακολουθεί να μην είναι σε θέση να αποδείξει τη λειτουργία των ρωσικών συστημάτων αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph στο έδαφος της χώρας λόγω της παρέμβασης στη λειτουργία ρωσικών αντιαεροπορικών πυραυλικών συστημάτων.

Όπως φαίνεται οι Ρώσοι, δεν είναι καθόλου πρόθυμοι στο να παρέχουν στην Άγκυρα πλήρεις τεχνικές πληροφορίες σχετικά με τη λειτουργία αυτών των αμυντικών συγκροτημάτων αλλά και το δικαίωμα χρήσης τους.

Σύμφωνα με αρκετές αναφορές ρώσων ειδικών, ο τουρκικός στρατός μελετά ενεργά ένα από τα συστήματα αεροπορικής άμυνας S-400 Triumph που τέθηκαν σε λειτουργία πριν από κάποιες εβδομάδες για δοκιμή.

Σκοπός της Άγκυρας είναι όπως φαίνεται να δημιουργήσει τα «δικά της ομοιώματα» στα ρωσικά συστήματα αεροπορικής άμυνας. Ωστόσο, λόγω πολλών τεχνικών δυσκολιών, οι Τούρκοι ειδικοί δεν κατάφεραν να αποκρυπτογραφήσουν τις τεχνολογίες των Ρώσων, τουλάχιστον μέχρι ώρας.

«Ο Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία θα ενεργοποιήσει τα συγκροτήματα S-400 τον Απρίλιο. Έχει περάσει περισσότερο από ένα έτος από την παράδοση του S-400 στην Τουρκία και δεν έχει σημειωθεί πρόοδος και το πρόβλημα είναι παράξενο δεδομένου ότι η Άγκυρα δεν έχει δημοσιεύσει τίποτα σχετικά με τις τρέχουσες δοκιμές. Είδαμε μια εκτόξευση πυραύλων, αλλά όχι τι έγινε με τον στόχο”, τονίζει ο αναλυτής.

Η τουρκική πλευρά δεν έχει κάνει κανένα σχόλιο σχετικά με το θέμα.

Η Μόσχα, παρά τη ” συνεργασία” που φαίνεται να έχει με τον Ερντογάν, δεν εμπιστεύεται την Άγκυρα, καθώς δεν πρόκειται να δώσει το δικαίωμα στην Τουρκία να τους χρησιμοποιεί αυτόνομα.

Όπως σας είχαμε αναφέρει σε προηγούμενο άρθρο, ειδικοί εφιστούν την προσοχή στο γεγονός ότι παρά τις πρόσφατες δοκιμές των ρωσικών S-400, η ​​Άγκυρα αναβάλλει ενεργά την επιχειρησιακή λειτουργία αυτών των πυραύλων σε υπηρεσία, ενώ δεν έχουμε επίσημη παραλαβή τους… από τον τουρκικό στρατό.

Σύμφωνα δε με τουρκικά μέσα ενημέρωσης, απαιτούνται επιπλέον έλεγχοι των ρωσικών συγκροτημάτων για να γίνουν αποδεκτοί οι πύραυλοι από τις τουρκικές ένοπλες δυνάμεις.

Πρόκειται για προφάσεις εν αμαρτίαις, αφού είναι γνωστό ότι η Άγκυρα ευρίσκεται μπροστά σε οικονομικό κραχ, καθώς η λίρα έχει χάσει πολλαπλά την αξία της.

Τουρκικές πηγές είχαν δηολώσει μάλιστα ότι με τους πυραύλους S-400, η τουρκική πλευρά θα έχει την δυνατότητα και την ετοιμότητά της να εμποδίσει ακόμα και ρωσικά πολεμικά πλοία από τη Μαύρη Θάλασσα, με αφορμή το θέμα της Κριμαίας».

Δεν είναι τυχαίο που η Άγκυρα πιέζει σχεδόν εκβιαστικά τη Ρωσία να τους παρέχει την απαιτούμενη τεχνογνωσία, αλλιώς… θα αγοράζουν από αλλού.

Υπάρχει η πεποίθηση πως η Τουρκία, για να στραφεί ξανά προς τη Δύση και τις ΗΠΑ πιο συγκεκριμένα, θα “έδινε” χωρίς να το σκεφτεί κάν την τεχνολογία των S-400, που τόσο προβληματίζει την Αμερική και το ΝΑΤΟ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »