Τις τουρκικές προκλήσεις θα θέσουν για ακόμη μια φορά Ελλάδα και Κύπρος στο Συμβούλιο Εξωτερικών Υποθέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης, το οποίο συνεδριάζει σήμερα μέσω τηλεδιάσκεψης, παρά το ότι δεν υπάρχει ουδεμία προοπτική λήψης κάποιας σημαντικής απόφασης για την ανάσχεση της τουρκικής προκλητικότητας.

Η συγκεκριμένη σύνοδος περιγράφεται από την ελληνική πλευρά ως “προετοιμασία” για την Σύνοδο Κορυφής της 8ης Δεκεμβρίου, όπου υποτίθεται ότι θα παρθούν αποφάσεις. Αθήνα και Λευκωσία βρίσκονται σε ανοικτή γραμμή, κορυφώνοντας τις πιέσεις για επιβολή κυρώσεων από την Ε.Ε στην επικείμενη Σύνοδο Κορυφής των Ευρωπαίων ηγετών, στις 8 Δεκεμβρίου προς την Άγκυρα η οποία διατηρεί το Oruc Reis στην Ανατολική Μεσόγειο.

Τόσο ο υπουργός Εξωτερικών Νίκος Δένδιας όσο και ο Κύπριος ομόλογός του προτίθενται να θέσουν για μία ακόμη φορά τους Ευρωπαίους ομολόγους τους προ των ευθυνών τους, κρούοντας τον κώδωνα του κινδύνου για τις συνέπειες που μπορεί να επιφέρει τυχόν παράταση της αδράνειας που επιδεικνύει η Ευρώπη απέναντι στην Τουρκία.

Ρεαλιστικά βεβαίως καθώς μια τέτοια κίνηση θα απαιτούσε ομοφωνία από τα κράτη-μέλη της ΕΕ είναι αρκετά δύσκολο να περάσουμε από μια λεκτική καταδίκη σε κυρώσεις που δεν θα είναι συμβολικής μορφής αλλά θα έχουν ουσιαστικό αποτέλεσμα. Παρά ταύτα η ελληνική και κυπριακή διπλωματία συνεχίζει να πιέζει προς αυτή την κατεύθυνση.

Την ίδια στιγμή που ο Ερντογάν στήνει παντού την ημισέληνο και προσπαθεί να δημιουργήσει ένα “τουρανικό ΝΑΤΟ” η Ελλάδα εναποθέτει τις ελπίδες της σε μια μη-λειτουργική (τουλάχιστον σε επίπεδο εξωτερικής πολιτικής) Ένωση και δηλώνει παντού διατεθειμένη να πάει σε διάλογο με την Τουρκία.

Την Τουρκία που ενσωμάτωσε την Αμμόχωστο, απειλεί ότι θα κάνει την Θράκη “Ναγκόρνο Καραμπάχ”, έχει το Oruc Reis να παραβιάζει επί μήνες την ελληνική υφαλοκρηπίδα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »