Eνισχύεται το ΠΝ
Eξελίξεις φέρεται να έχουμε στα εξοπλιστικά προγράμματα της χώρας μας, ενόψει της κλιμακούμενης τουρκικής προκλητικότητας και της εξοπλιστικής φρενίτιδας της Άγκυρας.

Με το κόστος να είναι πάντα εμπόδιο, αναζητούνται συνεχώς λύσεις για εκσυχρονισμό του στρατιωτικού εξοπλισμού και αύξηση ισχύος και αποτροπής στις τάξεις των Ενόπλων Δυνάμεων.

Το θέμα είναι να βρεθεί λύση στο χρηματοδοτικό και οι διαδικασίες να επισπευθούν, καθώς η ανάγκη για ενίσχυση των ΕΔ είναι πλέον επιτακτική. Ο γεωπολιτικός χάρτης βρίσκεται σε ένα μεταβατικό στάδιο, γεγονός που προκαλεί σε επικίνδυνη αποσταθεροποίηση και ανά πάσα στιγμή μπορεί να πυροδοτήσει ακραίες καταστάσεις, όπως έχουμε αναφέρει στο Πενταπόσταγμα.

Η εξοπλιστική ενίσχυση και ο εκσυγχρονισμός των ήδη υπάρχοντων συστημάτων θα βοηθήσει στην ορθότερη διαχείριση οποιασδήποτε απειλητικής κατάστασης, ενώ θα αυξήσει κατακόρυφα τη δύναμη αποτροπής.

Σημαντική ενίσχυση

Χθες, αργά το απόγευμα εγκρίθηκαν δια περιφοράς από το 2ο ΚΥΣΕΑ δύο πολύ σημαντικά προγράμματα του Πολεμικού Ναυτικού, που πλέον θα αλλάξουν σημαντικά υπέρ της χώρας μας τις επιχειρησιακές ικανότητες στο Αιγαίο.

Πλέον, εγκρίθηκε και τυπικά η απόκτηση της Ελλάδας τεσσάρων υπερσύγχρονων ελικοπτέρων ανθυποβρυχιακού πολέμου και η αναβάθμιση των 11 υφιστάμενων Aegean Hawk (γνωστών κι ως Bravo).

Εκσυγχρονισμός ΠΝ: Οι δύο προτάσεις που έχουν “πέσει” στο τραπέζι
Το Πολεμικό Ναυτικό ενισχύεται, αποκτώντας τέσσερα ολοκαίνουργια ελικόπτερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ μέσω διακρατικής συμφωνίας (G2G = Government to Government) Ελλάδας – ΗΠΑ, με τη διαδικασία των FMS (Foreign Military Sales). Τα τέσσερα ΜΗ-60 RΟΜΕΟ, που θα αντικαταστήσουν τα παλαιά και παρωχημένης τεχνολογίας ελικόπτερα ΑΒ-212 του ΠΝ, αναμένεται να αυξήσουν αισθητά την αποτρεπτική ισχύ των ναυτικών μας δυνάμεων, καθώς είναι εξοπλισμένα με υπερσύγχρονα συστήματα ανθυποβρυχιακού, ηλεκτρονικού πολέμου και πολέμου επιφανείας. Σημειώνεται, ότι την τρέχουσα χρονική περίοδο, μεγάλες δυνάμεις όπως οι ΗΠΑ και η Ινδία, επιλέγουν τα συγκεκριμένα ελικόπτερα για το Πολεμικό τους Ναυτικό.

Διαπραγματευτική επιτυχία, μάλιστα, θεωρείται η προμήθεια των ελικοπτέρων σε τιμή σχεδόν κατά 25% χαμηλότερη από την τρέχουσα, που σημαίνει ότι ουσιαστικά αποκτώνται τέσσερα ελικόπτερα στην τιμή των τριών.

Στο ίδιο πλαίσιο, τρέχει ταχύτατα το εξοπλιστικό της εν συνεχεία υποστήριξης (FOS) των ελικοπτέρων S-70B/B-6 AEGEAN HAWK του Πολεμικού Ναυτικού. Τα εν λόγω ελικόπτερα, η συνεισφορά των οποίων σε επιχειρησιακό επίπεδο είναι κομβικής σημασίας, θα συνεχίσουν να υποστηρίζονται, με τον επιχειρησιακό τους βίο να ξεπερνά το 2030.

Όμως, το πιο σημαντικό για την αναβάθμιση των Bravo είναι ότι η συντήρηση και η εξοπλιστική τους αναβάθμιση – κυρίως στα ηλεκτρονικά μέσα – θα γίνει εξ ολοκλήρου στην Ελλάδα από ελληνικά χέρια! Μάλιστα, σύμφωνα με επιβεβαιωμένες πληροφορίες του enikos.gr, έχει βρεθεί ο ιδιώτης, που έχει εγκαταστάσεις και ήδη επενδύει στην δημιουργία νέων, για την υποδοχή, συντήρηση και αναβάθμιση ελικοπτέρων του Πολεμικού Ναυτικού, στα πρότυπα της Sikorsky των ΗΠΑ.

Μιλάμε για επένδυση εκατομμυρίων αποκλειστικά από ιδιωτικά κεφάλαια, που θα φέρουν επιπλέον έσοδα στα δημόσια ταμεία συν την πρόσκτηση πολύτιμης τεχνογνωσίας για αναβάθμιση ελικοπτέρων του τύπου, ανοίγοντας τον δρόμο ευκαιριών ακόμη και δημιουργίας βαριάς βιομηχανίας ελικοπτέρων στην χώρα μας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »