Κυριακή 21 Οκτωβρίου, 2018

Σκοπιανό: Δεύτερη τηλεφωνική επικοινωνία Ζ.Ζάεφ σε Α.Τσίπρα – Ο πρωθυπουργός στον ΠτΔ

Σε εξέλιξη βρίσκεται αυτή την ώρα το τηλεφώνημα του Σκοπιανού πρωθυπουργού Ζόραν Ζάεφ στον Έλληνα ομόλογό του Αλέξη Τσίπρα για το ζήτημα της ονοματοδοσίας των Σκοπίων.

Όπως μεταδίδεται από σκοπιανά ΜΜΕ, ο πρωθυπουργός των Σκοπίων παρά την ισχυρή πίεση στο εσωτερικό της χώρας έκανε το επόμενο βήμα και τηλεφώνησε πριν λίγη ώρα στον Αλέξη Τσίπρα.

Στο μεταξύ όπως έγινε γνωστό αυτή την ώρα ο πρωθυπουργός ενημερώνει τον Πρόεδρο της Δημοκρατίας για τις τελευταίες εξελίξεις στο Σκοπιανό.

Τα δεδομένα μέχρι στιγμής έχουν ως εξής:

-Όνομα Severna Makedonija / Βόρεια Μακεδονία (δηλαδή όχι αμετάφραστο) με χρήση erga omnes (στο διεθνές επίπεδο και στο εσωτερικό) μετά από συνταγματική αναθεώρηση στη γειτονική χώρα

-Απαλείφονται από το Σύνταγμα της γειτονικής χώρας αναφορές σε «προστασία μακεδονικών μειονοτήτων» εκτός συνόρων και εναρμονίζεται το σχετικό με την ομογένεια άρθρο, με το ανάλογο που υπάρχει στο ελληνικό Σύνταγμα.

-Καθορίζονται μεταβατικές περίοδοι για την αλλαγή των εσωτερικών εγγράφων στη γειτονική χώρα και αυτή η περίπλοκη διαδικασία θα συνδέεται με το άνοιγμα κεφαλαίων των ενταξιακών διαπραγματεύσεων της Βόρειας Μακεδονίας.

-Συγκροτείται επιτροπή η οποία θα εξετάσει τη χρήση εμπορικών σημάτων στις δύο χώρες.

-Αναγνωρίζεται μακεδονική γλώσσα («Macedonian language» ) με τη σημείωση, ότι η Βόρεια Μακεδονία αναγνωρίζει στο πλαίσιο της συμφωνίας πως η γλώσσα αυτή είναι σλαβικής προέλευσης (όπως καταγράφεται στο πλαίσιο του ΟΗΕ).

-Σε σχέση με την εθνικότητα ισχύει ο όρος Macedonian/citizen of the Republic of North Macedonia, με τη ρητή αναφορά ότι ο λαός αυτής της χώρας δεν σχετίζεται με τον αρχαίο ελληνικό Πολιτισμό.

Σχολιάστε

Συμπληρώστε σωστά το παρακάτω για να αποσταλεί το σχόλιο *