Συνοδικοί Μητροπολίτες έχουν στείλει τα δικά τους μηνύματα
Σήμερα συνεδριάζει για δεύτερη μέρα μέσω τηλεδιάσκεψης η Διαρκής Ιερά Σύνοδος της Εκκλησίας της Ελλάδος και ενώ στην χθεσινή συνεδρίαση απασχολήθηκε με υπηρεσιακά ζητήματα, σήμερα σύμφωνα με πληροφορίες θα τεθεί επισταμένως επί τάπητος το ζήτημα της Μεγάλης Εβδομάδας και της Ανάστασης.

Οι εκκλησιαστικοί κύκλοι γνωρίζουν πως τα πάντα είναι στην κόψη του ξυραφιού και πως δεν αποκλείεται η Εκκλησία να βρεθεί πάλι στο στόχαστρο επιτήδειων.
η νέα παγίδα για την Εκκλησία είναι η κρατική επιχορήγηση λόγω πανδημίας για τα λειτουργικά έξοδα.

Οι ενορίες βρίσκονται σε ασφυξία καθώς εδώ και μήνες οι ναοί δεν έχουν έσοδα, αλλά αυτό δεν απασχολεί τους “Σαούλ” της πίστης μας.

Σχετικά λοιπόν με αυτές τις επιχορηγήσεις ο Μητροπολίτης Χαλκίδος Χρυσόστομος προειδοποίησε πως αν δεν ανοίξουν οι Εκκλησίες το Πάσχα οι οικονομικές αυτές ενισχύσεις, μπορεί να θεωρηθούν ως ανταπόδομα συναλλαγής και εξαγοράς συμβιβαστικής-ανεκτικής συμπεριφοράς.

Μια άλλη αφορμή για επίθεση κατά της Εκκλησίας ήταν ο συνωστισμός στην κηδεία του λαοπρόβλητου Αρχιμανδρίτη π. Σαράντη Σαράντου. Βέβαια ο Μητροπολίτης Κηφισίας Κύριλλος έδωσε απαντήσεις, ενώ σε άλλη τηλεοπτική παρουσία του χθες, ο Συνοδικός Μητροπολίτης, διεμήνυσε πως “Πάσχα με κλειστούς Ναούς και με πλήρη απαγόρευση θα δημιουργήσει κοινωνική αναστάτωση’”.

 

«Για το Πάσχα νομίζω ότι πρέπει να γίνουν οι ακολουθίες, να γίνουν πολλαπλές ώστε να διασπαρεί ο κόσμος, και σε εξωτερικούς χώρους. Αν είμαστε σε εξωτερικό χώρο, με σοβαρή επίβλεψη, με κορδέλες, αποστάσεις και μάσκες, τότε θα μπορούν περισσότεροι άνθρωποι να το απολαύσουν. Αν αυτό προετοιμαστεί εγκαίρως, θα μπορούσε να γίνει», είπε πό την πλευρά της στην ίδια εκπομπή του MEGA η κα Λινού δίνοντας κάποιες ελπίδες.

«Η πρόταση της κ. Λινού έχει τεθεί προς συζήτηση. Μη συγκρίνουμε την κηδεία με τις ήρεμες συνάξεις σε ναούς. Είναι διαφορετική νοοτροπία. Άλλη η ψυχολογία η μία και άλλο η άλλη. Οι ακολουθίες μπορούν να γίνουν άνετα με μικρή συμμετοχή ανθρώπων. Δεν υπάρχει συναισθηματικός φόρτος.

Εύχομαι Ανάσταση να μπορούμε να κάνουμε στις εκκλησίες. Πρέπει μέσα από τη νομιμότητα και τις διατάξεις που υπάρχουν, να γίνει κανονικά η Ανάσταση. Θα συζητήσουμε για να κάνουμε μια πρόταση στην πολιτεία και θα θέλαμε μια μικρή συμμετοχή πιστών κατά διαστήματα, όπως ακριβώς πρέπει να γίνει. Το Πάσχα με κλειστές εκκλησίες και χωρίς πιστούς θα προκαλέσει κοινωνική αναστάτωση», ανέφερε από την πλευρά του ο Μητροπολίτης Κύριλλος.

«Η Ανάσταση γίνεται υπαίθρια έτσι και αλλιώς. Στην επαρχία επειδή δεν υπάρχουν ιερείς σε όλα τα χωριά, γίνεται Ανάσταση σε διαφορετικές ώρες, ώστε να χαρούν οι άνθρωποι το χαρμόσυνο γεγονός», συμπλήρωσε η κ. Λινού, ενώ πρόσθεσε ότι «Πιστεύω ότι θα είναι χρήσιμη η μετακίνηση από νομό σε νομό, υπό τον όρο ότι θα τηρούνται τα μέτρα».

Ένας άλλος συνοδικός, ο Μητροπολίτης Γλυφάδας, προ ημερών είχε δηλώσει πως είναι “Άδικο να απαγορεύεται η παρουσία των πιστών στη Θεία Λατρεία”

Το έδαφος προλειαίνεται…

Η Εκκλησία, όπως έχουμε ξαναγράψει, πάντως δεν είναι διατεθειμένη να δεχτεί υπερβολές και το έδειξε και στα Θεοφάνια.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »