Τρίτη 19 Φεβρουαρίου, 2019

Σύγκρουση Ρώμης-Βρυξελλών – Ο Π.Μοσκοβισί μίλησε για «μικρούς Μουσολίνι» – Ντι Μάιο: «Έχεις 8 μήνες πολιτικής ζωής»

«Η στάση μερικών Ευρωπαίων επιτρόπων είναι απαράδεκτη. Στην Ευρωπαϊκή Επιτροπή επιτρέπουν στον εαυτό τους να λένε ότι στην Ιταλία υπάρχουν πολλοί μικροί Μουσολίνι. Δεν τους το επιτρέπουμε, πρόκειται για άτομα που έχουν χάσει την επαφή με την πραγματικότητα», δήλωσε ο Ντι Μάιο.

“Θυελλώδης” αντιπαράθεση έχει ξεσπάσει μεταξύ του Πιερ Μοσκοβισί και της Ιταλικής κυβέρνησης, μετά τις δηλώσεις του Οικονομικού Επίτροπου.

Ο αντιπρόεδρος της ιταλικής κυβέρνησης και αρχηγός των Πέντε Αστέρων Λουίτζι Ντι Μάιο, απάντησε προσωπικά και δημόσια στον Μοσκοβισί με τα λόγια του να κάνουν τον γύρο της Ιταλίας και όχι μόνο.

Πρόσθεσε, δε, ότι «η Ιταλία έχει την κυβέρνηση με την ευρύτερη λαϊκή στήριξη σε όλη την Ευρώπη» και πως «πρόκειται για αχαρακτήριστες κρίσεις μιας Ευρωπαϊκής Επιτροπής η οποία σε έξι με οκτώ μήνες δεν θα υπάρχει πια, διότι οι πολίτες στις Ευρωεκλογές θα στείλουν στο σπίτι τους μεγάλο μέρος των “ευρωγραφειοκρατών”».

«Στους κυρίους αυτούς δεν θα δώσουμε εμείς το μάθημα, ως κυβέρνηση, αλλά οι Ιταλοί πολίτες στις επόμενες Ευρωεκλογές», κατέληξε ο Ντι Μάιο.

Οντως αυτή η Κυβέρνηση έχει μια πρωτοφανή υποστήριξη άνω του 70% των πολιτών της Ιταλίας κάτι που δείχνει “συνταξιοδότηση” για πολλούς γραφειοκράτες στις Ευρωεκλογές.

Νωρίτερα, ο Π.Μοσκοβισί σε μια εκτός ορίων παρέμβαση, δήλωσε από το Παρίσι ότι «υπάρχει ένα κλίμα που μοιάζει με εκείνο της δεκαετίας του ’30» και ότι «μπορεί να μην υπάρχει ένας Χίτλερ, αλλά ίσως, πολλοί μικροί Μουσολίνι». Τόνισε, παράλληλα, ότι «η Ιταλία αποτελεί πρόβλημα».

“Συστάσεις” Μοσκοβισί

Η Ιταλία πρέπει να μειώσει τις σπατάλες και να δώσει προτεραιότητα στις δαπάνες για επενδύσεις και υποδομές που θα δώσουν ώθηση στην ανάπτυξη και την παραγωγικότητα, δήλωσε σήμερα ο Επίτροπος Οικονομικών Υποθέσεων Πιερ Μοσκοβισί.

«Είναι στο συμφέρον της Ιταλίας να περιορίσει το πολύ υψηλό δημόσιο χρέος της», είπε, μιλώντας σε εκδήλωση της Ευρωπαϊκής Επιτροπής στο Παρίσι. «Θα ήταν ψέμα να σκεφθεί ότι μπορεί να επενδύσει περισσότερο με ένα υψηλότερο έλλειμμα. Αν συμβεί αυτό, θα καταλήξεις με υψηλότερο χρέος και μικρότερη δυνατότητα επένδυσης», πρόσθεσε.

Η Ιταλία προετοιμάζει τον προϋπολογισμό της για το 2019, μία διαδικασία που έχει αυξήσει τις εντάσεις στα κόμματα του κυβερνητικού συνασπισμού, το ακροδεξιό κόμμα της Λέγκα και το αντισυστημικό κίνημα των 5 Αστέρων.

Οι αποδόσεις των ιταλικών ομολόγων έχουν αυξηθεί πολύ, αντανακλώντας τις ανησυχίες των επενδυτών για τη σταθερότητα των οικονομικών της Ιταλίας.

Ο Μοσκοβισί παρενέβη στη συζήτηση αυτή, λέγοντας ότι είναι κρίσιμης σημασίας για τη Ρώμη να παρουσιάσει έναν ρεαλιστικό προϋπολογισμό.

«Ο ιταλικός προϋπολογισμός πρέπει να είναι αξιόπιστος, αξιόπιστος όσον αφορά τους αριθμούς αλλά και αξιόπιστος σε όρους διαρθρωτικών μεταρρυθμίσεων που απαιτούνται. Πρέπει να υπάρξει σημαντική προσπάθεια στο διαρθρωτικό σκέλος».

Πρόσθεσε ότι συνεργάζεται στενά με τον Ιταλό υπουργό Οικονομικών σε ένα «εποικοδομητικό κλίμα», όπως είπε, και ότι ελπίζει πως θα αυτό θα συνεχιστεί

Σχολιάστε

Translate »