τα ”κάγκελα” βρίσκονται οι Τούρκοι μετά το δημοσίευμα . Σύμφωνα λοιπόν με τα ΜΜΕ της γειτονικής χώρας, ”οι ΗΠΑ σκέφτονται το ενδεχόμενο να μεταφέρουν τη ΝΑΤΟϊκή βάση του Incirlik στην Ελλάδα.”

Τα τουρκικά ΜΜΕ έχουν συνδυάσει τις δηλώσεις αυτές με την πρόσφατη ενέργεια των ΗΠΑ να άρουν το εμπάργκο όπλων στην Κυπριακή Δημοκρατία.

Σύμφωνα με τα λεγόμενα του Γερουσιαστή, και Προέδρου υποεπιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας με την Ευρώπη, Ρον Τζόνσον από το Ουισκόνσιν, η Αμερική εξετάζει το ενδεχόμενο, σε περίπτωση που ο Ερντογάν κλείσει το Ιντσιρλίκ, να μεταφέρει τη βάση της σε ελληνικό νησί

“Τόσο η Τουρκία όσο και η Ελλάδα προσχώρησαν στο ΝΑΤΟ το 1952, αλλά οι σχέσεις των ΗΠΑ με τις δύο χώρες τείνουν προς αντίθετες κατευθύνσεις. Εξετάζουμε ήδη την Ελλάδα ως εναλλακτική λύση», δήλωσε ο ίδιος μιλώντας για μια πολύ πιθανή απόσυρση από το Ιντσιρλίκ.

Το Πολεμικό Ναυτικό των ΗΠΑ διατηρεί μια βάση στον κόλπο της Σούδας στην Κρήτη και η σημασία αυτής της βάσης αυξήθηκε κατακόρυφα μαζί με τις εντάσεις μεταξύ της Ουάσιγκτον και της Άγκυρας.

«Είναι πολύ ατυχές το μονοπάτι που ακολουθεί ο Ερντογάν και η Τουρκία. Είναι ενοχλητικό και πολύ ανησυχητικό, και είναι ένας από τους λόγους που σίγουρα αυξάνουμε και βελτιώνουμε τη στρατιωτική μας συνεργασία με την Ελλάδα, … ενισχύοντας την παρουσία μας στον κόλπο της Σούδας, διότι η παρουσία μας ειλικρινά στην Τουρκία σίγουρα απειλείται”, ομολόγησε ο ίδιος ο αξιωματούχος.

«Θέλουμε να διατηρήσουμε την πλήρη παρουσία και συνεργασία μας στην Τουρκία. Δεν νομίζω ότι θέλουμε να κάνουμε αυτή τη στρατηγική αλλαγή, αλλά δεδομένης της καταστάσεως, νομίζω ότι πρέπει να κοιτάξουμε την πραγματικότητα κατάματα, και να δούμε ότι ο Ερντογάν…δεν είναι πλέον ο κατάλληλος (για τις ΗΠΑ)», τόνισε ο ίδιος.

Οι διαφωνίες μεταξύ Τουρκίας και άλλων συμμάχων του ΝΑΤΟ έχουν αυξηθεί τα τελευταία χρόνια, εν μέρει λόγω της αγοράς προηγμένων ρωσικών πυραυλικών αντιαεροπορικών συστημάτων, αλλά και άλλων λόγων.

Το αμερικανικό ΜΜΕ τονίζει ότι ο Ερντογάν εμπλέκεται τώρα σε μια κρίση για τα θαλάσσια σύνορα με την Ελλάδα, οδηγώντας την όλη κατάσταση σε μια διαμάχη η οποία έχει ωθήσει τους αξιωματούχους του ΝΑΤΟ, να παρέμβουν για να προσπαθήσουν να διασφαλίσουν ότι τα δύο μέλη της συμμαχίας θα αποφύγουν μια στρατιωτική σύγκρουση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »