Ευθεία σύγκρουση ΗΠΑ-Τουρκίας σε Αιγαίο-Α.Μεσόγειο και Κύπρο με φόντο τα κινεζικά γεωπολιτικά σχέδια
“Βόμβα” έριξε ο στρατηγός ε.α. Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής της υπηρεσίας στρατιωτικών πληροφοριών της Τουρκίας για τους ρωσικούς πυραύλους S-400 και την αντίδραση της κυβέρνησης Μπάιντεν στα τουρκικά συμφέροντα στην περιοχή της Μεσογείου.

Ο Τούρκος απόστρατος αξιωματικός με πολλές διασυνδέσεις στις υπηρεσίες πληροφοριών της Τουρκίας αναφέρει ότι οι σχέσεις ΗΠΑ-Τουρκίας μπορεί να είχαν κάποιες συγκρούσεις και διαφωνίες κατά τη διάρκεια της κυβέρνησης Τραμπ, αλλά τώρα τα πράγματα είναι κάτι παραπάνω από δύσκολα με τον Μπάιντεν, ειδικά στο θέμα των ρωσικών πυραύλων.

“Η νέα κυβέρνηση στον Λευκό Οίκο, θα εφαρμόσει μια διαφορετική πολιτική, ωστόσο, η Τουρκία μπορεί να μην είναι μια από αυτές που θα απολαύσουν αυτήν την αλλαγή στις σχέσεις με την Ουάσινγκτον, σύμφωνα και με πρόσφατες δηλώσεις του υποψηφίου υπουργού Εξωτερικών του Μπάιντεν, Άντονι Μπλίκεν, οι οποίες αποτελούν προμήνυμα εξελίξεων”, τόνισε ο Τούρκος στρατηγός ε.α.

Ο Αμερικανός διπλωμάτης κατηγόρησε την Τουρκία ότι συμπεριφέρεται με τρόπο που «δεν είναι αποδεκτός» για έναν «αποκαλούμενο στρατηγικό εταίρο» των ΗΠΑ, όπως κατέθεσε ενώπιον της Επιτροπής Εξωτερικών Σχέσεων της Γερουσίας στις 20 Ιανουαρίου 2021.

“Ο Blinken επέκρινε συγκεκριμένα την απόφαση της Άγκυρας να αγοράσει συστήματα αεροπορικής άμυνας από τη Ρωσία. Αυτό δείχνει ότι η κυβέρνηση Μπάιντεν δεν ενδιαφέρεται να δημιουργήσει μια κοινή ομάδα εργασίας με την Τουρκία για να εξαλείψει τις διαφωνίες που περιστρέφονται γύρω από την αγορά των ρωσικών συστημάτων S-400”, πιστεύει ο Hakki Pekin, πρώην επικεφαλής των στρατιωτικών πληροφοριών της Τουρκίας.

Επίσης η κυβέρνηση του Μπάιντεν άρχισε να απειλεί ανοιχτά την Τουρκία ακόμη και πριν οι υπουργοί στις ΗΠΑ αναλάβουν τα πόστα τους”, προειδοποιεί ο Πεκίν.
Ο ίδιος ο Τούρκος στρατηγός, εκτιμά ότι ένα από τα πράγματα που θα παραμείνει αμετάβλητα στο πλαίσιο της νέας ομάδας του Λευκού Οίκου, είναι η πρόθεσή των ΗΠΑ να χρησιμοποιήσουν ισχυρές κυρώσεις ως εργαλείο πίεσης κατά της Τουρκίας.

“Ο Blinken φέρεται να εξέτασε ήδη το ενδεχόμενο επέκτασης των υφιστάμενων αντι-τουρκικών κυρώσεων μετά από ανάλυση των επιπτώσεών τους. Αυτή η προσέγγιση είναι ενδεικτική της στάσης των ΗΠΑ απέναντι στην Τουρκία”, τονίζει ο Πεκίν.

Σύμφωνα με τον νέο ΥΠΕΞ, η Ουάσινγκτον θέλει αναμφισβήτητα “υπακοή” από την Άγκυρα, ακόμα κι αν αυτό επιβαρύνει τα εθνικά συμφέροντα της Τουρκίας.

Για τον έμπειρο Τούρκο στρατηγό ε.α. το πιο επικίνδυνο σημείο είναι ότι ο νέος ΥΠΕΞ στις ΗΠΑ κατηγόρησε την Τουρκία ότι “ενεργεί ως μη σύμμαχος”, υπονοώντας ότι παρά το γεγονός ότι η χώρα είναι μέλος του ΝΑΤΟ για 70 χρόνια, η Άγκυρα δεν είναι τίποτα περισσότερο για τις ΗΠΑ παρά ένας “αποκαλούμενος στρατηγικός εταίρος”.

“Όλα είναι καλά όσο ενεργούμε προς το συμφέρον τους”, τονίζει ο Πεκίν.

Ωστόσο, η απόκτηση των πυραύλων S-400 από την Τουρκία δεν είναι το μόνο πράγμα για το οποίο διαφωνούν Ουάσιγκτον και Άγκυρα.

Οι εντάσεις αυξάνονται επίσης και στο ζήτημα της αμερικανικής αμυντικής βοήθειας προς τις κουρδικές δυνάμεις στη Συρία, τις οποίες η τουρκική κυβέρνηση θεωρεί τρομοκρατικές ομάδες.

“Η Τουρκία δεν θα ζητήσει άδεια από τις ΗΠΑ για την παραλαβή νέων συστοιχιών S-400 από τη Ρωσία. Όσον αφορά τα τουρκικά εθνικά συμφέροντα, οι ΗΠΑ είναι μια από τις μεγαλύτερες απειλές”, πιστεύει ο Πεκίν.

Συγκεκριμένα ο ίδιος, υπενθυμίζει τις ενέργειες των ΗΠΑ στη Συρία, την αντίθεσή τους στους ισχυρισμούς της Άγκυρας σχετικά με την Κύπρο και τους υπεράκτιους πόρους, ενώ υπάρχουν σοβαρές διαφωνίες σχετικά και με την κατάσταση στη Λιβύη που πλήττεται από τον εμφύλιο πόλεμο, στην οποία η Τουρκία υποστηρίζει την κυβέρνηση εθνικής συμφωνίας στην Τρίπολη.

Θα σταθούμε από όλα αυτά, μόνο σε μία δήλωση του Πεκίν, γνώστη του κόσμου των πληροφοριών στην Τουρκία και νυν σύμβουλο σε ΥΠΑΜ και προεδρία, περί “αμερικανικής απειλής” κατά των τουρκικών συμφερόντων.

Εφόσον ισχύει αυτή η δήλωση του Τούρκου στρατηγού ε.α., σε συνδυασμό με τα σχέδια τεσσάρων εξορύξεων στην Κύπρο το 2021 εκτός όλων των άλλων και από αμερικανικές εταιρείες, τότε οι εξελίξεις στην γειτονική χώρα θα είναι ραγδαίες.

Η απόσυρση της βάσης του Ιντσιρλίκ και η μεταφορά της πιθανόν εντός ελληνικού χώρου, θα είναι πιθανόν το πρώτο βήμα των ΗΠΑ, ενώ η συνέχεια θα αφορά την Συρία και μετά το Αιγαίο και την Α.Μεσόγειο.

Η παρουσία ισχυρότατων μονάδων επιφανείας και υποβρυχίων του 6ου αμερικανικού στόλου στην περιοχή μας, θα είναι το πιο ισχυρό προμήνυμα μιας πιθανής λέμε ιδιότυπης “αντιπαράθεσης” ΗΠΑ-Τουρκίας με φόντο όμως στο βάθος την επιρροή της Κίνας στην Άγκυρα.

Πολλοί ειδικοί εκτιμούν ότι η Τουρκία είναι ήδη το μακρύ χέρι του Πεκίνου στην Μεσόγειο, ενώ θεωρούν ότι στηρίζει τα κινεζικά γεωπολιτικά σχέδια και τον δρόμο του μεταξιού, σχέδια που θα ακυρώσουν οι Αμερικανοί πάση θυσία ότι και να γίνει τους επόμενους μήνες μαζί με τους αγωγούς φυσικού αερίου Nord Stream -2 και Turk stream.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »