Σύμφωνα με τους μετεωρολόγους το κύμα καύσωνα αναμένεται να κρατήσει και τις επόμενες ημέρες
Οκαύσωνας είναι, πλέον, εδώ, το θερμόμετρο ανεβαίνει καθημερινά σε όλη τη χώρα και από τους 38-39 βαθμούς που αναμένεται να φτάσει σήμερα, σαν μέγιστη θερμοκρασία, την Πέμπτη θα ξεπεράσει, κατά τόπους, τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σε τροχιά ανόδου, πάντως, παραμένει ο υδράργυρος αυτή την εβδομάδα στο μεγαλύτερο μέρος της Ευρώπης. Μπορεί, λοιπόν, στη χώρα μας να καταγράφουμε φυσιολογικές θερμοκρασίες για την εποχή, με τις μέγιστες τιμές να φτάνουν μόνο τοπικά τους 38° και το μελτέμι να δροσίζει την Ανατολική Ελλάδα, σε πολλές περιοχές της Ευρώπης όμως η θερμοκρασία είναι υψηλότερη έως και 10°C σε σχέση με τις φυσιολογικές/κλιματικές τιμές.

Παράλληλα το μελτέμι στο Αιγαίο θα συνεχίσει να πνέει ισχυρό και την Τετάρτη, φτάνοντας τοπικά τα 7 μποφόρ. Ο επόμενος χάρτης δείχνει την αιτία της διατήρησης του μελτεμιού, καθώς συνδυάζονται οι υψηλές πιέσεις στα Βαλκάνια με τις χαμηλές πιέσεις στην Ανατολική Μεσόγειο και τη Μικρά Ασία.

Η χώρα θα είναι «καμίνι», λοιπόν, μέχρι και το Σάββατο, με τις θερμοκρασίες να φτάνουν στα ύψη, ξεπερνώντας σε ορισμένες περιοχές και τους 40 βαθμούς Κελσίου.

Σύμφωνα με τα προγνωστικά στοιχεία του Εθνικού Αστεροσκοπείου Αθηνών / meteo.gr, ιδιαίτερα θερμές αέριες μάζες αναμένεται να επηρεάσουν τον καιρό της χώρας μας, καθώς και των περισσότερων χωρών της Δυτικής, Νότιας και Ανατολικής Ευρώπης τουλάχιστον έως και το Σάββατο 01/08.

Η κορύφωση του κύματος ζέστης εκτιμάται το τριήμερο Πέμπτη 30/07 – Σάββατο 01/08, οπότε συνθήκες καύσωνα θα επικρατήσουν σε αρκετές περιοχές.

Σύμφωνα με τις μετεωρολογικές προβλέψεις, οι δύσκολες ημέρες θα είναι και οι τρεις τελευταίες του μήνα (29, 30 και 31), ενώ η άνοδος της θερμοκρασίας θα γίνει ιδιαίτερα αισθητή στην ανατολική, κυρίως, Ελλάδα, καθώς ο υδάργυρος θα φτάσει ή και θα ξεπεράσει τους 39 βαθμούς. Κορύφωση του καύσωνα θα έχουμε την Πέμπτη.

Η πρόγνωση του καιρού

ΜΑΚΕΔΟΝΙΑ, ΘΡΑΚΗ
Καιρός: Γενικά αίθριος με λίγες πρόσκαιρες νεφώσεις τις μεσημβρινές και απογευματινές ώρες στα ορεινά της ανατολικής Μακεδονίας και της Θράκης. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 και στα ανατολικά τοπικά βορειοανατολικοί έως 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 21 ως 38 βαθμούς Κελσίου. Στη δυτική Μακεδονία 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΝΗΣΙΑ ΙΟΝΙΟΥ, ΗΠΕΙΡΟΣ, ΔΥΤΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΔΥΤΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 και πρόσκαιρα το απόγευμα τοπικά δυτικοί βορειοδυτικοί 4 με 5 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΘΕΣΣΑΛΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΣΤΕΡΕΑ, ΕΥΒΟΙΑ, ΑΝΑΤΟΛΙΚΗ ΠΕΛΟΠΟΝΝΗΣΟΣ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 3 με 5 και στα ανατολικά τοπικά 6 με 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 38 με 39 βαθμούς Κελσίου. Στα παραθαλάσσια η μέγιστη 2 με 3 βαθμούς χαμηλότερη.

ΚΥΚΛΑΔΕΣ, ΚΡΗΤΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Από βόρειες διευθύνσεις 5 με 6 και τοπικά στις Κυκλάδες 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 23 έως 31 και τοπικά στη νότια Κρήτη έως 34 βαθμούς Κελσίου.

ΝΗΣΙΑ ΑΝΑΤΟΛΙΚΟΥ ΑΙΓΑΙΟΥ, ΔΩΔΕΚΑΝΗΣΑ
Καιρός: Aίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοδυτικοί 5 με 6 και στα βόρεια τοπικά 7 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 22 έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΑΤΤΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Βόρειοι βορειοανατολικοί 4 με 5 και στα ανατολικά 6 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 24 έως 37 και στα ανατολικά έως 35 βαθμούς Κελσίου.

ΘΕΣΣΑΛΟΝΙΚΗ
Καιρός: Αίθριος. Ανεμοι: Μεταβλητοί 3 με 4 μποφόρ. Θερμοκρασία: Από 25 έως 36 βαθμούς Κελσίου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »