Ήπια αστυνόμευση από την μια, τυπικότητα, τάξη, χωρίς εξάρσεις από την άλλη-Έτοιμοι για…ρελάνς οι εχθροί της πίστης μας – Μητροπολίτης Μεσογαίας: Δεν είναι μια νομική διεκδίκηση, εγωιστική, των εκκλησιαστικών οπαδών
Με καρτερία και πνευματική χαρά οι πιστοί προσήλθαν στις εκκλησίες για τον εορτασμό των Θεοφανείων και προκειμένου να λάβουν τον Μεγάλο Αγιασμό σήμερα το πρωί στην συντριπτική πλειονότητα των περιοχών της χώρας. Ακόμη και σε ναούς που υπήρχε μια σχετική κοσμοσυρροή, οι πιστοί φορούσαν μάσκες, και τηρούσαν τα υγειονομικά μέτρα.

Στην Θεσσαλονίκη μικρή ομάδα μεμονωμένων επιχείρησε να χαλάσει το κλίμα και πήγαν χωρίς ιερέα να..αγιάσουν μόνοι τους τα νερά

Όσον αφορά την τήρηση των μέτρων, πάντως σε γενικές γραμμές, η ΕΛ.ΑΣ. είχε σήμερα διακριτική παρουσία με ήπια αστυνόμευση έξω από ναούς, και ηχητικά μηνύματα για την αποφυγή συνωστισμού. Οπως τόνισαν στο Αθηναϊκό-Μακεδονικό Πρακτορείο πηγές του αρχηγείου της Αστυνομίας, δεν θέλουν λόγω της ημέρας να υπάρξουν αντιπαραθέσεις με τους πολίτες, αλλά περιμένουν από όλους να τηρηθούν τα μέτρα για την αποφυγή φαινομένων συνωστισμού. Μάλιστα, η ΕΛ.ΑΣ. ήταν σε επαφή με τους Ιεράρχες προκειμένου να διασφαλιστεί ότι θα τηρούνταν από όλες τις πλευρές τα προβλεπόμενα μέτρα.

Ο Αρχιεπίσκοπος μετά και την χθεσινή κίνηση-ματ, θριαμβολόγησε το πρωί επιβεβαιώνοντας πως η Εκκλησία τηρεί τα μέτρα, συγκρίνοντας και με άλλες δραστηριότητες της κοινωνικής ζωής.

Αναλυτικότερα, στον Ιερό Μητροπολιτικό Ναό Αθηνών τέλεσε την ακολουθία του Μεγάλου Αγιασμού σήμερα το πρωί ο Αρχιεπίσκοπος Αθηνών και πάσης Ελλάδος κ. Ιερώνυμος, ημέρα κατά την οποία η Εκκλησία τιμά την Βάπτιση του Ιησού Χριστού και την φανέρωση της Αγίας Τριάδος. Νωρίτερα το μυστήριο της Θείας Ευχαριστίας τέλεσε ο Επίσκοπος Ωρεών κ. Φιλόθεος, Αρχιγραμματέας της Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος.

Στον ναό τηρήθηκαν όλα τα απαραίτητα μέτρα προστασίας κατά του νέου κορονοϊού, με τους πιστούς να κρατούν τις προβλεπόμενες αποστάσεις, όπως υποδεικνύονταν στο εγκύκλιο σημείωμα της Ιεράς Συνόδου.

Μετά την Ακολουθία ο Αρχιεπίσκοπος ευχήθηκε χρόνια πολλά και ευλογημένα σε όλους τονίζοντας: «Του χρόνου με υγεία ενωμένοι όλοι μαζί να γιορτάσουμε κάτω από άλλες συνθήκες και να νιώσουμε ελεύθεροι το μεγαλείο της πίστης μας, της ορθοδοξίας, της παράδοσης».

Εξερχόμενος του ιερού ναού απαντώντας σε δημοσιογράφους ο Αρχιεπίσκοπος σημείωσε ότι μίλησε με τον Πρωθυπουργό και αναφέρθηκαν σε «όσα πέρασαν και όσα περιμένουμε». Επεσήμανε, ακόμη, ότι «σήμερα έχουμε μια μεγάλη μέρα. Πρέπει να προβληματιστούμε με την γνώση της ιστορίας. Και η ιστορία μας λέει ότι κάνει κύκλους η ζωή. Μέσα σε αυτούς τους κύκλους ζούμε και εμείς. Όποιος ξέρει ιστορία πάντα περιμένει περίεργα πράγματα. Η Εκκλησία είναι για όλα έτοιμη», ενώ εξέφρασε την αισιοδοξία του για το μέλλον. Παράλληλα, σε ερώτηση δημοσιογράφου για το αν τηρούνται τα μέτρα ο Αρχιεπίσκοπος απάντησε: «Κοιτάξτε γύρω σας τι μέτρα έχει λάβει η Εκκλησία και μετά πηγαίντε στις παραλίες και στις πλατείες».

Ο Μητροπολίτης Μεσογαίας & Λαυρεωτικής κ. Νικόλαος στ οκήρυγμά του ήμερα το πρωί είπε: “Ζοριστήκαμε αλλά τώρα είμαστε ανακουφισμένοι. Δοξάζουμε τον Θεό που μας δόθηκε η δυνατότητα να γιορτάσουμε αυτό που θέλαμε. Κι αυτό που με πολύ σεβασμό και στην κατάσταση και στους υπέυθυνους της πολιτείας μας θέλαμε να μην μας απαγορευτεί αλλά να μποροέσουμε να το εκφράσουμε.Και δόξα τω Θεώ μας δόθηκε η ευκαιρία έτσι ταπεινά και απλα΄να κάνουμε αυτόν τον εορτασμό. Δεν είναι μια νομική διεκδίκηση, εγωιστική, των εκκλησιαστικών οπαδών. Είναι ανάγκη για μια ανάσα πίστεως. Δεν γίνεται τα πνευμόνια μας να είναι κλειστά”

Ο Μητροπολίτης Κυθήρων κ. Σεραφείμ από την πλευρά του διεμήνυσε στην κυβέρνηση μέσω της εγκυκλίου των Θεοφανείων: “Ιδιαιτέρως, θα πρέπει να προσέξουν οι κυβερνώντες ο,τι πάντοτε ετηρούσαν με ευλάβεια και προσοχή οι ευσεβείς πρόγονοί μας. Σε περιπτώσεις και περιστάσεις σοβαρών – και σοβαρωτέρων του κορωνοιού- λοιμωδών ασθενειών και επιδημιών η πρώτη τους κίνησις ήτο να προστρέξουν εις τους Ιερούς Ναούς να λειτουργηθούν, να αγιασθούν, να κοινωνήσουν των Αχράντων Μυστηρίων, να τελεσθή το Ιερόν Μυστήριον του Ευχελαίου, η Ακολουθία του Αγιασμού, Ιερή Αγρυπνία κ.α. Ουδέποτε έκλεισαν οι Εκκλησίες μας, ούτε και στις πιο σκληρές Κατοχές (Τούρκων, Γερμανών, Βουλγάρων κ.α.).

Η Αγία μας Ελληνορθόδοξη Καθολική Εκκλησία, παρότι συνεφωνήθη με την πολιτική ηγεσία της Πατρίδος μας να διεξαχθή κανονικά η Θεία Λατρεία εις τους Ιερούς Ναούς μας κατά τας τρεις Δεσποτικάς εορτάς (Χριστούγεννα – Περιτομή – Θεοφάνεια), προβάλλει δικαίως, κανονικώς και νομίμως το συνταγματικό της δικαίωμα της ελευθέρας Θείας Λατρείας, όταν εν τω μεταξύ οι κυβερνητικοί παράγοντες απεφάσισαν μονομερώς να κλείσουν οι Εκκλησίες μας διά τον Λαόν του Θεού κατά την εορτήν των Θεοφανείων, τούθ’ όπερ συνιστά ενέργειαν αντικανονικήν και αντισυνταγματικήν. Εάν, λοιπόν, δεν κατανοηθή από την Πολιτεία ότι με κλειστές Εκκλησίες δεν είναι δυνατόν να ξεπερασθή συντόμως και αισίως η «φαραωνική πληγή» του κορωνοιού και ότι ο ευσεβής Λαός δεν δύναται να αντέξη την πολύμηνον στέρησιν του δικαιώματος της Θείας Λατρείας, και δη του Θείου Δώρου της Θείας Κοινωνίας, τότε θα παρατείνεται η ταλαιπωρία των Χριστιανών μας και η Πατρίδα μας θα υφίσταται όλες τις συνέπειες μιάς μακρονοσίας, δηλ. μιάς παρατεταμένης επιδημίας.”

“Να μας φωτίζει ο Θεός να καταλαβαίνουμε το θέλημά Του και στην συνέχεια να το εφαρμόζουμε στην ζωή μας” είπε στο κήρυγμά του με νόημα ο Μητροπολίτης Αλεξανδρουπόλεως κ. Άνθιμος ενώ εντύπωση προκάλεσε η φράση του στο τέλος της Λειτουργίας: “Δεν θα κουνηθεί κανένας από την θέση του. Δύο δύο θα έρχεστε με την βοήθεια των Επιτρόπων. Οι άλλοι καθίστε κάτω, Κάτω όλοι στα καθίσματά σας. Όσοι είτε στο ναό. 50 άτομα”.

Ο Μητροπολίτης Πατρών κ. Χρυσόστομος δήλωσε σήμερα: «Ο ορθόδοξος ελληνικό λαός με ευλάβεια, τηρώντας τα απαραίτητα μέτρα, και προσευχητικά εορτάζει αυτή την μεγάλη εορτή. Εύχομαι να είναι η πρώτη και η τελευταία φορά που εορτάζουμε κατά αυτόν τον τρόπο αυτή την μεγάλη εορτή και να λυτρωθούμε από αυτή την δοκιμασία την οποία υφιστάμεθα δια τας αμαρτίας ημών. Πιστεύω ότι σύντομα θα έχουμε τη δυνατότητα, ελεύθερα και υγιείς να εορτάζουμε όλες τις εορτές όπως πρώτα. Απευθύνω μήνυμα αγάπης προς όλους όσοι έχουν επιφορτιστεί με το ζήτημα της υγείας, γιατρούς, νοσηλευτές και διοικητικό προσωπικό. Σηκώνουν έναν μεγάλο σταυρό για την υγεία των ανθρώπων.»

Ο Μητροπολίτης Βεροίας κ. Παντελεήμων διεμήνυσε πως όσοι νομίζουν πως είναι ευσεβείς και δίκαιοι και δεν έχουν ανάγκη μετανοίας δηλώνουν παράλληλα πως δεν έχουν ανάγκη τον αγιασμό και την σωτηρία.

Χωρίς πιστούς στον Πηνειό ο Μητροπολίτης Λαρίσης

«Μη Δειλιάσης Βαπτίσαι Με….» ήταν το μήνυμα του Μητροπολίτη Λαρίσης κ. Ιερώνυμος ο οποίος την παραμονή των Θεοφανείων και ώρα 10:00π.μ., μετά το τέλος της Θείας Λειτουργίας του Μεγάλου Βασιλείου και την τέλεση της Ακολουθίας του Μεγάλου Αγιασμού, μετέβη στην πεζογέφυρα του Αλκαζάρ και τέλεσε την Ακολουθία του Αγιασμού των Υδάτων (Φωτό κάτω) χωρίς τη συμμετοχή λαού, σύμφωνα με την Κ.Υ.Α. υπ’ αριθμ. Δ1α/ΓΠ.οικ. 80588/15.12.2020 (ΦΕΚ Β’ 5509).

Όπως αναφέρει η ανακοίνωση της Μητρόπολης: “Ο Σεβασμιώτατος ευλόγησε τα ύδατα του Πηνειού ρίχνοντας τον Μεγάλο Αγιασμό και τον Σταυρό ενώ δήλωσε πως τέτοιες μέρες δεν είναι δυνατόν με την οποιαδήποτε πρόφαση να ζητούν από την Εκκλησία να κάνει κάτι διαφορετικό. Ευχήθηκε δε, η Χάρις και το άπειρο έλεος του Αγίου Θεού να μας φωτίσει όλους στη νέα χρονιά ώστε να αποφασίζουμε και να εφαρμόζουμε το πρέπον χωρίς αιφνιδιασμούς και ακυρώσεις αποφάσεων κατά το δοκούν”

Οι εχθροί της Εκκλησίας θα λυσσάξουν

Κι ακριβώς επειδή όλα κύλησαν ομαλά οι εχθροί της πίστης μας και της Εκκλησίας δεν μπορούν να το χωνέψουν και ετοιμάζονται για …ρελάνς! Με αφορμή και τις προβλέψεις για αύξηση κρουσμάτων το επόμενο 15μερο που φοβούνται οι επιστήμονες είναι έτοιμοι να αποδώσουν την νέα πιθανή εκτόξευση των κρουσμάτων στην Εκκλησία.

Σχετικά με τις ανησυχίες των επιστημόνων, η καθηγήτρια Πνευμονολογίας Μίνα Γκάγκα μιλώντας στην τηλεόραση του ΣΚΑΪ είπε: «Όλοι χαλαρώσαμε λίγο στις γιορτές και είναι φυσιολογικό». Ωστόσο, όπως ανέφερε, όλοι «το φοβόμαστε το επόμενο 15ήμερο», προσθέτοντας ότι υπάρχουν συγκεκριμένες περιοχές που ανησυχούν τους ειδικούς. «Μέσα στην άνοιξη θα αρχίσουμε να χαλαρώνουμε», εκτίμησε. «Αν κρατάμε τις μάσκες και τα μέτρα τα πράγματα θα είναι καλά για όλους μας.», τόνισε η καθηγήτρια.
Τσίπρας: Κωμικοτραγική η στάση της κυβέρνησης με τις Εκκλησίες

«Με ανοιχτές τις εκκλησίες η κυβέρνηση γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω;»

Για “θέατρο του παραλόγου” κάνει λόγο ο πρόεδρος του ΣΥΡΙΖΑ Αλέξης Τσίπρας, σχολιάζοντας τη στάση της κυβέρνησης απέναντι στην Εκκλησία. Με ανάρτησή του στα social media τονίζει:

“Η διαχείριση ακόμη και των περιοριστικών μέτρων που ανακοινώνει ο κ. Μητσοτάκης, εξελίσσεται σε θέατρο του παραλόγου. Προχθές μας είπαν κλειστές οι εκκλησίες τα Φώτα, σε αντίθεση με Χριστούγεννα – Πρωτοχρονιά, υπό τον φόβο συνωστισμού και αύξησης των κρουσμάτων. Η ιεραρχία διαφώνησε, αγνόησε τα μέτρα και σήμερα οι εκκλησίες άνοιξαν, όπως και τα Χριστούγεννα. Η κυβέρνηση όμως γιατί πανηγυρίζει ότι δεν έκανε βήμα πίσω; Τελικά εκτός από τραγικοί αποδεικνύονται συνάμα και κωμικοί”.

Στο μεταξύ μέσα σε όλο αυτό το πλαίσιο της αντιπαράθεσης κυβέρνησης-Εκκλησίας σύμφωνα με πληροφορίες απορρίφθηκαν από την Ολομέλεια του Συμβουλίου της Επικρατείας οι αιτήσεις τριών πολιτών με τις οποίες ζητούσαν να ανασταλούν οι αποφάσεις της Πολιτείας για τη συμμετοχή περιορισμένου αριθμού πιστών στις εκκλησίες στη Θεία Λειτουργία των Χριστουγέννων. Η Ολομέλεια του Ανωτάτου Ακυρωτικού δικαστηρίου απέρριψε τις προσφυγές για λόγους προστασίας της δημόσιας υγείας και περαιτέρω διασποράς του ιού.

Υπενθυμίζεται πως η ΔΙΣ έχει εξαγγείλει προσφυγή στο ΣτΕ μετά την απαγόρευση που ανακοινώθηκε το Σάββατο αναφορικά με την μη συμμετοχή πιστών στη λειτουργία των Θεοφανείων.Μέχρι χθες πάντως δεν είχε κατατεθεί κάποια τέτοια προσφυγή στο Συμβούλιο της Επικρατείας από την πλευρά της εκκλησίας της Ελλάδος, όπως είχε ανακοινωθεί.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »