Τουρκία και Ρωσία πίεσαν για μία επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η διαδικασία έπεσε στο κενό μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και τη συνεχή αποστολή όπλων στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές από ξένες χώρες

Άμεση απάντηση στις δηλώσεις του Στρατάρχη Χαφτάρ στ ο «Bloomberg» έδωσε ο Εκπρόσωπος Τύπου του τουρκικού ΥΠΕΞ, Hami Aksoy. Ο Χαφτάρ είχε ανακοινώσει πριν από λίγο ότι είναι «θέμα ωρών η μεγαλύτερη αεροπορική επίθεση στην ιστορία της Λιβύης». 

Ο Ακσόυ ανέφερε πως «η παράνομη πολιτοφυλακή που είναι πιστή στον πραξικοπηματία Χαφτάρ θα στοχοποιήσει τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη» και πως θα διενεργήσει πλήγματα με τις αεροπορικές της μονάδες. Η δήλωση Χαφτάρ, αναφέρει το τουρκικό ΥΠΕΞ, ακολουθεί την ανάπτυξη νέων μαχητικών αεροσκαφών στην ανατολική Λιβύη, με ξένη βοήθεια, επιβεβαιώνοντας έτσι τις πληροφορίες της κυβέρνησης Σάρατζ για παρουσία ρωσικών μαχητικών.

Η δήλωση Χαφτάρ, συνεχίζει ο Τούρκος ΥΠΕΞ, «αντικατοπτρίζει την ψευδαίσθηση των στοιχείων που συνδέονται με τον Χαφτάρ λόγω των πρόσφατων απωλειών τους επί του εδάφους και είναι μια σαφής ένδειξη της πρόθεσης των πραξικοπηματιών του Χαφτάρ και των υποστηρικτών του για κλιμάκωση της σύγκρουσης στη Λιβύη». 

«Δια του παρόντος», καταλήγει ο Ακσόυ, «υπενθυμίζουμε για άλλη μια φορά ότι εάν τα πραξικοπηματικά στοιχεία του Χάφταρ στοχοποιήσουν τουρκικά συμφέροντα στη Λιβύη, αυτό θα έχει σοβαρές επιπτώσεις και ότι θα τους θεωρήσουμε ως νόμιμους στόχους.» 

Τουρκία και Ρωσία πίεσαν για μία επανέναρξη των ειρηνευτικών συνομιλιών τον περασμένο Ιανουάριο, αλλά η διαδικασία έπεσε στο κενό μετά τις επανειλημμένες παραβιάσεις της κατάπαυσης του πυρός και τη συνεχή αποστολή όπλων στις δύο αντιμαχόμενες πλευρές από ξένες χώρες.

Την ίδια ώρα, στην Άγκυρα πραγματοποιήθηκε χθες το βράδυ έκτακτη σύσκεψη ασφαλείας υπό την προεδρία του Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν και τη συμμετοχή των υπουργών Άμυνας και Εξωτερικών και του επικεφαλής των μυστικών υπηρεσιών για να συζητήσουν τις τελευταίες εξελίξεις στη Συρία, το Ιράκ και τη Λιβύη. 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »