Κίνηση-ματ από το Παρίσι
ΗΓαλλία υποστηρίζει ανοικτά Ελλάδα και Κύπρο και καταδικάζει την τουρκική παρέμβαση στη Λιβύη, φέρνοντας το ζήτημα στο “τραπέζι” του ΝΑΤΟ, ειδικά μετά και την απειλή πλήγματος σε ΝΑΤΟϊκά πλοία από τουρκικές φρεγάτες ανοικτά της Λιβύης.

Η εντολή στις ΕΔ σε περίπτωση κρίσης στην Α. Μεσόγειο: ”Κόψτε τα καλώδια στο τουρκικό ερευνητικό”
Οι εντάσεις μεταξύ Άγκυρας-Παρισιού κορυφώνονται και η ανταλλαγή διπλωματικών “πυρών” και στρατιωτικών απειλών αποτελούν ενδείξεις τόσο απομόνωσης της Τουρκίας από τις ευρωπαϊκές δυνάμεις, όσο και μια σοβαρή ενδονατοϊκή κρίση, η κλιμάκωση της οποίας μπορεί να προκαλέσει ανεπανόρθωτες βλάβες στη συνοχή των δυτικών συμμαχικών δομών.

Η Γαλλία επιθυμεί συνομιλίες με τους συμμάχους του ΝΑΤΟ με αφορμή την “επιθετική και απαράδεκτη” στρατιωτική παρέμβαση της Τουρκίας στη Λιβύη, σύμφωνα με όσα δήλωσε σήμερα ένας αξιωματούχος της γαλλικής προεδρίας.

Τα σχόλια γίνονται καθώς η Τουρκία, η οποία υποστηρίζει τη Κυβέρνηση Εθνικής Ενότητας (GNA) στην Τρίπολη, εδραιώνει την παρουσία της στην βορειοαφρικανική χώρα βοηθώντας τη φιλοτουρκική να αποκρούσει μια επίθεση στη λιβυκή πρωτεύουσα από τον Λιβυκό Εθνικό Στρατό (LNA) του Χαλίφα Χάφταρ, ο οποίος υποστηρίζεται από τα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, την Αίγυπτο και τη Ρωσία, αλλά και τις φυλές που κυριαρχούν στο μεγαλύτερο κομμάτι της χώρας.

Το Παρίσι έχει κατηγορηθεί ότι υποστηρίζει πολιτικά τον ισχυρό άνδρα της ανατολικής Λιβύης, αφού του είχε παράσχει στρατιωτική βοήθεια για την καταπολέμηση των ισλαμιστών μαχητών. Η Γαλλία αρνείται ότι στηρίζει τον Χάφταρ, αλλά έχει επανειλημμένα μεμφθεί την Τουρκία, χωρίς παράλληλα να καταδικάζει τους συμμάχους του Λίβυου στρατάρχη.

Μιλώντας στο Reuters, ο Γάλλος προεδρικός αξιωματούχος κατηγόρησε την νεο-οθωμανική Τουρκία για παραβίαση του εμπάργκου όπλων του ΟΗΕ και αύξηση της τουρκικής ναυτικής παρουσίας στα ανοικτά των ακτών της Λιβύης, στον απόηχο της πρόσγατης κρίσης μεταξύ τουρκικών φρεγατών και νατοϊκών πλοίων.

«Αυτές οι παρεμβάσεις γίνονται πολύ προβληματικές και παρά τις προσπάθειές μας, η κατάσταση τελματώνει. Αυτή η ολοένα και πιο επιθετική στάση είναι απαράδεκτη», δήλωσε ο αξιωματούχος. «Η Τουρκία υποτίθεται ότι είναι εταίρος του ΝΑΤΟ και αυτό δεν μπορεί να συνεχιστεί», συμπλήρωσε.

Απόρρητα έγγραφα: Σχέδιο για εισβολή εναντίον της Ελλάδας εκπόνησαν οι Toυρκικές ΕΔ
Όταν ρωτήθηκε τι προγραμματίζει το Παρίσι για την αντιμετώπιση των εν λόγω απειλών, ο αξιωματούχος είπε ότι θα υπάρξουν συνομιλίες τις επόμενες ημέρες με την Τουρκία και άλλους εταίρους του ΝΑΤΟ για να συζητήσουν την κατάσταση. Οι υπουργοί Άμυνας του ΝΑΤΟ πραγματοποιούν συνομιλίες αργότερα αυτήν την εβδομάδα.

Οι σχέσεις Άγκυρας – Παρισιού είναι ήδη τεταμένες, με κύριους και καθοριστικούς παράγοντες την κρίση στη Συρία και την παροχή υποστήριξης στους τζιχαντιστές από την Άγκυρα, αλλά και την κλιμάκωση στην ευρύτερη περιοχή της νοτιανατολικής Μεσογείου – ιδιαίτερα στην κυπριακή ΑΟΖ – λόγω των ενεργειακών σχεδιασμών που η αξία τους αγγίζει τα 1 τρισ. δολάρια.

Ο Τούρκος πρόεδρος Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν νωρίτερα αυτό το μήνα δήλωσε ότι η στήριξη της Γαλλίας προς το Χάφταρ τον έχει «πραγματικά αναστατώσει», “παραβλέποντας” φυσικά το γεγονός ότι με εντολή του η Τουρκία κατέχει παράνομα εδάφη στην Κύπρο και τη βόρεια Συρία και επιχειρεί να πράξει το ίδιο στη βόρειο Αφρική.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »