Η έκφραση “αυτοί θα φάνε και τα πόμολα πριν να φύγουν” αναφέρεται συχνά για μια κυβέρνηση που λεηλατεί το δημόσιο χρήμα σε τέτοιο βαθμό, που φεύγοντας, ως λεκτική υπερβολή, δεν αφήνει ούτε καν τα πόμολα στις πόρτες των υπουργείων. Βασικός κανόνας είναι πάντα ο ταυτόχρονος επικοινωνιακός αντιπερισπασμός, η στροφή της προσοχής της κοινής γνώμης σε… άλλη κατεύθυνση, ώστε κανείς να μην προσέχει το μεγάλο φαγοπότι.
Είναι το ίδιο φαγοπότι που μας οδήγησε το 2010 στο ΔΝΤ και στα μνημόνια, είναι το ίδιο φαγοπότι που πλέον έχει εκτοξεύσει το δημόσιο χρέος στο 234% του ΑΕΠ (ή 387 δισεκατομμύρια ευρώ), όπως μας ενημέρωσε πριν μερικές μέρες το -κυβερνητικό φερέφωνο- Capital.gr. Στην ίδια ενημέρωση μαθαίνουμε πως τα ταμειακά διαθέσιμα, απ’ τα 32 δισεκατομμύρια που τους είχε αφήσει το 2019 ο Σύριζα έχουν πια μειωθεί στα 18,4. Κι όμως σήμερα ο ΟΔΔΗΧ προχωρά σε νέα διπλή έκδοση ομολόγων, αυξάνοντας κι άλλο το χρέος. Την ίδια ακριβώς στιγμή το Capital.gr μας λέει πως τα ταμειακά διαθέσιμα βρίσκονται στα 37,5 δισ. ευρώ! Λάστιχο τα διαθέσιμα, ανάλογα ποιες σκοπιμότητες εξυπηρετούν!

Ο επικοινωνιακός αντιπερισπασμός βεβαίως δεν είναι τίποτ’ άλλο απ’ τον αυταρχισμό της υποχρεωτικότητας των εμβολιασμών και τη συνεχιζόμενη κρουσματολογία: προκειμένου ν’ ανακοινώνει χιλιάδες “κρούσματα” κάθε μέρα, η κυβέρνηση έχει εκτοξεύσει τον αριθμό των τεστ σε πρωτόγνωρα επίπεδα. Παρά τις φιλότιμες προσπάθειες, το ποσοστό θετικότητας δεν λέει ν’ ανέβει, όσο κι αν παρέδωσε Κρήτη και Νότιο Αιγαίο στο έλεος των εισαγόμενων κρουσμάτων. Αν αυτά τα τεστ τα είχε κάνει όταν της έλεγαν να τα κάνει, σήμερα ίσως θα είχαμε καθαρίσει. Αλλά φαίνεται πως προτιμά να εργαλειοποιεί την πανδημία, προκειμένου “να φάνε και τα πόμολα”.

Για να πάρετε μια μικρή δόση των κυβερνητικών επιδόσεων στο φαγοπότι, μπορείτε να δείτε το προ 4 μηνών σχετικό επεισόδιο της “Ανασκόπησης” του The Press Project, απ’ όπου και η ιδέα για τον τίτλο της ανάρτησης. Ωστόσο τα όσα ακούγονται στο βίντεο είναι μόνο ένα μέρος της “πομολοφαγίας”, καθώς στις 26/8 η κυβέρνηση έθεσε σε δημόσια διαβούλευση μέχρι τις 8 Σεπτεμβρίου την τροποποίηση του αναπτυξιακού νόμου.
Οι αναρτήσεις μας δημοσιεύονται στο greeklignite.blogspot.gr και αναδημοσιεύονται στο MeWe. Από 1/7/2021 πλέον δεν ανεβαίνουν στο Facebook.

Με το άρθρο 36 τροποποιείται το άρθρο 13 του ν. 4399/2016 και πλέον όλα τα επενδυτικά σχέδια ύψους άνω του 1 εκατομμυρίου ευρώ θα …
διαχειρίζονται αποκλειστικά απ’ τη Γενική Διεύθυνση Ιδιωτικών Επενδύσεων του Υπουργείου Ανάπτυξης! Μέχρι τώρα το όριο είναι στα 3 εκατ. ευρώ, ενώ τα σχέδια άνω των 3 εκατ., που υποβάλλονται στη Μακεδονία, οδηγούνται στο πρώην Υπουργείο Μακεδονίας-Θράκης, στη Θεσσαλονίκη. Πλέον όλα θα περνούν απ’ το κόσκινο του αντιπροέδρου της κυβέρνησης, όλα θα περνούν απ’ την Αθήνα, μη τυχόν και ξεφύγει κάποιο πόμολο στο δρόμο.

Στις αρχές του 21ου αιώνα, απαντώντας στις τότε αναφορές για τα πόμολα, ο Σημίτης είχε πει “όποιος έχει στοιχεία να πάει στον εισαγγελέα”. Κι άνοιξε το δρόμο για τη διάλυση της χώρας, δίνοντας το παράδειγμα και στους επόμενους. Πλέον το μεγάλο φαγοπότι γίνεται με την “πράσινη ανάπτυξη” και την αγαστή συνεργασία δικαστικών που την ξεπλένουν ως “δημόσιας ωφέλειας”, ενώ πρόκειται για καραμπινάτη ιδιωτική ωφέλεια. Κατόπιν αυτού “Ελάτε να πρασινίσουμε”, με όσα είχε τραγουδήσει σε ανύποπτο χρόνο ο αείμνηστος Χάρυ Κλυνν …
Ο χθεσινός ανασχηματισμός είναι το τελευταίο ψυχορράγημα ενός εντελώς σάπιου καθεστώτος, γι’ αυτό και έχουν φθάσει στα πόμολα. Έρχονται μεγάλες αυξήσεις στις τιμές του ψωμιού, των τροφίμων, στον ηλεκτρισμό, στο κόστος θέρμανσης, όλα άμεση συνέπεια της πολιτικής της “πράσινης ανάπτυξης”. Μιας πολιτικής που καταστρέφει τα χωράφια για να μπουν φωτοβολταϊκά ή να καλλιεργούνται φυτά για βιοντίζελ, μιας πολιτικής που υπερφορολογεί τα πάντα προκειμένου να γίνουν ανταγωνιστικές οι Γερμανικές και Δανέζικες ανεμογ@@ήτριες. Υπερφορολόγησαν το πετρέλαιο θέρμανσης, προκειμένου να στραφούν οι μεγάλες πόλεις σε θέρμανση με φυσικό αέριο, αλλά χωρίς πετρέλαιο και πλέον χωρίς αέριο, με τι θα ζεσταθεί ο κοσμάκης; Το φθινόπωρο προμηνύεται “καυτό”, πολύ καυτό, τόσο στην Ελλάδα όσο και σε πανευρωπαϊκό επίπεδο …

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »