Ετοιμάζεται να μπει και επίσημα στη Λιβύη ο αιγυπτιακός στρατός
ΗΚυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας (GNA) βρίσκεται στη μέση των σχεδίων για την κατάληψη της Σύρτης. Αυτή η πόλη θεωρείται ως το κλειδί για τα πετρέλαια της Λιβύης.

”Πόλεμος” Μόσχας-Άγκυρας: ”Οι Ρώσοι στέλνουν μισθοφόρους στον Χαφτάρ!”
Εάν η GNA με την βοήθεια των Τούρκων ξεκινήσει την κατάληψη της πόλης, τότε θα άνοιγε ο δρόμος για αιγυπτιακές αεροπορικές επιθέσεις κατά των δυνάμεων της Τρίπολης, ανέφεραν πολλές πηγές.

Πριν λίγο έγινε γνωστό ότι εφόσον η κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας της Λιβύης και οι Τούρκοι σύμμαχοί τους κινηθούν απλά προς την αεροπορική βάση Al-Jufrah, αυτό θα ήταν το έναυσμα για την άμεση και χωρίς χρονοτριβή, στρατιωτική εισβολή του αιγυπτιακού στρατού στο λιβυκό έδαφος.

Αυτό αποκάλυψε χθες το βράδυ στις 25 Ιουνίου, ο Ταξίαρχος ε.α. των Ενόπλων Δυνάμεων της Αιγύπτου Mohammed Kashkush, και νυν καθηγητής εθνικής ασφάλειας στη στρατιωτική ακαδημία, ενώ ακολούθησε η γνωστοποίηση της ύψιστης ετοιμότητας του αιγυπτιακού στρατού από τον υπουργό Άμυνας της χώρας.

Σύμφωνα με τον ίδιο, η Τουρκία θέλει να αναλάβει τον έλεγχο όλων των κύριων στρατιωτικών βάσεων στη Λιβύη, κάτι που δεν επιτρέψει ποτέ ο πρόεδρος Αλ Σίσι.

Προς το παρόν, η Άγκυρα ελέγχει ήδη τις βάσεις Mitiga και Al-Vatiya, καθώς και το λιμάνι της Misurata, το οποίο έχει γίνει το κύριο κέντρο εφοδιασμού για τη μεταφορά όπλων από την Τουρκία και Τζιχαντιστών από τη Συρία.

Ο Kashkush πιστεύει ότι οι Τούρκοι, που κρύβονται επιμελώς πίσω από την αναγνωρισμένη κυβέρνηση του GNA, ετοιμάζονται να καταλάβουν την αεροπορική βάση Al-Jufra, που βρίσκεται στο κέντρο της Λιβύης και αυτό θα έχει τεράστια στρατηγική σημασία.
Εάν το πετύχουν αυτό με κάποιον τρόπο, θα απειλήσουν άμεσα τις αιγυπτιακές δυνάμεις που ευρίσκονται στην βάση Μπαρανί, ενώ θα νομιμοποιήσουν άμεσα όλες τις αιγυπτιακές στρατιωτικές ενέργειες κατά την άσκηση του δικαιώματος αυτοάμυνας”, τόνισε ο Αιγύπτιος στρατιωτικός.

Ο ίδιος ειδικός υπενθύμισε τις δυνατότητες της δυτικής στρατιωτικής περιοχής της Αιγύπτου. Διευκρίνισε ότι το Κάιρο ελέγχει χερσαία σύνορα, μήκους 1200 χιλιομέτρων, με έναν μεγάλο αριθμό δυνάμεων και εξοπλισμού που μπορούν να αναπτυχθούν το συντομότερο δυνατό προκειμένου να διατηρηθεί η «κόκκινη γραμμή» που έθεσε ο πρόεδρος Σίσι.

“Οι ικανότητές αυτών των δυνάμεων μας, όπως είδαμε και σε πολλές ασκήσεις, αντιστοιχούν στο έργο που θα κληθούν αν αντιμετωπίσουν”, τόνισε ο ειδικός.

Ο Kashkush σημείωσε επίσης ότι στην επικράτεια της Λιβύης υπάρχει μεγάλος αριθμός ακραίων ισλαμιστών, οι οποίοι αποτελούν σημαντικό κίνδυνο για την Αίγυπτο.


Αιγύπτιος ΥΠΑΜ: “Ύψιστα επίπεδα ετοιμότητας στον αιγυπτιακό στρατό”
Ο Αιγύπτιος υπουργός Άμυνας Μοχάμεντ Ζάκι κάλεσε τις στρατιωτικές δυνάμεις να διατηρήσουν τα υψηλότερα επίπεδα ετοιμότητας για να αντιμετωπίσουν όλες τις προκλήσεις και τις κρίσεις στην περιοχή και να προστατεύσουν τους πυλώνες της αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας.

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας δήλωσε κατά τη διάρκεια της αποφοίτησης νέων στρατιωτών στη Στρατιωτική Ακαδημία Nasser:

«Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θα υποστηρίζουν πάντα τους αραβικούς και ισλαμικούς σκοπούς του έθνους τους», επισημαίνοντας την ανάγκη «να διατηρηθούν τα υψηλότερα επίπεδα αποτελεσματικής επιχειρησιακής ετοιμότητας για την αντιμετώπιση όλων των προκλήσεων και κρίσεων στην περιοχή και για την προστασία των πυλώνων της Αιγυπτιακής εθνικής ασφάλειας».

Ο Αιγύπτιος Υπουργός Άμυνας επεσήμανε: «Οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις θέλουν να συμβαδίσουν με τις εξελίξεις στα συστήματα προετοιμασίας και εξειδίκευσης ηγετών και αξιωματικών και να θέσουν τα θεμέλια και τα επιστημονικά προγράμματα που μεγιστοποιούν τις υλικές ικανότητές τους με βάση τα μυαλά που είναι εξοπλισμένα με επιστήμη και γνώση, σκληρή δουλειά και μόνιμη προθυμία για την προστασία της ασφάλειας της πατρίδας και τη διατήρηση των αγιοτήτων της».

Αμερικανός ειδικός: “Γαλλία, ΗΠΑ, Ελλάδα πρέπει να απαντήσουν στην Τουρκία”
Σημείωσε ότι οι αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις: «σήμερα κατέχουν εξέχουσα θέση μεταξύ των στρατών του κόσμου, με τις δυνάμεις ασφαλείας τους, τις ειδικές ικανότητες και τον προηγμένο οπλισμό, που τους επιτρέπουν να εκπληρώσουν τις ιστορικές ευθύνες και τα καθήκοντά τους για τη διατήρηση της ασφάλειας του έθνους».

Τα σχόλια του Ζάκι έρχονται σχεδόν μια εβδομάδα αφότου ο Πρόεδρος της Αιγύπτου Αμπντέλ Φατάχ Ελ Σίσι κάλεσε τις αιγυπτιακές ένοπλες δυνάμεις να προετοιμαστούν για επιχειρήσεις εντός και εκτός της χώρας.

Η Αίγυπτος είναι αποφασισμένη να κτυπήσει τους Τούρκους μόνη της για τα δικά της συμφέροντα, για τα οποία δεν πρόκειται να πολεμήσει κανένας άλλος παρά οι ίδιοι οι Αγύπτιοι. Αυτό είναι το μάθημα σήμερα για όλους αυτούς που αναζητούν “σωτήρες και μεσσίες” για την σφοδρή κόντρα της χώρας μας με την Τουρκία.

Ας το πάρουμε χαμπάρι επιτέλους ότι θα είμαστε μόνοι μας εμείς και η Παναγιά μας κατά των νεο-Οθωμανών σε Αιγαίο και Α.Μεσόγειο και στο τέλος θα νικήσουμε όσο και να “αλυχτάνε τα αγαρηνά σκυλιά της γειτονιάς”.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »