Πόλεμος με πέτρες και δακρυγόνα
Ανανέωση:

Συνεχίζεται η έκρυθμη κατάσταση στη Μόρια καθώς αργά το βράδυ ξέσπασαν επεισόδια μεταξύ μεταναστών και αστυνομίας.

Λίγη ώρα μετά το ξέσπασμα των δύο νέων πυρκαγιών στις σκηνές του ΚΥΤ Μόριας, που αποτελειώνουν ότι δεν κάηκε χθες, περίπου χίλιοι μετανάστες επιτέθηκαν με πέτρες στις αστυνομικές δυνάμεις.

Τα επεισόδια σημειώθηκαν στην Παναγιούδα, στην περιοχή Καρά-Τεπέ στο ύψος του Φυτωρίου. Οι άνδρες της ΕΛΑΣ απάντησαν με ρίψη δακρυγόνων.

Οι μετανάστες έχουν ανάψει φωτιές και παραμένουν στο σημείο.


Νέες εστίες στη Μόρια, μετά τις εικόνες ολικής καταστροφής.

Τα αίτια της αναζωπύρωσης δεν είναι ακόμη γνωστά, καθώς τα νέα μέτωπα φαίνεται να βρίσκονται σε περιοχές που δεν είχαν πληγεί από τις χτεσινές φωτιές.

Οι πληροφορίες αναφέρουν ότι η νέα εστία φωτιάς ξέσπασε λίγο μετά τις επτά το απόγευμα ενώ η κατάσταση από τους καπνούς και το καμένο πλαστικό είναι αποπνικτική.

Το νέο μεγάλο μέτωπο, επεκτάθηκε και σε όσες σκηνές του άτυπου καταυλισμού είχαν απομείνει άθικτες από την χτεσινή καταστροφή.

Τρέχουν να σώσουν τις ζωές τους μετανάστες, καθώς ακούγονται εκρήξεις από εύλεκτα υλικά, όπως φιάλες, που πιθανόν να βρίσκονταν στην περιοχή.

Οι άνεμοι που πνέουν στην περιοχή, δυσχεραίνουν το έργο της κατάσβεσης.

Πρόεδρος κοινότητας Μόριας: Καίνε ό,τι δεν κάηκε χτες
Νέα φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας στη Λέσβο καταστρέφει «ό,τι δεν είχε καεί» τα ξημερώματα της Τετάρτης, όπως ανέφερε ο πρόεδρος της κοινότητας Μόριας, Γιάννης Μαστρογιάννης, μιλώντας στο Sputnik.

«Η εστία είναι καινούρια. Καίει ό,τι δεν είχε καεί μέσα στο ΚΥΤ, τις σκηνές και τα κοντέινερ» δήλωσε ο κ. Μαστρογιάννης.

Όπως εξήγησε, η νέα φωτιά ξέσπασε πριν περίπου μισή ώρα (σ.σ. δηλαδή περίπου στις 19:30).

Πρόσθεσε ότι ο ίδιος ενημερώνει τον περιφερειάρχη κι όλους τους αρμόδιους.

Σύμφωνα με τη δική του εκτίμηση, η φωτιά φαίνεται να προήλθε από πρόσφυγες και μετανάστες για να κάψουν το υπόλοιπο ΚΥΤ.

«Πολλές ήταν οι εστίες στην πυρκαγιά της Μόριας – Πού θα διαμείνουν οι φιλοξενούμενοι στη δομή»
Σε κοινή συνέντευξη Τύπου απο κυβερνητικό κλιμάκιο με τον υπουργό Μετανάστευσης και Ασύλου κ. Νότη Μηταράκη, τον Υπουργό Εσωτερικών κ. Τάκη Θεοδωρικάκο και τον Πρόεδρο του ΕΟΔΥ κ. Παναγιώτη Αρκουμανέα για την κατάσταση στη Μόρια τονίστηκε ότι η φωτιά στο ΚΥΤ της Μόριας είχε πολλαπλές εστίες από τις οποίες ξεκίνησε. Αναφέρθηκε ότι η μεγάλη πυρκαγιά προκάλεσε ζημιές σε χώρους φιλοξενίας και στην υγειονομική μονάδα, ενώ ειπώθηκε ότι εντοπίστηκαν οκτώ από τους 35 φορείς του κορονοϊού. Σύμφωνα με τα όσα είπε ο κ. Μηταράκης, θα μεταφερθούν άμεσα 400 ασυνόδευτοι ανήλικοι που βρίσκονται εκεί. Τον Ιανουάριο ήταν 1.200 οι ασυνόδευτοι ανήλικοι. Όπως τόνισε χαρακτηριστικά, «ήδη από τις πρώτες πρωινές ώρες ισχυρές αστυνομικές δυνάμεις μεταφέρθηκαν σε ενίσχυση των Δυνάμεων του νησιού, προκειμένου να αποτραπεί η είσοδος των αιτούντων στην πόλη της Μυτιλήνης για οικονομικούς λόγους. Μέχρι στιγμής δεν έχει αναφερθεί ούτε τραυματίες ούτε θύματα ούτε αγνοούμενοι».

Για το θέμα της διαμονής, ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου είπε: «Απομένουν περίπου 3.500 αιτούντες άσυλο των οποίων οι χώροι διαβίωσης καταστράφηκαν από την πυρκαγιά. Οι πλέον ευάλωτοι – περίπου 1.000 άτομα – θα διανυκτερεύσουν από σήμερα σε πλοίο που αναμένεται να καταπλεύσει στο λιμάνι της Μυτιλήνης και το οποίο παραχωρεί δωρεάν η εταιρεία Blue Star. Αύριο αναμένεται να καταπλεύσουν δύο αρματαγωγά του Πολεμικού Ναυτικού, τα οποία επίσης θα χρησιμοποιηθούν για την προσωρινή φιλοξενία. Για τους υπόλοιπους μεταφέρθηκαν ήδη στη Λέσβο σκηνές από άλλα μέρη της Ελλάδος και από την Αθήνα οι οποίες θα εγκατασταθούν στη Μόρια, ώστε να διαμένουν σε χώρους του ΚΥΤ, όπου δεν επηρεάστηκαν από την πυρκαγιά. Επίσης σε τρίτους χώρους που θα υποδειχθούν από τοπική αυτοδιοίκηση».

Ο κ. Μηταράκης ανακοίνωσε πως αίτημα της ελληνικής κυβέρνησης που ήδη συζητιέται στην Ευρώπη, είναι «η ανακατανομή των διαμενόντων της Μόριας σε άλλα κράτη-μέλη».

Τέλος ο υπουργός Μετανάστευσης και Ασύλου σημείωσε αναφερόμενος στη βούληση της κυβέρνησης για δημιουργία μιας νέας κλειστής δομής, ότι τα χθεσινά γεγονότα «καταδεικνύουν την ανάγκη να επιταχυνθεί η διαδικασία δημιουργίας μιας κλειστής ελεγχόμενης δομής, που θα χαρακτηρίζεται ως ελεγχόμενη, ασφαλής και ανθρώπινη.

Ο υπουργός Εσωτερικών Παναγιώτης Θεοδωρικάκος τόνισε ότι από αύριο θα γίνει «ό,τι χρειαστεί για συνδρομή, αλληλεγγύη και αποζημίωση». Ήδη έσπευσε κυβερνητικό κλιμάκιο με εντολή του Πρωθυπουργού, με στόχο, όπως είπε να τονωθεί η αίσθηση ασφάλειας. «Κάνουμε τα πάντα για να διασφαλιστεί η έννομη τάξη και η υγειονομική προστασία», επεσήμανε.

Τέλος ο Πρόεδρος του ΕΟΔΥ, Παναγιώτης Αρκουμανέας ανακοίνωσε αύξηση του αριθμού τεστ ανίχνευσης κορονοϊού σε πρόσφυγες αλλά και μόνιμους κατοίκους, ενίσχυση του ΕΚΑΒ και της επιχειρησιακής ετοιμότητας του Νοσοκομείου Μυτιλήνης ενώ τέλος έκανε γνωστό ότι σε συνεργασία με τον Παγκόσμιο Οργανισμό Υγείας θα ενισχυθεί σημαντικά ο αριθμός γιατρών και νοσηλευτών στις δομές φιλοξενίας προσφύγων και μεταναστών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »