“Πόλεμος” Ρώσων και Τούρκων στην Μαύρη θάλασσα με επίκεντρο την Κριμαία και τους Τάταρους
Σοβαρεύει η κατάσταση ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους με επίκεντρο την Μαύρη θάλασσα πλέον.

Η τουρκική πολεμική αεροπορία θα εγκαταστήσει ισχυρότατη βάση ραντάρ στο όρος Cos Tepe, στην Τραπεζούντα με αποστολή τον έλεγχο της Μαύρης Θάλασσας και της ρωσικής πολεμικής αεροπορίας, προκαλώντας την οργή της Μόσχας που βλέπει συνεχείς τουρκικές “κυβιστήσεις” προς την δύση.
Τουρκικό αμυντικό πρακτορείο ειδήσεων με περίσσεια αλαζονεία και σαφή στόχευση των Ρώσων, αναφέρει ότι “στη Μαύρη Θάλασσα, η ρωσική πολεμική αεροπορία διεξάγει επικίνδυνες δραστηριότητες στην περιοχή της Κριμαίας, ενώ κατά καιρούς εκτελεί ηλεκτρονικό πόλεμο”.

Τουρκικές πληροφορίες αναφέρουν ότι οι Τούρκοι θα τοποθετήσουν ραντάρ έγκαιρης προειδοποίησης (EIRS), το οποίο αναπτύχθηκε από την ASELSAN και σχεδιάζεται να παραδοθεί στην τουρκική Πολεμική Αεροπορία το τρέχον έτος.

Το EIRS θα καλύψει επίσης την ανάγκη προς αυτή την κατεύθυνση, παρέχοντας παρακολούθηση του εναέριου χώρου στην περιοχή της Μαύρης Θάλασσας.

Επίσης θα έχουμε πιθανότατα και την παρουσία του γνωστού συστήματος ηλεκτρονικού πολέμου KORAL.

Πρόκειται για ένα ηλεκτρονικό σύστημα πολέμου που αναπτύχθηκε για να εμποδίζει και να εξαπατά τα εχθρικά ραντάρ και το οποίο αναπτύχθηκε στο πλαίσιο του προγράμματος Land Land Stand-off Jammer System που ξεκίνησε το 2009.
Το σύστημα υποστηρίζει τις λειτουργίες καταστολής της εχθρικής άμυνας (SEAD) και συλλέγοντας πληροφορίες.

Το KORAL αποτελείται από ηλεκτρονικό σύστημα υποστήριξης και το σύστημα ηλεκτρονικού πολέμου, το καθένα τοποθετημένο σε όχημα 8 × 8. Το KORAL μπορεί να αναζητήσει, να παρακολουθήσει, να αναλύσει, να ταξινομήσει και να εντοπίσει την κατεύθυνση πολλαπλών συμβατικών και σύνθετων τύπων σημάτων ραντάρ.

Έχει δε την ικανότητα να μπλοκάρει, να εξαπατά και να εξουδετερώνει εχθρικά ραντάρ, διαθέτοντας εύρος εμβέλειας 200 χλμ.

Ο διαγωνισμός για την βάση ραντάρ στην Τραπεζούντα είναι αποκλειστική ευθύνη της πτέρυγας μάχης στο Εσκισεχίρ.

Κόντρα Ρωσίας-Τουρκίας με αφορμή τους Τάταρους στην Κριμαία

Υπενθυμίζουμε ότι Τουρκία και Ρωσία βρίσκονται σε κόντρα λόγω των Τουρκογενών Τάταρων στην Κριμαία.

Πριν λίγες ημέρες ο Mustafa Abdülcemil Kırımoğlu, ο ηγέτης των τουρκόφωνων Τάταρων της Κριμαίας, προχώρησε σε προκλητικές δηλώσεις κατά της Ρωσίας:

«Δεν το πίστευα, ότι τον 21ο αιώνα μια άλλη χώρα θα εισέλθει στην περιοχή μας, θα την καταλάβει με τα άρματα της και θα προσαρτήσει την γη μας στη δική της. Νόμιζα αυτό ότι θα το έκαναν με την τοποθέτηση μιας μαριονέτας ως επικεφαλής, όπως το έκαναν στη Γεωργία το 2008. Οι Τάταροι της Κριμαίας ήταν και είναι υπέρ της ακεραιότητας της Ουκρανίας”, είχε δηλώσει ο Κιρίμογλου.

Ο ίδιος ομιλεί για μεγάλη πίεση στους Τούρκους να εμπλακούν. “Η Ρωσία γίνεται μια μεγάλη Βόρεια Κορέα”, δήλωσε ο ίδιος αναφέροντας ότι “οι διεθνείς κυρώσεις είναι αποτελεσματικές αλλά όχι επαρκείς. Είμαστε ευγνώμονες για την υποστήριξη της Τουρκίας στην διεθνή πλατφόρμα της Κριμαίας. Η ΕΕ, ο Καναδάς, η Βρετανία και οι ΗΠΑ την υποστηρίζουν”, κατέληξε ο ίδιος.

Επίσης, η μόνιμη αποστολή της Τουρκίας στα Ηνωμένα Έθνη ανακοίνωσε επίσημα τη μη αναγνώριση της προσάρτησης της Κριμαίας και την υποστήριξη των Τάταρων της Κριμαίας.

“Η μη αναγνώριση της παράνομης προσάρτησης της Κριμαίας είναι ζήτημα αρχής για εμάς. Θα συνεχίσουμε να υποστηρίζουμε τους Τάταρους της Κριμαίας, στη δίκαιη επιθυμία τους να ζουν ελεύθερα και με ασφάλεια στην προγονική τους πατρίδα”, έγραψαν Τούρκοι διπλωμάτες στο Twitter στις 24 Φεβρουαρίου, 2021.

Όλα αυτά προμηνύουν σοβαρές εξελίξεις στην περιοχή ανάμεσα σε Ρώσους και Τούρκους, ειδικά σε συνδυασμό με τα ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας που αναζητά φυσικό αέριο ενώ ταυτόχρονα να ελέγξει πλήρως τα Στενά του Βοσπόρου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »