Τα μηνύματα Γκάγκα, τα “προς το παρόν” του Πλεύρη και η προειδοποίηση Παπαευαγγέλλου
Ηκυβέρνηση έχει ήδη αρχίσει να φτιάχνει κλίμα με την εξέλιξη της πανδημίας στη Βόρεια Ελλάδα και δη στη Θεσσαλονίκη. Η ηγεσία του υπουργείου Υγείας βρέθηκε στη συμπρωτεύουσα τις προηγούμενες μέρες και παρουσίασε μια ιδιαίτερα μελανή εικόνα.

“Η πανδημία εξακολουθεί να είναι εδώ, παρότι υπάρχει σταθεροποίηση, καθώς στη βόρεια Ελλάδα καταγράφεται αύξηση από 11% έως 36% των νέων μολύνσεων από νόμο σε νόμο”, όπως ανέφερε κατά την ενημέρωση η αναπληρώτρια υπουργός Υγείας, Μίνα Γκάγκα, η οποία έκανε λόγο για καμπανάκι κινδύνου όσον αφορά τη βόρεια Ελλάδα, αφήνοντας ουσιαστικά να εννοηθεί ότι δεν θέλουμε να ζήσουμε αυτό που συνέβη πέρυσι στην εν λόγω περιοχή.
Η ίδια πρόσθεσε, παρουσιάζοντας και σχετικούς πίνακες, ότι η συντριπτική πλειονότητα όσων νοσηλεύονται αυτή τη στιγμή με την νόσο Covid-19 στη Θεσσαλονίκη και γενικότερα στη βόρεια Ελλάδα είναι ανεμβολίαστοι. Μάλιστα, όπως είπε, 55 από τους 59 ασθενείς που έχουν διασωληνωθεί και βρίσκονται σε ΜΕΘ είναι ανεμβολίαστοι και μόνο τέσσερις είναι εμβολιασμένοι.
Ερωτηθείσα για το εάν υπάρχουν πανεπιστημιακές κλινικές ή πανεπιστημιακοί που ζήτησαν ή αρνούνται να συνεχίσουν να νοσηλεύουν περιστατικά κορονοιού, η αναπληρώτρια υπουργός ήταν κατηγορηματική. Τόνισε ότι από την αρχή αυτής της πανδημίας «όλοι μαζί Πανεπιστήμιο κι ΕΣΥ πορευθήκαμε για να την αντιμετωπίσουμε και σας διαβεβαιώ ότι έτσι θα συνεχίσουμε, δεν έχει γίνει καμιά αίτηση από πανεπιστημιακό νοσοκομείο για να μην δέχονται περιστατικά κορονοϊού». Προφανώς τα πανεπιστημιακά νοσοκομεία θα έχουν κι άλλα περιστατικά και αυτό είναι πολύ σημαντικό για την εκπαίδευση των φοιτητών, η οποία θα συνεχιστεί κανονικά τόνισε.

Ο δε υπουργός Θ.Πλεύρης είπε για τη Θεσσαλονίκη πως δεν συζητείται ΑΚΟΜΗ το lockdown και τα νέα μέτρα και πως προς το παρόν έχουμε μόνο προειδοποιήσεις… Σε ένα μήνα η Θεσσαλονίκη βρίσκεται στο επίκεντρο των εκδηλώσεων με τους εορτασμούς για τον πολιούχο Άγιο Δημήτριο και για την εθνική μας εορτή. Και το ερώτημα που τίθεται είναι να προτίθεται πάλι όπως πέρυσι η κυβέρνηση να ενοχοποιήσει τους πιστούς και να κόψει τις παρελάσεις υπό τον φόβο και πιθανών γενικευμένων αντιδράσεων των αντιεμβολιαστών;

Ήδη τις τελευταίες μέρες κάποια τηλεοπτικά ρεπορτάζ δείχνουν προς αυτήν την κατεύθυνση:

Η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου ανέφερε ότι υπάρχει σταθεροποίηση της επιδημίας στην χώρα αλλά υπάρχουν και εξαιρέσεις, όπως η κεντρική και ανατολική Μακεδονία όπου καταγράφεται αύξηση και μάλιστα σε κάποιους νομούς διπλασιασμός των κρουσμάτων, όπως στην Ξάνθη. «Η ματιά μας είναι στραμμένη στη Βόρεια Ελλάδα» είπε χαρακτηριστικά.

Επίσης τόνισε ότι η μέση ηλικία των κρουσμάτων είναι πλέον τα 34 έτη και πρόσθεσε ότι υπάρχουν τουλάχιστον 20.000 ενεργά κρούσματα κορονοϊού σε όλη την επικράτεια. Η ίδια είπε ότι η εικόνα είναι ηπιότερη στην Θεσσαλονίκη αλλά η αύξηση των κρουσμάτων και σ’ αυτή την μητροπολιτική περιοχή ανησυχεί τους επιστήμονες.

Όσον αφορά τον τρόπο μετάδοσης, είπε ότι η ενδοοικογενειακή μετάδοση και η μετάδοση μέσα από κοινωνικές εκδηλώσεις είναι η πιο συχνές, ενώ καταγράφεται πλέον μικρότερη διασπορά του κορονοϊού στους χώρους εργασίας, καθώς υπάρχει ο σχετικός έλεγχος. Ο δείκτης θετικότητας κυμαίνεται σε όλη τη χώρα στο 1,16% και γίνονται 192.000 τεστ ανίχνευσης κορονοϊού ανά ημέρα

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »