Άσχημη εξέλιξη
Επανέρχονται τα Γαλλικά ΜΜΕ για την συμφωνία με τις Belharra. Όλα δείχνουν πως οδηγούμαστε σε ”ναυάγιο”, με τις ΗΠΑ να μπαίνουν ”σφήνα”.

Πρόκειται για μία εξέλιξη η οποία ίσως οδηγήσει και τις ελληνογαλλικές σχέσεις στο ”πάγο”.

Μάλιστα όπως σας είχε αποκαλύψει πρώτο το Πενταπόσταγμα, ”στο περιθώριο της ευρωπαϊκής συνόδου κορυφής, ο Εμμανουήλ Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον πρωθυπουργό Κυριάκο Μητσοτάκη να αγοράσει τις φρεγάτες FDI για το Πολεμικό Ναυτικό. Η προμήθεια αναβλήθηκε επ’αόριστον”, σύμφωνα με την La Tribune.

Τα νέα δεδομένα

Σε ένα άρθρο που δημοσιεύθηκε στην εφημερίδα La Tribune την προηγούμενη εβδομάδα, ο δημοσιογράφος Michel Cabirol απεικόνιζε μια κατάσταση κάτι περισσότερο από προβληματική σχετικά με το μέλλον των συνομιλιών μεταξύ της Γαλλίας και της Ελλάδας σχετικά με την απόκτηση δύο φρεγατών FDI.

Τα παραπάνω αναφέρει η ιστοσελίδα meta-defense.fr, σε άρθρο του Fabrice Wolf, με τίτλο: «Ενώ η γαλλική προσφορά φρεγατών FDI έχει τελματώσει, οι Ηνωμένες Πολιτείες ξεκινούν την επίθεση στην Ελλάδα», όπως αναφέρει η μετάφραση του HellasJournal.com

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, η Αθήνα είχε εκπλαγεί από τη τιμή που πρότεινε το Παρίσι πάρα πολύ πιο πάνω από τις συζητήσεις που το ελληνικό κράτος είχε μέχρι τώρα με τη γαλλική βιομηχανία, ενώ η Γαλλία εξακολουθεί να μην έχει καταφέρει να προτείνει χρηματοδοτική λύση αποδεκτή και σταθερή για αυτό το πρόγραμμα.

Ωστόσο είναι αδύνατον να σχηματίσουμε μια γνώμη σχετικά με τη τιμή χωρίς να γνωρίζουμε το ακριβές εύρος της υπηρεσίας που αναμένει η Ελλάδα.

Αντίθετα υπάρχει μια χώρα που φαίνεται αποφασισμένη να μην αφήσει μια τέτοια ευκαιρία, να απομακρύνει τη Γαλλία από την εικόνα, για να ξαναπάρει τον έλεγχο όσον αφορά τις ελληνικές αμυντικές συμβάσεις, είναι οι Ηνωμένες Πολιτείες σύμμαχοι στην περίσταση με το Ισραήλ.

Σύμφωνα με τις πληροφορίες του δημοσιογράφου, η Ουάσιγκτον αποφάσισε να κάνει το μεγάλο παιχνίδι για να ξαναφέρει την Αθήνα σε πιο σωστές θεωρήσεις όσον αφορά τις αμυντικές συμβάσεις, εφαρμόζοντας έντονες πιέσεις από τις πληρεξούσιες υπηρεσίες της, όπως οι υπηρεσίες πληροφοριών της.

Γαλλικά ΜΜΕ: ”Ο Μακρόν δεν κατάφερε να πείσει τον Μητσοτάκη για τις Belharra!”
Έτσι εδώ και περισσότερο από ένα μήνα, Eλλάδα και Ισραήλ υπέγραψαν μια συμφωνία παραγωγής μιας νέας κατηγορίας κορβετών , την κατηγορία Θεμιστοκλής , με βάση το ισραηλινό μοντέλο Sa’ar 72, στα ναυπηγεία του Νεωρίου, που ανήκουν στην αμερικανική εταιρεία Onex.

Χωρίς να αποτελούν αυστηρά μιλώντας, μια εναλλακτική λύση για τις FDI, εξαιρετικά ισχυρότερες στους τομείς της αεροπορικής άμυνας και αντι- υποβρύχιου πολέμου και ιδίως της προβολής ισχύος επί του εδάφους, οι κορβέτες αυτές προσφέρουν μια πρώτη απάντηση στις ανάγκες δυναμικότητας της Αθήνας για να αντιμετωπίσει την άνοδο του τουρκικού πολεμικού ναυτικού στο Αιγαίο Πέλαγος.

Μέχρι τώρα, το Παρίσι βασιζόταν στις πολύ αυστηρές τοποθετήσεις του Προέδρου Macron έναντι της Τουρκίας στο κυπριακό ζήτημα καθώς και σχετικά με το Αιγαίο Πέλαγος και τη σύγκρουση στη Λιβύη. Η Γαλλία ήταν πράγματι, αντέδρασε πολύ γρήγορα από τις χώρες της Δύσης για να δείξει την υποστήριξή της στην Αθήνα έναντι του αντιπάλου της, ενώ η Ουάσιγκτον φάνηκε να διστάζει να αποξενώσει την Άγκυρα,με κίνδυνο να χάσει έναν στρατηγικό εταίρο στην Ανατολική Μεσόγειο, όπως στη Μαύρη Θάλασσα και τη Μέση Ανατολή.

Έτσι η Γαλλία ανέπτυξε την αεροναυτική ομάδα του αεροπλανοφόρου Charles de Gaulle κοντά στην Κύπρο. Επιπλέον το Γαλλικό Πολεμικό Ναυτικό θα διατηρούσε μόνιμα μια φρεγάτα στην περιοχή , για να σηματοδοτήσει την εμπλοκή του έναντι των τουρκικών φιλοδοξιών, αλλά και για να παρακολουθεί και, εάν είναι απαραίτητο, να είναι έτοιμο να δράσει στη Συρία.

Φαίνεται ότι οι Ηνωμένες Πολιτείες έχουν επίσης αποφασίσει να εντυπωσιάσουν πολλαπλασιάζοντας το συμβολισμό της παρουσίας και τις επιδείξεις δύναμης. Έτσι η αεροναυτική ομάδα του αεροπλανοφόρου Eisenhower, ξεκίνησε στις 24 Ιουλίου μια σειρά ασκήσεων με το Ελληνικό Πολεμικό Ναυτικό στην Ανατολική Μεσόγειο, ενσωματώνοντας κυρίως την ελληνική φρεγάτα HN Aegean στον αντιαεροπορικό αμυντικό μηχανισμό του.

Ταυτόχρονα η Ουάσιγκτον ανέπτυξε, μέσω του ελληνικού λιμανιού της Αλεξανδρούπολης και για μια περίοδο 9 μηνών, μια αερομεταφερόμενη ταξιαρχία 2000 ανδρών, 80 ελικόπτερα και 1800 οχήματα, που ανήκουν στο θρυλικό αερομεταφερόμενο τμήμα «Screaming Eagle», στο πλαίσιο της Επιχείρησης Atlantic Resolve, που έχει ως σκοπό την ενίσχυση της αμυντικής θέσης του ΝΑΤΟ εναντίον της Ρωσίας μετά από την προσάρτηση της Κριμαίας από την τελευταία.

Χωρίς να ενισχύει συγκεκριμένα την Ελληνική Άμυνα, αυτή η ανάπτυξη δυνάμεων εντυπωσίασε από το εύρος της, ειδικά αφού το γεγονός είχε εξαιρετική κάλυψη από τα μέσα ενημέρωσης στην Ελλάδα.

Υπενθυμίζουμε ότι η Ουάσιγκτον είχε προτείνει στην Ελλάδα το 2019, την προμήθεια ελαφρών φρεγατών σαν αυτές που απέκτησε η Σαουδική Αραβία. Όμως η Αθήνα είχε αρνηθεί την αμερικανική προσφορά , η οποία ανερχόταν σε 4 δις δολάρια για 4 πλοία , επειδή ήταν πάνω από τις χρηματοδοτικές δυνατότητες της Ελλάδας. Οι ελληνικές FDI στη συνέχεια εκτιμήθηκαν σε τιμή απόκτησης μεταξύ 650 και 750 εκ. ευρώ πολύ πιο κάτω από τα 900 εκ. δολάρια των αμερικανικών πλοίων.

Όμως με έναν προϋπολογισμό που αγγίζει τώρα τα 2,5 δις ευρώ για δύο πλοία , η αμερικανική προσφορά προκαλεί και πάλι το ενδιαφέρον της Αθήνας, ειδικά καθώς οι Έλληνες ηγέτες γνωρίζουν ότι η Ουάσιγκτον είναι συχνά έτοιμη να συμπληρώσει μια παραγγελία για εξοπλισμό μέσω του προγράμματος βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό του αμυντικού εξοπλισμού στην Ευρώπη.

Έτσι όταν το 2018, η Αθήνα υπέγραψε σύμβαση ύψους 1,6 δις δολαρίων με την Lockheed Martin για τον εκσυγχρονισμό των 80 F16 , η Ουάσιγκτον διέθεσε στην ελληνική άμυνα ένα ποσό 600 εκ. δολαρίων με μια οικονομική προσέγγιση πολύ χρήσιμη και αποτελεσματική.

Σε κάθε περίπτωση κανείς δεν μπορεί λογικά να κατηγορήσει τις Ηνωμένες Πολιτείες ότι είναι επιθετικές και αποτελεσματικές στην προσέγγισή τους και στην επικοινωνία τους , όπως δεν μπορεί να κατηγορήσει την Αθήνα για την οπισθοχώρησή της έναντι της γαλλικής αδυναμίας να προτείνει μια αποδεκτή λύση χρηματοδότησης.

Όσον αφορά το συνολικό προϋπολογισμό, αυτός μπορεί να δικαιολογηθεί για παράδειγμα με ένα μεγάλο απόθεμα πυραύλων, προηγμένη συντήρηση με μεγάλο απόθεμα ανταλλακτικών ή ακόμη και τον πιθανό εκσυγχρονισμό ενός βιομηχανικής εγκατάστασης για τη συναρμολόγηση πλοίων. (…)

Ένα πράγμα είναι σίγουρο , εάν η Γαλλία θέλει να είναι ο πρωταθλητής της ευρωπαϊκής στρατηγικής αυτονομίας , θα πρέπει να εξοπλιστεί με τα ίδια εργαλεία με τις Ηνωμένες Πολιτείες για να υποστηρίξει τους ευρωπαίους εταίρους της στην απόκτηση γαλλικού αμυντικού εξοπλισμού, όπως το FMS και το ταμείο βοήθειας για τον εκσυγχρονισμό.

Αυτό προϋποθέτει , ωστόσο μια βαθιά αλλαγή στον τρόπο με τον οποίο η χώρα βλέπει την αμυντική βιομηχανική δραστηριότητα, την οικονομική της αποτελεσματικότητα και τη διεθνή της αποτελεσματικότητα, μεσοπρόθεσμα και μακροπρόθεσμα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »