1 έως 12 Ιουνίου οι πληρωμές

Νέες αιτήσεις σε δύο «κύματα» και πληρωμές τον Ιούνιο, προβλέπει η καταβολή της Ειδικής Αποζημίωσης στους εργαζομένους που μπήκαν σε αναστολή τον Μάιο. Όπως και για τα πρώτα 800 ευρώ, απαιτείται να κάνουν ξανά δήλωση στην ΕΡΓΑΝΗ οι εργοδότες και, στη συνέχεια, να ειδοποιήσουν τους υπαλλήλους τους να κάνουν αίτηση και οι ίδιοι στο supportemployees.services.gov.gr.

Οι αιτήσεις και οι πληρωμές θα γίνουν ως εξής :

1. Αν η επιχείρηση παραμείνει κλείσει με κρατική εντολή (πχ ξενοδοχεία) μέχρι και το τέλος Μαΐου: οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται από την 18.5.2020 έως και την 31.5.2020 και να αφορούν το διάστημα από 1.5.2020 έως και την 31.5.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού για τον μήνα Μάϊο στις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί από 4.6.2020 έως 10.6.2020.

2. Αν η επιχείρηση επαναλειτούργησε κάποια στιγμή μέσα στον Μάιο μετά την άρση αναστολής, ή πλήττεται σημαντικά βάσει ΚΑΔ και προβαίνει σε (οριστική ή προσωρινή) αναστολής συμβάσεων Εργασίας: οι σχετικές Υπεύθυνες Δηλώσεις μπορούν να υποβάλλονται συγκεντρωτικά από την 1.6.2020 έως και την 7.6.2020 και να αφορούν τα διαστήματα παράτασης της αναστολής σύμβασης εργασίας έως και την 31.5.2020. Η καταβολή της αποζημίωσης ειδικού σκοπού στις περιπτώσεις αυτές θα πραγματοποιηθεί από 10.6.2020 έως και 12.6.2020.

Με το νέο σύστημα, όπως αυτό ορίζεται σε απόφαση που υπέγραψαν οι υπουργοί Οικονομικών Χρήστος Σταϊκούρας και Εργασίας Γιάννης Βρούτσης, το ποσόν που θα λάβουν για τον Μάιο κυμαίνεται ανάλογα με το πότε επιστρέφουν στις εργασίες τους.

Συγκεκριμένα: μέχρι 180 ευρώ επιδότηση ως ειδική αποζημίωση θα λάβουν οι χιλιάδες εργαζόμενοι που επιστρέψουν σήμερα στις δουλειές τους. Μέχρι 53 ευρώ θα λάβουν όσοι επέστρεψαν την περασμένη Δευτέρα 4 Μαΐου.

Επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν το μήνα Μάιο με κρατική εντολή

Το ποσό των 533 ευρώ θα το λάβει μόνον όποιος υπάλληλος εργάζεται σε επιχείρηση που θα μείνει κλειστά όλον τον Μάιο (πχ ξενοδοχεία ή εστίαση ενδεχομένως κλπ) και εφόσον είχε κλείσει με κρατική εντολή από τις 13 Μαρτίου ήδη. Επί της ουσίας το Κράτος θα του καταβάλλει 17,78 ευρώ για κάθε εργάσιμη μέρα που δεν τον πληρώνει ο εργοδότης του, καθώς και τις ασφαλιστικές εισφορές του εργαζόμενου μέχρι του ποσού των 534 ευρώ (όπως αναφέρει η απόφαση) και όχι για ολόκληρο το μισθό του.

Στην πράξη, άλλοι θα λάβουν το ποσόν επιδότησης μιας ημέρας και άλλοι τριών ημερών (53 ευρώ) ενώ άλλοι θα λάβουν το πλήρες ποσόν των 533 ευρώ και άλλοι… απολύτως τίποτε. Και αυτό γιατί έχει τεθεί απώτατο χρονικό όριο παράτασης αναστολής συμβάσεων η 31η Μαΐου οπότε, κάποιοι που βγαίνουν από την α΄φάση των 800 ευρώ για 45 ημέρες, δεν επιτρέπεται να παραταθεί και να επιδοτηθεί περαιτέρω η αναστολή τους.

Ιδού πώς:

Επιχειρήσεις – εργοδότες που πλήττονται σημαντικά

Συνεπώς όσοι βγήκαν σε αναστολή από 17 Απριλίου και μετά δεν δικαιούνται άλλη παράταση επιδότησης. Μόλις 1 ημέρας επιδότησης ή 17,78 ευρώ θα δικαιούται κάποιος αν βγήκε σε αναστολή 16 Απριλίου και επιστρέφει στην εργασία του 30 Μαΐου.

Επιχειρήσεις – εργοδότες που επαναλειτουργούν το μήνα Μάιο με κρατική εντολή

Όλα τα μέτρα αποζημίωσης των εργαζομένων για τον μήνα Μάιο (αποζημίωση έως 533 ευρώ +ασγφαλιστικές εισφορές) προϋπολογίζονται στα 367.080.000 ευρώ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »