Μεγάλο προβάδισμα Μπάιντεν στη Φιλαδέλφεια
Σύμφωνα με εσωτερικές εκθέσεις, ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ, Μάρκ Έσπερ, έχει ετοιμάσει μια επιστολή παραίτησης καθώς συνεχίζεται ένας αγώνας μεταξύ του Ντόναλντ Τραμπ και του υποψηφίου των δημοκρατικών, Τζο Μπάιντεν, για τη θέση στο Λευκό Οίκο.

Τρεις ανώνυμοι αξιωματούχοι του Πενταγώνου ανέφεραν στο NBC την Πέμπτη το απόγευμα ότι ο Esper ετοιμαζόταν να αποσυρθεί από τον ρόλο του ως επικεφαλής του Πενταγώνου ανεξάρτητα από το ποιος υποψήφιος θα έβγαινε νικητής.

 

Αν και δεν είναι ασυνήθιστο υπουργούς της αμερικανικής κυβέρνησης και τους συνεργάτες τους να αποχωρούν από τα χαρτοφυλάκιά τους μαζί με τη διοίκηση που τους διόρισε, ο Έσπερ είναι σχεδόν βέβαιο πως θα απομακρυνθεί από την κυβέρνηση ακόμα κι αν ο Τραμπ κερδίσει τις εκλογές.

Το Bloomberg ανέφερε ότι ο Έσπερ είχε ειδοποιήσει τους κοντινούς του για την επικείμενη αναχώρησή του ήδη από τον Αύγουστο.
Εβδομάδες πριν, ο Τραμπ και ο Έσπερ είχαν μία μεγάλη διένεξη, καθώς ο Τραμπ φέρεται να εξοργίστηκε με τον Έσπερ, όταν ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ απαγόρευσε τη Σημαία της Συνομοσπονδίας στις στρατιωτικές βάσεις, ένα αποτυχημένο αποσχισμένο κίνημα από τις Ηνωμένες Πολιτείες που διήρκεσε μεταξύ 1861 και 1865 και στόχευε να διατηρήσει τη νομική υποδούλωση των Μαύρων..

Ο εκπρόσωπος του Λευκού Οίκου, Τζουντ Ντιρ, δεν επιβεβαίωσε τις αναφορές σχετικά με την πρόθεση του Προέδρου να αντικαταστήσει τον Έσπερ, αλλά έκανε λόγο για αλλαγές στα υπουργεία σε περίπτωση επανεκλογής του Τραμπ.

Πενσυλβάνια και Τζόρτζια ανακοινώνουν αποτελέσματα
«Φαίνεται πως θα έχουμε καταμετρήσει τη συντριπτική πλειονότητα των ψηφοδελτίων σήμερα», δήλωσε αργά το βράδυ της Πέμπτης στο CNNi η υπουργός της Πολιτείας της Πενσυλβάνια, Κάθι Μπούκβαρ.

«Νομίζω πως απομένουν περίπου 550.000 ψήφοι, που αναμένεται να καταμετρηθούν σήμερα. Ορισμένες έχουν ήδη καταμετρηθεί, αλλά δεν έχουν ανέβει στο σύστημα», συνέχισε.
Το προβάδισμα του Ντόναλντ Τραμπ στην πολιτεία της Πενσυλβάνια συρρικνώνεται σημειώνει το CNNi, ενώ σύμφωνα με τη μέχρι στιγμής ενσωμάτωση των ψήφων που βρίσκεται στο 92%, ο Ρεπουμπλικανός πρόεδρος προηγείται κατά 1,7 μονάδες έναντι του Δημοκρατικού υποψηφίου, Τζο Μπάιντεν.

Σε περίπτωση που ο Τζο Μπάιντεν επικρατήσει τελικά στην Πενσυλβάνια, η οποία δίνει 20 εκλέκτορες, τότε δεν αποκλείεται να υπάρχει απόψε ασφαλής εκτίμηση για τον νέο πρόεδρο των ΗΠΑ.
Στην Τζόρτζια η οποία δίνει 16 εκλέκτορες, απομένουν να ενσωματωθούν περίπου 61.000 ψήφοι, και για την ώρα το προβάδισμα του Τραμπ είναι οριακό με λιγότερο από 13.000 ψήφους.

Στις παράλληλες μάχες, οι Ρεπουμπλικάνοι φαίνεται πως θα διατηρήσουν το προβάδισμά τους στη Γερουσία σε μια αναμέτρηση θρίλερ.

Οπαδοί του Μπάιντεν και του Τραμπ στους δρόμους
Σε μια πρωτοφανή εκλογική αναμέτρηση, με συμμετοχή-ρεκόρ, αλλά και πόλωση που δεν έχει σημειωθεί ξανά στο παρελθόν, οι αμερικανικές εκλογές 2020 συνεχίζουν να οξύνουν τα πνεύματα σε όλη τη χώρα.

Ιδιαίτερα εκρηκτικό είναι το κλίμα σε Πολιτείες όπου το αποτέλεσμα παραμένει αμφίρροπο. Σε πολλές περιοχές, δεκάδες διαδηλωτές βγήκαν στους δρόμους προκειμένου να ζητήσουν οι μεν τη συνέχιση της καταμέτρησης και οι δε να σταματήσει η προσμέτρηση των ψήφων, όπως απαιτεί εδώ και μία ημέρα το στρατόπεδο του Ντόναλντ Τραμπ.
Σύμφωνα με το AP, εκατοντάδες διαδηλωτές στο Σιάτλ διαμαρτυρήθηκαν εναντίον του Ντόναλντ Τραμπ και της προσπάθειάς του να σταματήσει τη διαδικασία της καταμέτρησης ψήφων στις αμφίρροπες Πολιτείες.

Ο κυβερνήτης του Όρεγκον ενεργοποίησε την πολιτειακή Εθνοφυλακή αργά το απόγευμα της Τετάρτης, καθώς αυξάνονταν οι αναφορές για γενικευμένη βία, με διαδηλωτές στο Πόρτλαντ να προκαλούν επεισόδια και δυνάμεις τις αστυνομίας να συλλαμβάνουν 11 πολίτες.

Διαδηλωτές περπάτησαν στους δρόμους της Φιλαδέλφειας διαμαρτυρόμενοι για τη δικαστική απάντηση του Ντόναλντ Τραμπ στο αποτέλεσμα που φέρνει τον Ρεπουμπλικανό πίσω από τον αντίπαλό του στη συγκεκριμένη Πολιτεία. Και εδώ οι διαδηλωτές ζητούν να καταμετρηθεί και η τελευταία ψήφος. Σε άλλο σημείο της πόλης οπαδοί του Τραμπ διαμαρτύρονταν για την καταμέτρηση των ψήφων και ζητούσαν να προσμετρηθούν μόνον οι «νόμιμες» ψήφοι, όπως έγραφαν στα πλακάτ.

Στη Νέα Υόρκη πήρξαν ειρηνικές διαδηλώσεις αρχικά, ζητώντας να προσμετρηθεί κάθε ψήφος και καλώντας σε υπεράσπιση της δημοκρατίας μία ημέρα μετά τις αμερικανικές εκλογές 2020. Ωστόσο, αργά το βράδυ, ορισμένοι από τους διαδηλωτές συγκρούστηκαν με δυνάμεις της αστυνομίας και πραγματοποιήθηκαν 60 συλλήψεις.

Ένταση επικράτησε και στην Αριζόνα, στην κομητεία της Μαρικόπα, με 150 περίπου διαδηλωτές υπέρ του Τραμπ, να ζητούν ολπισμένοινα παρακολουθήσουν την καταμέτρηση.


Μεγάλο προβάδισμα Μπάιντεν στη Φιλαδέλφεια
Στη Φιλαδέλφεια της Πενσυλβάνια, με καταμετρημένο το 83,5% των ψήφων, ο Τζο Μπάιντεν σημειώνει μεγάλο προβάδισμα με ποσοστό 80,1% έναντι του Τραμπ, ο οποίος συγκεντρώνει μέχρι στιγμής 19,0%.

Σημειώνεται ότι στην πολιτεία της Πενσυλβάνια, όπου έχει καταμετρηθεί έως τώρα το 92% των ψήφων, ο Τραμπ προηγείται με 50,1% και ο Μπάιντεν ακολουθεί με 48,6%, σύμφωνα με την Edison Research.

Ο Δημοκρατικός υποψήφιος πρόεδρος των ΗΠΑ Τζο Μπάιντεν δήλωσε πως το προεκλογικό του επιτελείο παραμένει αισιόδοξο και πως αναμένει την καταμέτρηση όλων των ψήφων των προεδρικών εκλογών της Τρίτης.

«Κάντε υπομονή παιδιά. Οι ψήφοι καταμετρώνται και αισθανόμαστε πολύ καλά για το πού βρισκόμαστε», είπε ο Μπάιντεν σε tweet του.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »