Συνεχίζουν να στέλνουν τζιχαντιστές οι Τούρκοι
Μπορεί να συμφωνήθηκε για δεύτερη φορά εκεχειρία για ανταλλαγή αιχμαλώτων αλλά και περισυλλογή νεκρών, όμως φαίνεται πως η κατάσταση δεν ηρεμεί ούτε προσωρινά στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

Το Υπουργείο Άμυνας του Αρτσάχ, δημοσίευσε έναν νέο κατάλογο στρατιωτών που σκοτώθηκαν εν δράσει. Η ARMENPRESS αναφέρει 37 νέα ονόματα έχουν εμφανιστεί στη λίστα, αυξάνοντας τον συνολικό αριθμό σε 710.
Το Αζερμπαϊτζάν διατηρεί μυστικό τον αριθμό των στρατιωτικών του που είναι νεκροί, αλλά σύμφωνα με τις εκτιμήσεις της Αρμενικής πλευράς, είναι πάνω από 6000, το οποίο περιλαμβάνει τόσο τακτικούς στρατιώτες όσο και τρομοκράτες που στέλνει η Τουρκία στη ζώνη των συγκρούσεων.

Μισθοφόροι-τζιχαντιστές με στολή των συνοριακών στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν
Το Υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας δημοσίευσε ένα βίντεο που δείχνει μισθοφόρους-τρομοκράτες ντυμένους με στολή των συνοριακών στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν.

«Οι μισθοφόροι-τρομοκράτες ντυμένοι με στολή των συνοριακών στρατευμάτων του Αζερμπαϊτζάν… Νομίζω ότι καταλαβαίνετε τι τους συνέβη», έγραψε η Στέφανιαν
Το Αζερμπαϊτζάν, με την υποστήριξη της Τουρκίας, εξαπέλυσε πόλεμο εναντίον του Αρτσάχ στις 27 Σεπτεμβρίου. Εκτός από τη στρατιωτική-πολιτική βοήθεια, η Τουρκία έχει επίσης αναπτύξει χιλιάδες τρομοκράτες στο Αζερμπαϊτζάν για να πολεμήσει εναντίον των Αρμενίων.
Συνεχίζονται οι επιθέσεις
Επιπλέον, οι μονάδες αεροπορικής άμυνας της Artsakh έπληξαν 2 UAV καθώς το Αζερμπαϊτζάν συνεχίζει να παραβιάζει την εκεχειρία.

Στις 18 Οκτωβρίου, οι ένοπλες δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν προαπαθούν συνεχώς να παραβιάσουν τον εναέριο χώρο του Αρτσάχ με drone, παρά τη νέα συμφωνία για ανθρωπιστική ανακωχή, δήλωσε ο αμυντικός στρατός του Artsakh.

«Οι μονάδες αεροπορικής άμυνας του αμυντικού στρατού χτύπησαν 2 UAV», αναφέρει η δήλωση.
Tο υπουργείο Άμυνας της Αρμενίας έδωσε στη δημοσιότητα βίντεο με επιθέσεις αντιαρματικών βλημάτων κατά οχημάτων του Αζερμπαϊτζάν.
Η Αρμενία και το Αζερμπαϊτζάν συμφώνησαν σε μια νέα ανθρωπιστική κατάπαυση του πυρός, η οποία έπρεπε να τεθεί σε ισχύ στις 00:00, 18 Οκτωβρίου. Ωστόσο, λίγα λεπτά μετά την έναρξη της κατάπαυσης του πυρός, το Αζερμπαϊτζάν παραβίασε ξανά τη συμφωνία, ξεκινώντας επιθέσεις πυραύλων-πυροβολικού στη βόρεια κατεύθυνση από 00: 04-02: 45 και βλήματα πυραύλων προς τη νότια κατεύθυνση από 02: 20-02: 45.

Όχι μόνο οι συνεχιζόμενες στρατιωτικές επιθέσεις του Αζερμπαϊτζάν οδηγούν σε σοβαρές παραβιάσεις των δικαιωμάτων των τραυματιών αμάχων, αλλά αποτελούν και ταπεινωτική μεταχείριση των σωμάτων των νεκρών και απάνθρωπη μεταχείριση των συγγενών τους, δήλωσε ο Διαμεσολαβητής της Αρμενίας, Arman Tatoyan.
«Είναι ήδη 22 μέρες ασταμάτητων στρατιωτικών επιθέσεων του Αζερμπαϊτζάν που προκαλούν ανθρωπιστική καταστροφή όχι μόνο σε πολιτικούς οικισμούς του Artsakh, αλλά και σε ολόκληρη την πρώτη γραμμή, όπου πραγματοποιούνται άμεσες στρατιωτικές συγκρούσεις.

Οι συνεχιζόμενες εσκεμμένες επιθέσεις στρατιωτικών δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν εναντίον οικισμών του Artakh προκαλούν καταστροφές σε σπίτια και υποδομές ζωτικής σημασίας για άμαχους πολίτες οι οποίοι σκοτώνονται ή τραυματίζονται σοβαρά από απαγορευμένα όπλα. Ο στρατός του Αζερμπαϊτζάν χτύπησε ένα ιατρικό ασθενοφόρο έκτακτης ανάγκης και ένα νοσοκομείο.

Η τρέχουσα κατάσταση είναι εξαιρετικά επικίνδυνη και από την άποψη της περιβαλλοντικής ρύπανσης, της μαζικής εξάπλωσης μολυσματικών ασθενειών και της εκδήλωσης επιδημιών με πραγματικό κίνδυνο να μετατραπεί σε πραγματική περιβαλλοντική καταστροφή. Όλα αυτά δεν αναγνωρίζουν τα κρατικά σύνορα και είναι επικίνδυνα για ολόκληρη την περιοχή. Αυτό πιστοποιείται από την αξιολόγηση του Υπουργείου Υγείας της Αρμενίας.

Όλες αυτές οι εξελίξεις είναι συνεχείς και σοβαρές παραβιάσεις του Διεθνούς Ανθρωπιστικού Δικαίου, συμπεριλαμβανομένων των Συμβάσεων της Γενεύης του 1949 και των θεμελιωδών απαιτήσεων που κατοχυρώνονται στο Εθιμικό Διεθνές Δίκαιο.

Οι δράσεις της διεθνούς κοινότητας πρέπει να είναι πρακτικές σε αυτές τις εξαιρετικά επικίνδυνες εξελίξεις. Είναι επιτακτική ανάγκη να σταματήσουμε αμέσως αυτές τις φρικαλεότητες και την απάνθρωπη μεταχείριση. Η Διεθνής Επιτροπή του Ερυθρού Σταυρού (ICRC) θα πρέπει να έχει πραγματική δυνατότητα να διεξάγει αποτελεσματικά την ανθρωπιστική αποστολή της από όλες τις πλευρές », αναφέρει η δήλωση.

Σήμερα, νωρίς το πρωί, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν ξανά μια επίθεση προς τη νότια κατεύθυνση.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »