Ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση οι Τούρκοι – Επεισόδιο Ρωσίας-Αιγύπτου στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο
ΟΕθνικός Στρατός της Λιβύης (LNA), με επικεφαλής τον στρατάρχη Χαλίφα Χάφταρ, μετέφερε σημαντικές στρατιωτικές ενισχύσεις στη Σύρτη, στο πλαίσιο της προετοιμασίας για μια νέα επίθεση από τις δυνάμεις της κυβέρνησης Εθνικής Συμφωνίας (GNA) και των Τούρκων υποστηρικτών της.

Αναβλήθηκε η συνάντηση Λαβρόφ-Τσαβούσογλου στην Τουρκία
Το γραφείο τύπου ττου κέντρου επιχειρήσεων “Al-Karamah” του Εθνικού Στρατού της Λιβύης ανακοίνωσε ότι το Τάγμα 320 “Κεραυνός” μεταφέρθηκε στη Σύρτη σε πλήρη πολεμική ετοιμότητα για αντεπίθεση σε μια νέα επιχείρηση από τις τουρκικές και φιλοτουρκικές δυνάμεις.

Το γραφείο τύπου αποδέσμευσε και σχετικές φωτογραφίες που δείχνουν μια μεγάλη φάλαγγα δεκάδων στρατιωτικών οχημάτων που μεταφέρουν εξοπλισμό και προσωπικό προς τη στρατηγική πόλη Σύρτη.

Εν τω μεταξύ, μια τοπική στρατιωτική πηγή επιβεβαίωσε στο ρωσικό πρακτορείο ειδήσεων Tass ότι ο LNA είχε μεταφέρει στρατιωτικές ενισχύσεις δυτικά της Σύρτης, τονίζοντας ότι “οι ένοπλες δυνάμεις είναι σε επιφυλακή αναπόφευκτες πολεμικές εξελίξεις”.

Η πηγή πρόσθεσε: “Αναμένουμε ότι το επόμενο διάστημα θα έχουμε πολλά γεγονότα. Είμαστε προετοιμασμένοι για κάθε σενάριο!”/

Η πρώτη επίθεση στη Σύρτη από την Κυβέρνηση της Εθνικής Συμφωνίας φέτος κατέληξε σε μια αποφασιστική ήττα για την τελευταία, καθώς δεν κατόρθωσε να διεισδύσει στο λιμάνι, το οποίο αποτελεί στόχο στρατηγικής σημασίας για τον έλεγχο της περιοχής.

Από τότε, η GNA και οι σύμμαχοί τους βομβαρδίζουν με ένταση τις θέσεις του στρατού της Λιβύης για την προετοιμασία της επερχόμενης επίθεσης, της οποίας στόχος είναι η κατάληψη της Σύρτης και των γύρω περιοχών.

Αιγυπτιακά μαχητικά αναχαίτισαν ρωσικά αεροσκάφη
Η Αιγυπτιακή Πολεμική Αεροπορία αναχαίτισε δύο ρωσικά στρατιωτικά αεροσκάφη που ήταν καθ ‘οδόν προς τη Λιβύη, ανέφερε το ρωσικό Avia.Pro την Κυριακή.

“Ο αιγυπτιακός στρατός για δεύτερη φορά τις τελευταίες 48 ώρες αναχαίτισε ένα ρωσικό στρατιωτικό αεροπλάνο που πετούσε από την αεροπορική βάση Khmeimim προς αεροπορική βάση του LNA στη Λιβύη”, ανέφερε το δημοσίευμα, επισημαίνοντας ότι “οι λόγοι για την άρνηση διόδου από τον αιγυπτιακό εναέριο χώρο της ρωσική στρατιωτικής πλευράς είναι ακόμα άγνωστοι, ωστόσο, την τελευταία φορά, σύμφωνα με τη σχετική ηχογράφηση, η απαγόρευση εισόδου στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο συνδέθηκε με την έλλειψη διπλωματικής άδειας”.

Η Ρωσία, η οποία είναι αναμφισβήτητα ένας από τους μεγαλύτερους εξαγωγείς όπλων στην Αίγυπτο, έχει επίσης διαδραματίσει σημαντικό ρόλο στη σύγκρουση στη Λιβύη, καθώς υποστηρίζει έμπρακτα τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και τον αρχηγό του, στρατάρχη Χαλίφα Χαφτάρ.

Ωστόσο, οι δύο αναχαιτίσει σίγουρα δεν οφείλονται στη στήριξη του ρωσικού στρατού στον Εθνικό Στρατό της Λιβύης, καθώς η ίδια η Αίγυπτος είναι επίσης σημαντικός υποστηρικτής του Χαφτάρ.

Ρελάνς Αιγύπτου για ναυτική κυριαρχία: Αγοράζει συστήματα Bastion από τη Ρωσία
“Σύμφωνα με ορισμένες αναφορές, το ρωσικό στρατιωτικό αεροσκάφος έλαβε προειδοποίηση απαγόρευσης εισόδου στον αιγυπτιακό εναέριο χώρο, μετά την οποία γύρισε και κατευθύνθηκε πίσω στην αεροπορική βάση Khmeimim”, πρόσθεσε το ρωσικό δημοσίευμα.

Τις τελευταίες εβδομάδες, ο ρωσικός στρατός πραγματοποίησε απευθείας πτήσεις από την αεροπορική βάση Khmeimim στη δυτική Συρία προς τα κεντρικά γραφεία του LNA στην ανατολική πόλη Βεγγάζη, που αποτελεί και το προπύργιο του Χαφτάρ.

Πληροφορίες κάνουν λόγο ακόμη και για μεταφορά προηγμένων αεροσκαφών στη Λιβύη την ενίσχυση του LNA στη μάχη του ενάντια στις τουρκικές δυνάμεις και την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας.

Πρέπει να σημειωθεί ότι η Ρωσία αρνήθηκε την αποστολή αυτών των αεροσκαφών στη Λιβύη και ο εκπρόσωπος του LNA, Ahmad Al-Mismari, αρνήθηκε οποιαδήποτε γνώση σχετικά με μια τέτοια παράδοση.

Τη στιγμή που οι Τούρκοι ετοιμάζουν μεγάλη επίθεση για την κατάκτηση της Σύρτης, οι σύμμαχοι του LNA οφείλουν να επικεντρωθούν στη στήριξη των λιβυκών δυνάμεων απέναντι στους Τούρκους τρομοκράτες και όχι σε τεχνικές λεπτομέρειες που εμποδίζουν τη θετική εξέλιξη του πολέμου.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »