Ανάσα ρευστότητας σε επιχειρήσεις και επαγγελματίες

Γραμμή ρευστότητας ανοίγει η Ανεξάρτητη Αρχή Δημοσίων Εσόδων με τις επιχειρήσεις, τους ελεύθερους επαγγελματίες, τους αυτοαπασχολούμενους και τις ατομικές επιχειρήσεις που πλήττονται από την επέλαση της πανδημίας του κοροναϊού.

Με το σύνολο σχεδόν της αγοράς να βρίσκεται σε καραντίνα η ΑΑΔΕ επιστρέφει φόρους εισοδήματος και ΦΠΑ με διαδικασίες εξπρές σε φυσικά και νομικά πρόσωπα δίνοντας ανάσες ρευτστότητας.

Με απόφαση του ο επικεφαλής της ΑΑΔΕ Γιώργος Πιτσιλής έδωσε εντολή στις Εφορίες να επιταχύνουν όλες τις επιστροφές φόρων που εκκρεμούν για έλεγχο. Φόροι έως 30.000 ευρώ θα επιστρέφονται στους δικαιούχους με διαδικασίες fast track.

Η άμεση επιστροφή φόρων προβλέπεται στις  τις διατάξεις του τρίτου άρθρου της από 20.3.2020 Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου (Α΄68/2020).

Σύμφωνα με τις οδηγίες Πιτσιλή:

Σε εκκρεμείς κατά την 20/3/2020 υποθέσεις ελέγχου επιστροφής φόρου εισοδήματος νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων ή φόρου προστιθέμενης αξίας φυσικών προσώπων ή νομικών προσώπων και νομικών οντοτήτων, εφόσον το συνολικό αιτηθέν ποσό των εκκρεμών αιτήσεων ανέρχεται μέχρι του ύψους των τριάντα χιλιάδων (30.000) ευρώ, ανά φορολογία και ανά δικαιούχο, η επιστροφή διενεργείται άμεσα, με την επιφύλαξη των περί παραγραφής διατάξεων.
Ως εκκρεμείς υποθέσεις, νοούνται οι υποθέσεις ελέγχου για τις οποίες δεν έχει εκδοθεί πράξη προσωρινού διορθωτικού προσδιορισμού φόρου μέχρι την 20/3/2020 (ημερομηνία δημοσίευσης της κοινοποιούμενης πράξης νομοθετικού περιεχομένου στην Εφημερίδα της Κυβερνήσεως).
Για τις επιστροφές του παρόντος δύναται να διενεργείται έλεγχος σε δείγμα που επιλέγεται σύμφωνα με τις διατάξεις του άρθρου 26 του ν.4174/2013 (Α΄170).

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »