Όλα όσα προβλέπει η εγκύκλιος
Τα κριτήρια για τα οποία θα δοθεί προτεραιότητα σε υποθέσεις για επιστροφές φόρων προβλέπει εγκύκλιος του διοικητή της ΑΑΔΕ.

Σε προτεραιότητα για επιστροφή φόρων έχουν τεθεί οι εκκρεμείς υποθέσεις στις οποίες διαπιστώνεται μεγάλη χρονική καθυστέρηση και αφορούν σε μεγαλύτερα ποσά, σύμφωνα με εγκύκλιο του διοικητή της Ανεξάρτητης Αρχής Δημοσίων Εσόδων (ΑΑΔΕ), Γιώργου Πιτσιλή.

Σταϊκούρας: Υπάρχει εθνικό σχέδιο για την αξιοποίηση του Ταμείου Ανάκαμψης
Με την εγκύκλιο ζητείται από τις εφορίες η κατηγοριοποίηση των υποθέσεων με βάση δύο κριτήρια:

Τη «χρονολογική ωρίμανση»
Το ύψος των επιστραφέντων ποσών

«Προτεραιότητα αποτελεί η εξόφληση των μεγαλύτερων σε ύψος επιστροφών και μεγαλύτερης χρονολογικής ωρίμανσης, ώστε να καταστεί δυνατή η ελαχιστοποίηση του συνολικού χρόνου αποπληρωμής των επιστροφών» επισημαίνεται.

Ως ημερομηνία αφετηρίας για τον υπολογισμό της χρονολογικής ωρίμανσης των επιστροφών λογίζεται, για μεν τα ποσά επιστροφής φόρων η ημερομηνία αιτήματος επιστροφής του δικαιούχου, για δε τα ποσά επιστροφής λοιπών εσόδων η ημερομηνία έκδοσης του ΑΦΕΚ.

Τα κριτήρια για τις επιστροφές φόρων

Για να διεξαχθεί η αρχική κατάταξη με βάση το ύψος του ποσού, τα προς επιστροφή ποσά ταξινομούνται σε φθίνουσα σειρά και ακολούθως διαιρείται το πλήθος τους δια τρία, ώστε να προκύψουν τρεις βαθμίδες, ως εξής:

Ύψος επιστρεπτέου ποσού (Κριτήριο Α’)

Βαθμίδα 1: τα μεγάλα ποσά
Βαθμίδα 2: τα μεσαία ποσά
Βαθμίδα 3: τα μικρά ποσά
Εν συνεχεία, οι επιστροφές κατατάσσονται σε βαθμίδες ανάλογα με τη χρονολογική ωρίμανση ως εξής:

«Ηλικία» αιτήματος (Κριτήριο Β’)

Βαθμίδα 1: Άνω των 180 ημερών
Βαθμίδα 2: Μεταξύ 91- 180 ημερών
Βαθμίδα 3: Μεταξύ 60- 90 ημερών
Βαθμίδα 4: Κάτω των 60 ημερών
Με βάση τα δύο κριτήρια, απόλυτη προτεραιότητα έχουν τα αιτήματα «ηλικίας» άνω των 180 ημερών και τα οποία αφορούν σε μεγάλα ποσά.

Τελευταία σε προτεραιότητα είναι τα αιτήματα κάτω των 60 ημερών που αφορούν σε μικρού ύψους επιστροφές ποσών.

Σημειώνεται, τέλος ότι οι εφορίες θα επικαιροποιούν τους καταλόγους των εκκρεμών επιστροφών φόρων δύο φορές τον μήνα, με βάση την οδηγία του κ. Πιτσιλή.

Παράταση για υποβολή στις φορολογικές δηλώσεις 2020

Παράταση μέχρι τις 28 Αυγούστου για την υποβολή των φορολογικών δηλώσεων 2020 δίνει το Υπουργείο Οικονομικών, όπως ανακοίνωσε ο υφυπουργός Οικονομικών Απόστολος Βεσυρόπουλος, μιλώντας χθες στην επιτροπή της Βουλής που επεξεργάζεται το φορολογικό νομοσχέδιο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »