Νέα τουρκική πρόκληση.

Δυσμενές κλίμα προετοιμάζει η Άγκυρα με την βοήθεια του άκρως ελεγχόμενου τουρκικού τύπου, αμφισβητώντας την Βραχονησίδα Πλάτη, σε μια προσπάθεια να “γκριζάρει” ελληνικό έδαφος, ως μέρος του σχεδίου ΑΟΖ με την Λιβύη.    

Η Βραχονησίδα Πλάτη, ή το Πλατύ, είναι νησίδα των Δωδεκανήσων και βρίσκεται νοτιοανατολικά της Καλύμνου και δυτικά της νήσου Ψερίμου. Η έκτασή της είναι 0,726 τ.χλμ και συνδέεται ακτοπλοϊκά με τη Κάλυμνο. Σύμφωνα με την απογραφή του 2001, έχει 2 κατοίκους και σύμφωνα με το σχέδιο Καλλικράτης ανήκει στον δήμο Καλυμνίων, ενώ ως οικισμός αναγνωρίστηκε το 2001.

Τουρκική εφημερίδα αναφέρει ψευδώς βέβαια ότι η Ελλάδα, η οποία είχε προηγουμένως ”καταλάβει” 18 νησιά, κατέχει παράνομα την Βραχονησίδα Πλάτη που ανήκει στην περιφέρεια της Μούγκλα στα τουρκικά παράλια.

”Αποδείχθηκε ότι οι ελληνικές στρατιωτικές δυνάμεις κατέλαβαν την Βραχονησίδα Πλάτη. Η σκανδαλώδης κίνηση των ελληνικών δυνάμεων, οι οποίες  προηγουμένως  είχαν καταλάβει 18 άλλες νησίδες, αποκαλύφθηκε περίτρανα από την επίσκεψη του Υφυπουργού άμυνας Αλκιβιάδη Στεφανή. 

Έρχονται κύματα προσφύγων από τη Λιβύη – Έλληνας αξιωματούχος: “Δώσαμε λιμάνι για αποβίβαση μεταναστών”

Διαπιστώθηκε ότι η επίσκεψη του αναπληρωτή υπουργού άμυνας της Ελλάδος πραγματοποιήθηκε στις 14 Μαρτίου 2020.” 

Σύμφωνα με τον Saygı Öztürk και την εφημερίδα Sözcü, η Βραχονησίδα Πλάτη ανάμεσα στο νησί Kelemez (Κάλυμνος) και το νησί Keçi (Ψέριμος) έχει έκταση 2 τετραγωνικών χιλιομέτρων, και πλάτους 0,5 χλμ.

Στην πραγματικότητα, η βραχονησίδα, η οποία δεν ανήκε στην Ιταλία, δόθηκε στην Ελλάδα με τη Συνθήκη του Παρισιού το 1947.

Η Ελλάδα προσπάθησε να δημιουργήσει πριν πολλά χρόνια λιμάνι στην Βραχονησίδα Πλάτη τον Μάιο του 1999 και τότε η τουρκική κυβέρνηση αντέδρασε σκληρά.

”Ο Τούρκος πρώην πρωθυπουργός Μπουλέντ Ετσεβίτ είχε χαρακτηρίσει την πρωτοβουλία της Αθήνας ως “απαράδεκτη”.

Ο πρέσβης της Ελλάδος στην Τουρκία Μιχαήλ Χριστίδης, κλήθηκε στο τουρκικό ΥΠΕΞ  όπου του δηλώθηκε ότι “εάν η Ελλάδα συνεχίσει αυτή την πρωτοβουλία, θα συμβεί αυτό που συνέβη και παλαιότερα στα Ίμια. Η Τουρκία θα πράξει ό,τι χρειάζεται προς αυτήν την κατεύθυνση”.

Η Ελλάδα επέτρεψε όμως στην συνέχεια την κατασκευή οικιών και μιας εκκλησίας το 2006, ενώ η Βραχονησίδα κατοικείται όπως φαίνεται και σε δορυφορικές φωτογραφίες.”

”Επίσης διαπιστώθηκε ότι η ελληνική σημαία κυματίζει σε αυτό νησάκι”, καταλήγει το τουρκικό δημοσίευμα.

Σαφώς και πρόκειται για προέκταση του τουρκικού σχεδίου που παρακολουθούμε στον Έβρο εδώ και τόσες ημέρες και στοχεύει πιθανόν στην δημιουργία κατάλληλου κλίματος ρήξης ανάμεσα στις δυο πλευρές. 

Παρατεταγμένες στον Έβρο οι ΕΔ: Αδιαπέραστος ο φράκτης στα σύνορα

Η στόχευση από τουρκικής πλευράς ελληνικών Βραχονησίδων (από την εποχή του Ομήρου), ειδικά στην περιοχή των Δωδεκανήσων έχουν να κάνουν με το σχέδιο αμφισβήτησης από τουρκικής πλευράς ολόκληρου του ελληνικού νησιωτικού συμπλέγματος, λόγω της συμφωνίας Ερντογάν-Σαράτζ.

Το τι είναι ικανοί να πράξουν οι Τούρκοι το είδαμε στον Έβρο πρόσφατα, μόνο που ο κίνδυνος έγκειται στο ότι οι Τούρκοι είναι πιθανόν αποφασισμένοι για νέα πρόκληση κατά της Ελλάδος, διότι αυτό τους συμφέρει αυτήν την στιγμή.

Να γνωρίζουν όμως ότι η απάντηση των ελληνικών ενόπλων δυνάμεων θα είναι απείρως πιο ηχηρή από αυτήν στον Έβρο, θέτοντας σε ισχυρό κλυδωνισμό το σαθρό τουρκικό καθεστώς που διασπείρει συνεχώς ψέμματα, πιο γρήγορα και από τον ιό της πανδημίας.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »