“Η Ελλάδα να περιμένει βοήθεια μόνο από το Ισραήλ”, λένε ρώσοι ειδικοί
Σε μία ακόμη προκλητική κίνηση παιρνούν οι Τούρκοι, αφού δεν προσπαθούν να “γκριζάρουν” απλά νησιά στο Αιγαίο, δηλώνουν πως τους ανήκουν κυριαρχικά.

Όπως παρουσιάζει μέσο της γείτονος, φίλα προσκύμενο στον Ερντογάν και υπό την αιγίδα της ΜΙΤ, δείχνει εικόνες από τη Ρω και τη Στρογγύλη, αναφέροντας πως η Ελλάδα παράνομα οπλίζει και στρατιωτικοποιεί τα δύο νησιά πλησίον του Καστελόριζου. Η κυριαρχία των νήσων αυτών, πρέπει να τεθεί στο τραπέζι του διαλόγου, λένε οι Τούρκοι.

Μόνο το Ισραήλ θα στηρίξει την Ελλάδα σε έναν πιθανό πόλεμο με την Τουρκία
«Νομίζω ότι κανείς δεν θα αντιταχθεί αποφασιστικά και σοβαρά στον Ερντογάν», σημείωσε ο Στάνισλαβ Χάτσαντσεφ, ειδικός σε θέματα Μέσης Ανατολής, ιστορικός και δημοσιογράφος.

Σύμφωνα με τον Χάτσαντεφ, εάν οι Τούρκοι αποφασίσουν να διασχίσουν την «κόκκινη γραμμή», τότε οι Έλληνες θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν πρακτικά μόνοι τους, αναφέρει η Svobodnaya Pressa.

“Η Γαλλία φαίνεται να έχει βοηθήσει τους Έλληνες, στέλνοντας τους μαχητές και μια ναυτική φρεγάτα στην αμφισβητούμενη περιοχή της Μεσογείου, υπόσχοντας να «προστατεύσει την Ελλάδα από τις επιθετικές ενέργειες της Τουρκίας». Σε αυτό, ο Πρόεδρος Ερντογάν είπε ότι η Τουρκία δεν είναι η χώρα της οποίας η υπομονή πρέπει να δοκιμαστεί και εάν σκοπεύει να κάνει κάτι, το κάνει και είναι έτοιμο για τις συνέπειες. Τον Οκτώβριο, οι Γάλλοι στο Παρίσι ανακάλεσαν τον πρέσβη τους από την Τουρκία και έδωσαν στον Ερντογάν δύο μήνες για να επιλύσει τις διαφορές με την Αθήνα. Λίγες μέρες μετά, η Τουρκία ανακοίνωσε ότι θα συνεχίσει τη γεωλογική εξερεύνηση του ραφιού τον Νοέμβριο.” αναφέρει ο Χάτσαντεφ.

Έτσι, σύμφωνα με τον Χάτσαντσεφ, οι Τούρκοι έχουν την ευκαιρία να εξαπλώσουν την ένταση από τις ακτές του Αιγαίου έως τις ακτές της Κασπίας: «Νομίζω ότι κανείς δεν θα αντιταχθεί αποφασιστικά και σοβαρά στον Ερντογάν», πρότεινε ο Στάνισλαβ Χάτσαντσεφ, εμπειρογνώμονας σε συγκρούσεις στη Μέση Ανατολή, ιστορικός και δημοσιογράφος, ενώ συζήτησε την κατάσταση γύρω από την Τουρκία με το SP. – Εάν οι Τούρκοι αποφασίσουν να διασχίσουν την «κόκκινη γραμμή», τότε φοβάμαι ότι οι Έλληνες θα πρέπει να τους αντιμετωπίσουν πρακτικά μόνοι τους. Το Ισραήλ, φυσικά, μπορεί να τους βοηθήσει, αλλά από τη Γαλλία, πιθανότατα, κανείς δεν μπορεί να περιμένει τίποτα από αυτή την άποψη. Έτσι, οι Τούρκοι έχουν την ευκαιρία να “χύσουν” ολόκληρο το διάστημα από τις ακτές του Αιγαίου έως τις ακτές της Κασπίας.

Την ίδια ώρα, σύμφωνα με τον στρατιωτικό εμπειρογνώμονα του Κέντρου Στρατηγικής Συνένωσης, Όλεγκ Πονομαρένκο, «η Τουρκία δεν έχει κανένα λόγο να εμπλακεί σε μια σύγκρουση πλήρους κλίμακας, με περισσότερο από πιθανές τις αρνητικές συνέπειες για την ίδια». «Η στρατηγική της θα είναι βήμα-βήμα να κερδίσει πίσω θέσεις, όπου είναι δυνατόν. Μια τέτοια στρατηγική είναι η μόνη δυνατή επιλογή για την Τουρκία, δεδομένης της κατάστασης της οικονομίας της», τόνισε.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »