Να μην παίξουμε το “παιχνίδι” Ερντογάν με άμεση έναρξη των διερευνητικών επαφών
Ηκυβέρνηση δεν πρέπει να προσέλθει νωρίτερα από τρείς μήνες τουλάχιστον μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ, Τζο Μπάϊντεν σε διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία και νωρίτερα από τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου 2021 που θα γίνει η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου αναμένεται να ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Η μόνη ίσως χώρα στον πλανήτη που είναι περισσότερο απομονωμένη από την Τουρκία είναι η Βόρεια Κορέα. Μπορεί να ακούγεται ως κάτι το υπερβολικό, όμως ανταποκρίνεται στην πραγματικότητα.

Αυτό έδειξε η πρόσφατη ψηφοφορία στον ΟΗΕ για το Δίκαιο της θάλασσας.

Η Τουρκία ήταν το μοναδικό κράτος – μέλος του διεθνούς οργανισμού που καταψήφισε το ψήφισμα για τους Ωκεανούς και το Δίκαιο της Θάλασσας, το οποίο υιοθετήθηκε με συντριπτική πλειοψηφία.

Υπέρ τάχθηκαν 135 μέλη, εναντίον μόνο η Τουρκία, ενώ υπήρξαν και τρεις αποχές, από την Κολομβία, το Ελ Σαλβαδόρ και τη Βενεζουέλα. Μάλιστα, η Τουρκία ζήτησε να γίνει ψηφοφορία για να καταμετρηθεί η αντίθεσή της.

Το ψήφισμα, το οποίο συγκηδεμόνευσαν Ελλάδα και Κυπριακή Δημοκρατία, επαναβεβαιώνει τον καθολικό χαρακτήρα της Σύμβασης των Ηνωμένων Εθνών για το Δίκαιο της Θάλασσας, ως του μοναδικού νομικού πλαισίου που διέπει όλες τις δραστηριότητες στις θάλασσες και στους ωκεανούς, όπως έχει κυρωθεί από το 1982.

Το ψήφισμα επιδιώκει την εφαρμογή της Σύμβασης σε ένα ευρύ πεδίο θεμάτων που περιλαμβάνει την ειρηνική επίλυση διαφορών, την προστασία του θαλάσσιου περιβάλλοντος, τις επιπτώσεις από την κλιματική αλλαγή και την άνοδο της στάθμης της θάλασσας, καθώς και θέματα θαλάσσιας βιοπικοιλότητας σε περιοχές πέραν της εθνικής δικαιοδοσίας.

Ο μόνιμος αντιπρόσωπος της Κυπριακής Δημοκρατίας στα Ηνωμένα Έθνη, δήλωσε ότι το αίτημα της Τουρκίας για διεξαγωγή ψηφοφορίας επί του ψηφίσματος συνιστά προσπάθεια αμφισβήτησης της Σύμβασης, η ακεραιότητα της οποίας αποτελεί συλλογική ευθύνη όλων των κρατών.

Επίσης τόνισε ότι καμία χώρα δεν μπορεί να εγείρει παράλογες θαλάσσιες αξιώσεις μέσω της επίδειξης ισχύος, αντί των καθιερωμένων κανόνων διεθνούς δικαίου και ότι κανένα κράτος δεν πρέπει να συνομολογεί αμφίβολες διμερείς συμφωνίες, οι οποίες αντιβαίνουν στη Σύμβαση, με σκοπό τη δημιουργία τετελεσμένων.

Υπέδειξε ότι τέτοιες διευθετήσεις δεν έχουν οποιαδήποτε νομική ισχύ, φωτογραφίζοντας το παράνομο τουρκολιβυκό σύμφωνο για τις θαλάσσιες ζώνες.

Ο Έλληνας αντιπρόσωπος τόνισε ότι είναι επιβεβλημένο να τηρούνται το διεθνές δίκαιο της θάλασσας, οι αρχές των σχέσεων καλής γειτονίας και ο σεβασμός της κυριαρχίας και των κυριαρχικών δικαιωμάτων όλων των κρατών μελών στις θαλάσσιες ζώνες, περιλαμβανομένων και εκείνων στα νησιά.

Ο εκπρόσωπος της Τουρκίας είπε ότι η χώρα του δεν είναι συμβαλλόμενο μέρος στη Σύμβαση και ούτε συμφωνεί με την καθολικότητα και τον ενοποιημένο χαρακτήρα της.

Η Τουρκία το τελευταίο χρονικό διάστημα έχοντας αντιληφθεί ότι βρίσκεται σε διπλωματική απομόνωση και προσπαθώντας να διορθώσει τα κακώς κείμενα, κάνει σπασπωδικές διπλωματικές κινήσεις, επικουρούμενες από τα ΜΜΕ της χώρας

Από εκεί που λοιδορούσε την ΕΕ και την απειλούσε στην πράξη, από τον Φεβρουάριο του 2020 με όπλο το μεταναστευτικό, με την Ελλάδα σε ρόλο προμαχώνα να υπερασπίζεται την Ένωση, τώρα εμφανίζει ένα προφίλ φιλοευρωπαϊκης χώρας.

Ίδια τακτική ακολουθεί με το Ισραήλ, του οποίου νωρίτερα, εξύβριζε τον Πρωθυπουργό, φιλοξενούσε τρομοκράτες της Χαμάς στο έδαφός της και απειλούσε ανοιχτά λέγοντας ότι η Ιερουσαλήμ του ανήκει, ενώ τώρα ο ίδιος ο Ερντογάν και τα εξαπτέρυγά του δηλώνουν ότι επιθυμούν φιλικές σχέσεις με το Τελ Αβίβ.
Το ίδιο επιχειρεί να κάνει με το Παρίσι, ενώ νωρίτερα εξύβριζε τον Πρόεδρο Μακρόν και τη Γαλλία ως χώρα και τώρα λέει ότι θέλει να έχει καλές σχέσεις μαζί της.

Τώρα ο Ερντογάν, μέσω του ΥΠΕΞ του καλεί την Ελλάδα για να ξεκινήσει τις διερευνητικές επαφές μαζί της, ενώ αναμένεται να συμμετάσχει και στην πενταμερή διάσκεψη για το Κυπριακό υπό την αιγίδα του ΟΗΕ, φορώντας τη “μάσκα” του διαλλακτικού και ειρηνοποιού πολιτικού.

Οι συνομιλίες είναι τελείως προσχηματικές, αφού στο τέλος θα κατηγορήσει την Ελλάδα και την Κύπρο για αδιαλλαξία, στο αδιέξοδο που ο ίδιος θα τις οδηγήσει.

 

Η κυβέρνηση δεν πρέπει να προσέλθει νωρίτερα από τρείς μήνες τουλάχιστον μετά την ανάληψη των καθηκόντων από τον νέο Πρόεδρο των ΗΠΑ Μπάϊντεν σε διερευνητικές συνομιλίες με την Τουρκία και όχι νωρίτερα από τη σύνοδο της 25ης Μαρτίου 2021 που θα γίνει η Σύνοδος κορυφής της Ευρωπαϊκής Ένωσης, όπου θα ληφθούν μέτρα κατά της Τουρκίας.

Ο λόγος που θα πρέπει να επικαλεστούμε είναι ότι η Τουρκία θα πρέπει να δώσει απτά δείγματα ότι επιθυμεί πράγματι τον διάλογο μαζί μας και δεν προσποιείται για τους λόγους που προανέφερα.

Δεν πρέπει να παίξουμε το παιχνίδι του Ερντογάν δίνοντας του “σανίδα σωτηρίας” τώρα.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »