Ο Έλληνας πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης ενημέρωσε τους «27» κατά τη διάρκεια της σημερινής συνόδου κορυφής, για τις προκλήσεις της Τουρκίας με τις συνεχείς πτήσεις τουρκικών μαχητικών επάνω από ελληνικό έδαφος στα νησιά και στην ηπειρωτική Ελλάδα, αλλά ταυτόχρονα προειδοποίησε για αστάθεια στην οικονομία της Ευρώπης (σ.σ.: και συνεπώς και κοινωνική-πολιτική αστάθεια), αν δεν εκδοθούν ευρωομόλογα, τα λεγόμενα «κορωνοομόλογα», προκειμένου να υπάρξει η αναγκαία ρευστότητα στα κράτη-μέλη.

Σύμφωνα με το Bloomberg, κατά τη διάρκεια της συζήτησης των ηγετών, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης, ο οποίος συνυπέγραψε την επιστολή που καλεί για την έκδοση κορωνοομολόγου, προειδοποίησε ότι «αν το μπλοκ δεν αντιδράσει, αυτό θα μπορούσε να ωθήσει την ΕΚΤ σε ένα ακόμη μεγαλύτερο πρόγραμμα ποσοτικής χαλάρωσης με κίνδυνο την οικονομική αστάθεια».

Η τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη

Σύμφωνα με κυβερνητικές πηγές, ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης στην τοποθέτησή του, επέμεινε στο περιεχόμενο της επιστολής για την έκδοση κορονό-ομολόγου που υπέγραψαν οι 9 ηγέτες, τονίζοντας ότι οι 9 χώρες που υποστηρίζουν την πρόταση εκπροσωπούν το 57% του Α.Ε.Π. της Ευρωζώνης.

Ο πρωθυπουργός επεσήμανε ότι στις Ηνωμένες Πολιτείες ανακοινώθηκε πακέτο στήριξης της οικονομίας ύψους 2 τρισ. δολαρίων και έχουν χαθεί ήδη 3 εκατομμύρια θέσεις εργασίας τονίζοντας έτσι την ανάγκη λήψης γενναίων πρωτοβουλιών.

Ο Κυριάκος Μητσοτάκης υπογράμμισε την αναντιστοιχία ανάμεσα στους όρους που χρησιμοποιούνται για την περιγραφή αυτής της κρίσης (επική, πρωτοφανής άνευ προηγουμένου κλπ) και στα μέτρα που έχουν ληφθεί μέχρι στιγμής και ζήτησε να διερευνηθούν όλοι οι εναλλακτικοί τρόποι μίας ενιαίας ευρωπαϊκής απάντησης.

Ο Μητσοτάκης ενημέρωσε τους 27 για τις προκλήσεις της Τουρκίας στα σύνορα

Για το ζήτημα της Τουρκίας, ο κ. Μητσοτάκης ενημέρωσε τους ομολόγους του για τις συνεχιζόμενες προκλήσεις στα σύνορα, σημειώνοντας ότι η Ελλάδα θα εξακολουθήσει να προστατεύει τα σύνορά της που είναι και εξωτερικά σύνορα της Ευρωπαϊκής Ενωσης.

Πρόσθεσε δε με έμφαση ότι προϋπόθεση για οποιαδήποτε περαιτέρω συζήτηση με την Τουρκία είναι ο τερματισμός των προκλήσεων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »