«Κατέβασμα της σημαίας, κάψιμο της τουρκικής σημαίας… Τέτοιες συμπεριφορές τους ταιριάζουν. Αφού πετάξαμε τους Έλληνες στη θάλασσα, ειδικά ο Κεμάλ Ατατούρκ, σεβάστηκε την ελληνική σημαία. Τέτοιο έθνος είμαστε. Αυτοί κάνουν ό,τι τους ταιριάζει» Της πρώτης προσευχής -από το 1934- στην ιστορική κοιτίδα του ορθόδοξου ελληνισμού ακολούθησαν έντονες αντιδράσεις στην Ελλάδα. «Δεν καταλαβαίνουμε γιατί η Ελλάδα κάνει σαν να ήταν δική της ιδιοκτησία» Κατά την κοινή συνέντευξη Τύπου, ο Τούρκος υπουργός αναφέρθηκε εκτενώς στο ζήτημα της μετατροπής της Αγίας Σοφίας σε τζαμί δηλώνοντας, μάλιστα, ότι «δεν είναι κατανοητό γιατί η Ελλάδα ενεργεί σαν να ήταν δική της περιουσία. Εκτός από τα 86 χρόνια που ήταν μουσείο, η Αγία Σοφία υπήρξε τζαμί από το 1453» ανέφερε. «Άλλες χώρες, όπως και η Ισπανία, δέχτηκαν ότι η Αγία Σοφία αποτελεί θέμα κυριαρχίας της», είπε ο Τσαβούσογλου. «Πρέπει να το αποδεχτεί και η Ελλάδα», τόνισε. Ο Τούρκος υπουργός Εξωτερικών αντέδρασε έντονα στον όρο «κοινός οίκος» πολιτισμών και θρησκειών που χρησιμοποίησε η Αράνχα Γκονζάλες, λέγοντας ότι η Αγία Σοφία είναι μόνο τζαμί κι όχι οίκος για άλλες θρησκείες. «Αν εννοεί (η Ισπανίδα ΥΠΕΞ) στο να είναι ανοιχτή ώστε να μπορούν όλοι να την επισκέπτονται (την Αγία Σοφία), εντάξει. Αλλά αν θέλει να πει ότι η Αγία Σοφία που άνοιξε πάλι ως τζαμί, ως Μέγα Τζαμί, για λειτουργία, ότι είναι ένας χώρος λατρείας και για άλλες θρησκείες, εμείς δεν συμφωνούμε με αυτό. Η Αγία Σοφία είναι τζαμί από το 1453. Για μία συγκεκριμένη περίοδο, 86 χρόνων, έγινε τζαμί, αλλά από το 1453 είναι τζαμί. Αλλά αν λέει ότι με την επαναλειτουργία της σήμερα ως τζαμί, ότι έχει ανοίξει παράλληλα κι ως τόπος λατρείας και για άλλες θρησκείες και δόγματα, τουλάχιστον έτσι το άκουσα εγώ από τη διερμηνεία και το λέω να διορθωθεί, αυτό δεν είναι δυνατόν. Μια φωτογραφία χίλιες λέξεις: Ακολούθησε το pronews.gr στο Instagram για να «δεις» τον πραγματικό κόσμο! Αλλά θα την προστατεύσουμε ως μνημείο παγκόσμιας κληρονομιάς, συμπεριλαμβανομένων και των εικόνων, μαζί με ό,τι άλλο υπάρχει μέσα και αν εννοείτε ότι μπορεί να είναι ανοιχτή για επίσκεψη προς όλους, τότε συμφωνώ».

BySfairika.gr

Ιούλ 27, 2020


Σύμφωνα με τα στοιχεία του Γενικού Λογιστηρίου του Κράτους η καραντίνα και ο κορωνοϊός έχει οδηγήσει σε μια «μαύρη» τρύπα 3,9 δις ευρώ ή 17,0% στα καθαρά έσοδα, για το πρώτο εξάμηνο του 2020, έναντι του στόχου που υπήρχε για τον Προϋπολογισμό του 2020.

Γεγονός που σύμφωνα με το υπουργείο Οικονομικών «οφείλεται κυρίως στην μείωση της οικονομικής δραστηριότητας λόγω της υγειονομικής κρίσης, καθώς και στην επίπτωση από τη λήψη μέτρων για την αντιμετώπισή της».

Χαρακτηριστική είναι η εικόνα από τις εισπράξεις φόρων: Το πρώτο εξάμηνο του έτους τα έσοδα από φόρους ανήλθαν σε 18,262 δις ευρω ευρώ, μειωμένα κατά 2,794 δις. ευρώ ή 13,3% έναντι του στόχου που έχει περιληφθεί στην εισηγητική έκθεση του Προϋπολογισμού 2020. Ειδικότερα:

Μειωμένα έναντι του στόχου την περίοδο Ιανουαρίου-Ιουνίου 2020, ήταν τα έσοδα στις εξής κατηγορίες:

α) ΦΠΑ στα πετρελαιοειδή και στα παράγωγα αυτών κατά 257 εκατ. ευρώ ή 26,1%,
β) ΦΠΑ καπνικών προϊόντων κατά 15 εκατ. ευρώ ή 5,0%,
γ) ΦΠΑ λοιπών προϊόντων και υπηρεσιών κατά 1.113 εκατ. ευρώ ή 15,3 %,
δ) ΕΦΚ ενεργειακών προϊόντων κατά 223 εκατ. ευρώ ή 10,6%,
ε) ΕΦΚ καπνικών προϊόντων κατά 49 εκατ. ευρώ ή 4,9%,
στ) ΕΦΚ λοιπών προϊόντων κατά 83 εκατ. ευρώ ή 28,8%,
ζ) Φόροι με μορφή χαρτοσήμου κατά 22 εκατ. ευρώ ή 21,3%,
η) Φόροι επί χρηματοοικονομικών και κεφαλαιακών συναλλαγών κατά 55 εκατ. ευρώ ή 24,6%,
θ) Φόροι ταξινόμησης οχημάτων κατά 50 εκατ. ευρώ ή 33,2%,
ι) Λοιποί φόροι επί συγκεκριμένων υπηρεσιών κατά 149 εκατ. ευρώ ή 16,4%,
ια) Λοιποί φόροι επί αγαθών κατά 12 εκατ. ευρώ ή 34,0%,
ιβ) Φόροι και δασμοί επί εισαγωγών κατά 27 εκατ. ευρώ ή 18,1%,
ιγ) Τακτικοί φόροι ακίνητης περιουσίας κατά 80 εκατ. ευρώ ή 14,6%,
εκ των οποίων: ΕΝΦΙΑ κατά 72 εκατ. ευρώ ή 14,0%,
ιδ) Λοιποί φόροι επί παραγωγής κατά 10 εκατ. ευρώ ή 1,6%,
ιε) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από Φυσικά Πρόσωπα (ΦΠ) κατά 439 εκατ. ευρώ ή 9,6%,
ιστ) Φόρος εισοδήματος πληρωτέος από εταιρίες (ΝΠ) κατά 38 εκατ. ευρώ ή 8,7%,
ιζ) Λοιποί φόροι εισοδήματος κατά 45 εκατ. ευρώ ή 8,3%,
ιη) Φόροι κεφαλαίου κατά 55 εκατ. ευρώ ή 42,8%,
ιθ) Λοιποί τρέχοντες φόροι κατά 70 εκατ. ευρώ ή 11,1%,
κ) Μεταβιβάσεις κατά 239 εκατ. ευρώ ή 10,9%,
κα) Πωλήσεις αγαθών και υπηρεσιών κατά 144 εκατ. ευρώ ή 40,3%,
κβ) Πωλήσεις παγίων περιουσιακών στοιχείων κατά 316 εκατ. ευρώ ή 99,4%.

Υπερβάσεις στις δαπάνες

Οι δαπάνες του κρατικού προϋπολογισμού για την περίοδο Ιανουαρίου – Ιουνίου 2020 ανήλθαν στα 28,227 δις ευρώ και παρουσιάζονται αυξημένες κατά 2,703 δισ. ευρώ έναντι του στόχου (25,524 δις ευρώ). Οι κυριότερες αιτίες της εμφανιζόμενης απόκλισης είναι:

α) η δαπάνη αποζημίωσης ειδικού σκοπού λόγω της πανδημίας του COVID-19 ύψους περίπου 998 εκατ. ευρώ (μισθωτών και επιστημόνων), η οποία πληρώθηκε από το Υπουργείο Εργασίας και Κοινωνικών Υποθέσεων (κατηγορία μεταβιβάσεων),

β) οι αυξημένες εκροές του ΠΔΕ κατά 1.928 εκατ. ευρώ κυρίως λόγω των δαπανών για την αποζημίωση ειδικού σκοπού επιχειρήσεων και αυτοαπασχολούμενων, για την επιδότηση τόκων δανείων μικρών και μεσαίων επιχειρήσεων, για το μέτρο της επιστρεπτέας προκαταβολής επιχειρήσεων και για την σύσταση ταμείου εγγυοδοσίας επιχειρήσεων λόγω της πανδημίας του COVID-19 και

γ) οι αυξημένες πληρωμές για τόκους κατά 197 εκατ. ευρώ.

Λόγω της ύστερη των εσόδων και την υπέρβαση των στο πρώτο εξάμηνο καταγράφεται πρωτογενές έλλειμμα ύψους 6,101 δις ευρώ, έναντι στόχου για πρωτογενές πλεόνασμα 313 εκατ. ευρώ και πρωτογενούς πλεονάσματος 381 εκατ. ευρώ για την ίδια περίοδο το 2019.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »