Οι δύο πιλότοι είναι νεκροί
Το περιστατικό συνέβη εν μέσω συνεχιζόμενων εχθροπραξιών στην κοντινή αμφισβητούμενη περιοχή του Καραμπάχ μεταξύ των δυνάμεων του Αζερμπαϊτζάν και των δυνάμεων της αυτοανακηρυγμένης Δημοκρατίας του Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

Ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 (όνομα αναφοράς ΝΑΤΟ: Hind) συνετρίβη στο έδαφος της Αρμενίας κοντά στο χωριό Yeraskh αφού δέχθηκε πυρά από το έδαφος από φορητό σύστημα αεροπορικής άμυνας (MANPADS), το Ρωσικό Υπουργείο Άμυνας δήλωσε.

Η συντριβή προκλήθηκε από απώλεια ελέγχου μετά από ένα πύραυλο που έπληξε το αεροσκάφος, πρόσθεσε το υπουργείο.
Τη στιγμή της επίθεσης, το ελικόπτερο συνόδευε ένα κονβόι της 102ης στρατιωτικής βάσης της Ρωσίας, η οποία βρίσκεται στην Αρμενία, καθώς κινούνταν πέρα από το Yeraskh, κοντά στα σύνορα με την Αυτόνομη Δημοκρατία του Nakhichevan του Αζερμπαϊτζάν.

Το περιστατικό είχε ως αποτέλεσμα το θάνατο δύο μελών του πληρώματος του ελικοπτέρου και τη μεταφορά ενός άλλου στο νοσοκομείο με μέτριους τραυματισμούς.

Πριν από λίγα λεπτά, τα αρμενικά και τα ρωσικά μέσα ενημέρωσης ανέφεραν ότι ένα ρωσικό στρατιωτικό ελικόπτερο που μετέφερε Ρώσους στρατιώτες καταρρίφθηκε στον ουρανό πάνω από την Αρμενία.

“Σύμφωνα με τις αξιόπιστες πληροφορίες μας, οι δυνάμεις του Αζερμπαϊτζάν κατέρριψαν ένα ρωσικό ελικόπτερο στο έδαφος της Αρμενίας προς την κατεύθυνση του Ναχτσιβάν. Τα συντρίμμια του ελικοπτέρου έπεσαν στην περιοχή Ararat. Οι λεπτομέρειες του συμβάντος καθορίζονται”, σύμφωνα με δημοσίευμα του Infoteka24, καθώς και πολλών άλλων αναφορών των αρμενικών μέσων.

Μέχρι ώρας, δεν υπάρχουν επίσημες δηλώσεις ούτε από την Αρμενία, το Αζερμπαϊτζάν ή τη Ρωσία, της οποίας το ελικόπτερο φέρεται να καταρρίφθηκε.
Τι ακριβώς θα μπορούσε να κάνει το ελικόπτερο προς αυτή την κατεύθυνση είναι άγνωστο.
“Συγγνώμη, καταλάθος” λένε οι Αζέροι
Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν παραδέχτηκε ότι κατά λάθος κατέρριψε ένα ρωσικό ελικόπτερο, ζήτησε συγγνώμη και εξέφρασε την προθυμία του να πληρώσει αποζημίωση στη Ρωσία.

Συγκεκριμένα, το ΥΠΕΞ του Αζερμπαϊτζαν αναφέρει:

«Σύμφωνα με τις πληροφορίες που έλαβε στο Υπουργείο Άμυνας της Δημοκρατίας του Αζερμπαϊτζάν από το Υπουργείο Άμυνας της Ρωσικής Ομοσπονδίας, στις 9 Νοεμβρίου φέτος. στις 18:30 ένα στρατιωτικό ελικόπτερο Mi-24 της Ρωσικής Ομοσπονδίας καταρρίφθηκε στο τμήμα Ναχτσιβάν των κρατικών συνόρων Αρμενίου-Αζερμπαϊτζάν», αναφέρει η δήλωση του Υπουργείου Εξωτερικών του Αζερμπαϊτζάν και προσθέτει:

– η πτήση με ελικόπτερο πραγματοποιήθηκε πολύ κοντά στα κρατικά σύνορα Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν, ενώ συνεχίζονται οι ενεργές στρατιωτικές συγκρούσεις στη ζώνη της σύγκρουσης Αρμενίας-Αζερμπαϊτζάν στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ.

– η πτήση πραγματοποιήθηκε στο σκοτάδι, σε χαμηλό υψόμετρο, έξω από τη ζώνη ανίχνευσης ραντάρ αεροπορικής άμυνας.

– Τα ελικόπτερα της Πολεμικής Αεροπορίας ρωσικής Αεροπορίας δεν έχουν προηγουμένως πετάξει σε εκείνη την περιοχή.

Στο πλαίσιο αυτών των παραγόντων και υπό το πρίσμα της τεταμένης κατάστασης στην περιοχή και της αυξημένης ετοιμότητας μάχης σε σχέση με πιθανές προκλήσεις της αρμενικής πλευράς, το επιτελείο μάχης αποφάσισε να ανοίξει πυρ για να σκοτώσει.

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν ζητά συγγνώμη από τη ρωσική πλευρά σχετικά με αυτό το τραγικό συμβάν, το οποίο είναι τυχαίο και δεν κατευθύνεται κατά της ρωσικής πλευράς.

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν εκφράζει τα ειλικρινή της συλλυπητήρια στις οικογένειες των νεκρών μελών του πληρώματος και εύχεται στους τραυματίες να αναρρώσουν γρήγορα.

Η πλευρά του Αζερμπαϊτζάν δηλώνει ότι είναι έτοιμη να πληρώσει την κατάλληλη αποζημίωση».
Οι πρώτες εικόνες από το σημείο
Οι πρώτες φωτογραφίες από τα συντρίμμια του ρωσικού ελικοπτέρου που καταρρίφθηκε στον εναέριο χώρο της Αρμενίας έχουν άνει την εμφάνισή τους στο Διαδίκτυο. Οι φωτογραφίες διανεμήθηκαν από την υπηρεσία Τύπου του Υπουργείου Επείγουσας Κατάστασης της αρμενικής δημοκρατίας τη Δευτέρα το βράδυ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »