Την ανάληψη της εξουσίας από έναν επιχειρησιακό (λειτουργικό) πρόεδρο στη θέση του προέδρου της Βραζιλίας, Μπολσονάρου, μεταδίδουν λατινομερικανικά μέσα ενημέρωσης.

Έκρυθμη είναι η κατάσταση στη Βραζιλία λόγω της επέλασης του κορωνοϊού, με τον Μπολσονάρο να χάνει αρμοδιότητες και να βγαίνει εκτός στις λήψεις αποφάσεων, και το στρατό να λαμβάνει την ουσιαστική εξουσία της χώρας.

Το twitter «κατέβασε» αναρτήσεις του Μπολσονάρου για τον κορωνοϊό

Σύμφωνα με τον αργεντινό δημοσιογράφο Horacio Verbitsky, ο οποίος μίλησε στο ραδιόφωνο Radio El Destape η κρίση του κορωνοϊού και ο λανθασμένος τρόπος διαχείρισής της από τον ακροδεξιό, λαϊκιστή πρόεδρο Μπολσονάρο, τον οδηγεί στην απώλεια της εξουσίας. Δεν μιλούν για πραξικόπημα από τον στρατό, αλλά λόγω της αγανάκτησης του λαού της Βραζιλίας, ο πρόεδρος θα χάσει κάποιες από τις αρμοδιότητές του.

Όμως, το γεγονός ότι τη θέση του θα πάρει αξιωματικός, με απόφαση του βραζιλιάνικου στρατού, δείχνει ότι η κατάσταση στη χώρα είναι έκρυθμη και η εξουσία του Μπολσονάρου τρίζει επικίνδυνα.

Αργεντίνικα μέσα αναφέρουν ότι επιχειρησιακός πρόεδρος, προκειμένου να αντιμετωπίσει την πανδημία, αναλαμβάνει ο Walter Braga Netto, καθώς οι Ενοπλες Δυνάμεις ενοχλήθηκαν από την ανεύθυνη στάση του Μπολσονάρο σε ό,τι αφορά τα μέτρα που έπρεπε να έχει λάβει για τον κοροναϊό. Υπενθυμίζεται ότι ο στρατός είναι αυτός που στήριξε όλο αυτόν τον καιρό τον λαϊκιστή πρόεδρο.

Τα μέσα ενημέρωσης επικαλούνται πηγές στη Βραζιλία που αναφέρουν ότι ο Μπολσονάρο δεν θα λαμβάνει πλέον μέρος στις αποφάσεις που θα λαμβάνονται. Το ραδιόφωνο Radio El Destape αναφέρει ότι το βραζιλιάνικο κόμμα ζήτησε να μη λαμβάνουν υπόψη τις αποφάσεις του προέδρου και ότι πλέον υπεύθυνος για τη χώρα είναι ο Neto.

Η στρατιωτική ιστοσελίδα defesanet.com.br, που θεωρείται η πιο σημαντική με ειδήσεις στους τομείς της άμυνας, της στρατηγικής, των πληροφοριών και της ασφάλειας στη Λατινική Αμερική, επιβεβαίωσε επίσης ότι η Braga Neto θα είναι έχει την ευθύνη για τη διεύθυνση και τη συγκέντρωση όλων των κυβερνητικών αρχών για όσο διάστημα διαρκεί η κρίση διαρκεί λόγω του Covid-19.

Είπε ότι αυτή η απόφαση θα έπρεπε να είχε γίνει δεκτή από τον Bolsonaro και την πολιτική του ομάδα και δημοσιεύθηκε σε διάφορες πύλες.

Η δημοσίευση της στρατιωτικής σελίδας εξηγεί ότι «η νέα άτυπη αποστολή» προέκυψε από μια «συμφωνία κυρίων» στην οποία συμμετείχαν υπουργοί και στρατιωτικοί διοικητές και ο Πρόεδρος της Δημοκρατίας και ότι «για πολλούς, η αποστολή της Braga Netto δεν είναι παρά μια παρέμβαση ή στρατιωτική χούντα συντονισμένη από την κυβέρνηση». Ουσιαστικά μιλάμε όχι για ένα παραδοσιακού τύπου πραξικόπημα, αλλά για ένα «βελούδινο» πραξικόπημα από τον στρατό με την ανοχή του ανήμπορου να αντιδράσει Μπολσονάρο.

Τα “δρακόντεια μέτρα” στην Βραζιλία έχουν φέρει αναταραχή

Υπενθυμίζεται ότι μέχρι προ ολίγων ημερών ο Μπολσονάρο δεν είχε λάβει καμιά απόφαση για μέτρα αντιμετώπισης του κοροναϊού. Κατόπιν πιέσεων από την κοινή γνώμη, κι ενώ σε όλο τον κόσμο πέθαναν εκατοντάδες χιλιάδες, αναγκάστηκε να λάβει κάποια μέτρα.

Την Πέμπτη 2 Απριλίου, η Βραζιλιάνικη Ένωση Δικαστών για τη Δημοκρατία (ABJD) υπέβαλε καταγγελία κατά του Προέδρου Μπολσονάρο στο Διεθνές Ποινικό Δικαστήριο της Χάγης της Ολλανδίας.

Στην καταγγελία, ο οργανισμός ισχυρίζεται ότι ο Πρόεδρος διέπραξε έγκλημα κατά της ανθρωπότητας, ενθαρρύνοντας δράσεις που αυξάνουν τον κίνδυνο εξάπλωσης του νέου κοροναϊού. Από το ξέσπασμα του Covid-19, ο Μπολσονάρο είχε υποβαθμίσει τη θνησιμότητα της ασθένειας και επέκρινε την απομόνωση που συνιστά το υπουργείο Υγείας.

Η καταγγελία υπενθυμίζει μια μελέτη του Imperial College του Λονδίνου, η οποία εκτιμά ότι μπορούσαν να φτάσουν μέχρι 1,1 εκατομμύρια Βραζιλιάνοι που θα χτυπηθούν από τον ιό.Το Σάββατο ο Μπολσονάρο κάλεσε τον κόσμο σε εθνική προσευχή προκειμένου να ξεπεραστεί η κρίση που προκάλεσε ο κορονοϊός. Μάλιστα, μοιράστηκε ένα βίντεο στα μέσα κοινωνικής δικτύωσης, στο οποίο ο ίδιος και διάφοροι πάστορες ζητούν από τον πληθυσμό να κάνει νηστεία για μία ημέρα.

Στην ηχογράφηση που δημοσιεύθηκε η φωνή ενός αφηγητή αναγγέλλει ότι «οι μεγαλύτεροι ευαγγελικοί ηγέτες σ ‘αυτή τη χώρα ανταποκρίθηκαν στην ιερή διακήρυξη του ανώτατου αρχηγού του έθνους».

Σύμφωνα με το βίντεο, ο Μπολσόναρο κάλεσε «τον στρατό του Χριστού για τη μεγαλύτερη εκστρατεία νηστείας και προσευχής που είδε ποτέ στη χώρα». Οι ηγέτες των μεγαλύτερων ευαγγελικών εκκλησιών στη Βραζιλία, όπως ο Valdemiro Santiago, ο RR Soares, ο Bispo Rodovalho και ο Edir Macedo, εμφανίζονται στο βίντεο.

Στο τέλος, ο αφηγητής δηλώνει ότι αυτή την Κυριακή η «εκκλησία του Χριστού στη γη θα φωνάξει και η κόλαση θα εκραγεί».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »