Από σήμερα στις 9 το βράδυ σε ισχύ τα νέα μέτρα
Με την παρουσία της υπουργού Παιδείας, Νίκης Κεραμέως πραγματοποιείται η ενημέρωση στο υπουργείο Υγείας για την πορεία του κορονοϊού στη χώρα μας, στην οποία συμμετέχουν ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας Νίκος Χαρδαλιάς και η καθηγήτρια, Βάνα Παπαευαγγέλου ενημερώνουν για τα μέτρα lockdown που αυστηροποιούνται από το βράδυ καθώς και την πορεία του κορονοϊού στην Ελλάδα.

Αναμένονται νέα μέτρα, αλλά ακόμη δεν είναι γνωστό αν θα αφορούν τη βόρεια Ελλάδα ή θα αφορούν το σύνολο της επικράτειας.

H κυρία Κεραμέως δεν θα συμμετέχει τελικά στην σημερινή ενημέρωση, καθώς δεν έχει ολοκληρωθεί η συνεδρίαση για το τι θα γίνει με τα σχολεία.

Τον λόγο αρχικά πήρε η Βάνα Παπαευαγγέλου, η οποία αναφέρθηκε στα νέα κρούσματα του 24ώρου, τονίζοντας πως Αττική και Θεσσαλονίκη καταγράφουν 697 και 725 νέες μολύνσεις αντίστοιχα.

Λάρισα με 197, Πέλλα με 148 και Μαγνησία με 103 νέα κρούσματα βρίσκονται στα… κόκκινα, καταγράφοντας τριψήφιο αριθμό κρουσμάτων.

“Δυστυχώς το δεύτερο πανδημικό κύμα έχει κατακλύσει όλο τον κόσμο, και παρουσιάζει αυξημένο αριθμό κρουσμάτων όχι μόνο στη χώρα μας αλλά και στην υπόλοιπη Ευρώπη και τις Ηνωμένες Πολιτείες”, ανέφερε κατά την ενημέρωση για την πανδημία η Βάνα Παπαευαγγέλου, λοιμωξιολόγος και μέλος της επιτροπής επιστημόνων.

“Κύρια χαρακτηριστικά της επιδημίας είναι η μεγάλη διασπορά σε όλη τη χώρα και η αύξηση των κρουσμάτων σε περιοχές που δεν μας είχαν απασχολήσει έως τώρα”, επισήμανε η κ. Παπαευαγγέλου και εξήγησε ότι πιθανά η έξαρση σε αυτές τις περιοχές να σχετίζεται με την συγκομιδή της ελιάς. Επιπλέον, η λοιμωξιολόγος σημείωσε ότι συνεχίζεται η εκθετική αύξηση των εισαγωγών σε κλίνες covid αλλά και ΜΕΘ, δεδομένου ότι οι νοσηλευόμενοι έχουν διπλασιαστεί τις τελευταίες δέκα ημέρες.

“Αυτό το δεύτερο lockdown μας έχει απογοητεύσει. Είμαστε κουρασμένοι και δεν θα μπορούσαμε να το φανταστούμε. Απευθύνομαι σ’ αυτούς που δεν συμπεριφέρονται υπεύθυνα”, είπε καταλήγοντας, απευθύνοντας έκκληση για τήρηση των μέτρων και συνιστώντας να περιοριστούμε όλοι στην “φούσκα” μας, δηλαδή σε ένα μικρό κύκλο επαφών.

Χαρδαλιάς: Απόλυτο στοίχημα ο περιορισμός μετακινήσεων
Δύσκολες και κρίσιμες χαρακτήρισε τις επόμενες ημέρες ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς και προανήγγειλε αυστηρότερους ελέγχους για την τήρηση της τηλεργασίας, ενώ ζήτησε τον περιορισμό των μετακινήσεων στις απολύτως απαραίτητες.

Όπως είπε κατά την καθιερωμένη ενημέρωση, «κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ίσως διανύουμε την πιο δύσκολη φάση» και πλέον το «απόλυτο στοίχημα» όπως το χαρακτήρισε είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων.

Υπενθύμισε ότι από τις 21:00 ισχύει η απαγόρευση κυκλοφορίας με μόνες εξαιρέσεις λόγους εργασίας, υγείας και βόλτα του κατοικίδιου, με τους κωδικούς 1 και 6 για την αποστολή SMS αλλά και τη βεβαίωση εργοδότη εφόσον πρόκειται για σχετική με τη δουλειά μετακίνηση.

Στο πλαίσιο του περιορισμού των μετακινήσεων ο κ. Χαρδαλιάς υπογράμμισε την ανάγκη να εφαρμοστεί η τηλεργασία στο μέγιστο δυνατό, επαναλαμβάνοντας ότι θα πρέπει να υφίσταται έκθεση «που να τεκμηριώνει τη λειτουργία με απολύτως απαραίτητο προσωπικό». Επίσης, όπως είπε οι έλεγχοι θα είναι εντατικοί.

«Κανείς δεν μπορεί να αμφισβητήσει ότι ίσως διανύουμε την πιο δύσκολη φάση» σημείωσε και πρόσθεσε ότι «πιστή τήρηση μέτρων σημαίνει λίγη υπομονή ακόμα».

Το απόλυτο στοίχημα είναι ο περιορισμός των μετακινήσεων, τόνισε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας και Διαχείρισης Κρίσεων Νίκος Χαρδαλιάς κατά την τακτική ενημέρωση για την πορεία της πανδημίας. Οι επόμενες ημέρες θα είναι δύσκολες, εξαιρετικά κρίσιμες, σημείωσε και επισήμανε πως για να καταφέρουμε να ανακοπεί το δεύτερο κύμα της πανδημίας, το κλειδί είναι να περιορίσουμε τις περιττές μετακινήσεις. Υπενθύμισε ότι από σήμερα οι μετακινήσεις από τις 9 το βράδυ έως τις 5 το πρωί, επιτρέπονται αποκλειστικά και μόνο για λόγους εργασίας, υγείας και για συνοδεία κατοικίδιου ζώου σε βόλτα σε κοντινή απόσταση από την οικία μας.

Κατά αντιστοιχία, επισήμανε, προσαρμόζεται και το ωράριο λειτουργίας καταστημάτων τροφίμων, των φαρμακείων, των συνεργείων αυτοκινήτων, τα οποία θα κλείνουν στις 20:30.Διευκρίνισε εκ νέου ότι η παράδοση κατοίκων (delivery) θα επιτρέπεται και μετά τις 9 το βράδυ, μέχρι το κλείσιμο των καταστημάτων που παρέχουν αυτή την υπηρεσία. Επίσης, επιτρέπεται κι η παραλαβή από τα καταστήματα (take away) και γίνεται μόνο στο πλαίσιο ενός από τους προβλεπόμενους λόγους κατ’ εξαίρεσης μετακίνησης.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »