τους 50 έχουν φτάσει οι νεκροί από τον κορωνοϊό στην Ελλάδα, σύμφωνα με την ενημέρωση του καθηγητή λοιμωξιολογίας και εκπροσώπου του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα. Τα κρούσματα στη χώρα μας είναι 1.415. 

Ο κ. Τσιόδρας ενημέρωσε πως επιβεβαιώθηκαν 81 νέα επιβεβαιωμένα κρούσματα κορωνοϊού και επιπλέον 20 που επιβαίνουν στο πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», το οποίο είναι σε καραντίνα έξω από το λιμάνι του Πειραιά. 

Εκ των θανόντων οι 38 είναι άνδρες και οι 12 γυναίκες. Η μέση ηλικία τους είναι τα 72  έτη, ενώ το 94% είχε κάποιο υποκείμενο νόσημα ή ήταν μεγάλης ηλικίας.

Διασωληνωμένοι παραμένουν 90 ασθενείς, μέσης ηλικίας 76 ετών, ενώ έχουν εξέλθει από τις ΜΕΘ 6 άτομα.

Συνολικά έχουν διενεργηθεί 17.350 τεστ.

«Θεωρητικά κανείς μας δεν είναι άτρωτος. Αρκεί να μην αρρωστήσουμε όλοι μαζί», είπε. 

Δείτε live:

Σε καραντίνα κοινότητα στην Έδεσσα
Σε καραντίνα τίθεται η κοινότητα Φούστανη, στον δήμο Εξαπλατάνου στην Έδεσσα από σήμερα στις 20:00 μ.μ. και για 14 ημέρες, όπως ενημέρωσε ο υφυπουργός Πολιτικής Προστασίας, Νίκος Χαρδαλιάς, στο πλαίσιο των μέτρων για την αντιμετώπιση της διασποράς του κορωνοϊού.

Ακόμη, ο κ. Χαρδαλιάς αναφέρθηκε σε νέες αλλαγές σχετικά με τη λειτουργία των λαϊκών αγορών, είπε πως όπου κρίνεται απαραίτητο και για να αποφευχθεί ο συνωστισμός, θα λειτουργούν νέες λαϊκές αγορές στην ευρύτερη περιοχή, την ίδια ώρα.

Επιπλέον, ανακοίνωσε πως απαγορεύονται άμεσα όλες οι πτήσεις των ιδιωτικών αεροσκαφών και ελικοπτέρων.

«Η Τοπική Αυτοδιοίκηση θα ενισχυθεί με άλλα 12 εκατ.ευρώ για την σίτιση πολιτών που έχουν ανάγκη αυτή την περίοδο», είπε ακόμη και συμπλήρωσε πως σε κάθε δήμο θα λειτουργεί τηλεφωνικό κέντρο, όπου θα μπορεί να τηλεφωνεί όποιος έχει ανάγκη, ενώ συζητήθηκε και η διανομή φαγητού κατ΄οίκον.

Ο κ. Χαρδαλιάς απάντησε και στις φωνές που κάνουν λόγο για έντονο ύφος, τονίζοντας πως δεν θα κάνει ούτε ένα βήμα πίσω στην προσπάθειά του να περιοριστεί η διασπορά του ιού.

Όπως σημείωσε, παίρνει δύναμη από την πλειονότητα των πολιτών που τηρεί τα μέτρα, ενώ είπε:

«Ευγνωμονούμε τη συντριπτική πλειοψηφία, μαζί τους δίνουμε τη μάχη για να πάρουμε τις ζωές μας πίσω, την ίδια στιγμή θα είμαστε αυστηροί με όσους με τη στάση τους υπονομεύουν την προσπάθεια των πολλών. Δεν θα ανεχθούμε καμία ανεύθυνη στάση. Δεν είναι θέμα μαγκιάς, αλλά ζήτημα ευθύνης, να μην επιτρέψουμε τέτοιες συμπεριφορές».

Το «Ελευθέριος Βενιζέλος»

Αναφορικά με το πλοίο «Ελευθέριος Βενιζέλος», ο κ. Χαρδαλιάς ενημέρωσε πως παραμένει αγκυροβολημένο έξω από το λιμάνι του Πειραιά.

Όπως γνωστοποίησε, απέπλευσε από το Τσεσμέ της Τουρκίας στις 7 Μαρτίου με προορισμό την Ισπανία όπου θα λειτουργούσε ως πλωτό ξενοδοχείο, ωστόσο λόγω της εξάπλωσης της πανδημίας, αυτό δεν κατέστη δυνατό.

Επετράπη ο ανεφοδιασμός του και είχε ξεκινήσει η διαδικασία του επαναπατρισμού των 383 επιβαινόντων, ωστόσο υπήρξε ενημέρωση για κρούσμα στο πλοίο. Επρόκειτο για έναν 73χρονο Ελβετό υπήκοο μέλος του πληρώματος.

Ο ασθενής τέθηκε σε απομόνωση, όπως και οι στενές επαφές του. Οι υπόλοιποι επιβαίνοντες χωρίστηκαν σε ομάδες υψηλού, μεσαίου και χαμηλού κινδύνου, είπε ο κ. Χαρδαλιάς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »