Το πρώτο υπουργικό συμβούλιο στην… εποχή του κορονοϊού πραγματοποιείται σήμερα το πρωί.


Η πρώτη μέρα εφαρμογής του μέτρου του περιορισμού της κυκλοφορίας άφησε πάντως θετικές εντυπώσεις στο κυβερνητικό επιτελείο. Κάτι που επισημάνθηκε τόσο από τον κ. Χαρδαλιά στην τακτική απογευματινή ενημέρωση μαζί με τον επικεφαλής της επιτροπής εμπειρογνωμόνων του υπουργείου Υγείας, Σωτήρη Τσιόδρα όσο και από την αναπληρώτρια κυβερνητική εκπρόσωπο, Αριστοτελία Πελώνη κατά την ενημέρωση των πολιτικών συντακτών.

Έλληνας γιατρός από Μιλάνο: Δεν προλαβαίνω να μετράω νεκροφόρες

Το ενδεχόμενο, ωστόσο, νέων περιοριστικών μέτρων ή της παράτασης ισχύος του περιορισμού της κυκλοφορίας που κανονικά λήγει στις 6 Απριλίου είναι δεδομένο πως θα εξαρτηθεί από δύο παράγοντες: την πορεία της καμπύλης των κρουσμάτων και των θυμάτων από τον ιό, καθώς και τη συμπεριφορά των πολιτών και τη συμμόρφωσή τους με τα μέτρα της κυβέρνησης.

Το ενδεχόμενο καθολικής απαγόρευσης πτήσεων παραμένει πάντως στο τραπέζι, αν και η απόφαση της Aegean να αναστείλει όλες τις πτήσεις εξωτερικού από την ερχόμενη Πέμπτη έως και τις 30 Απριλίου πρακτικά ισοδυναμεί με μια τέτοια απόφαση, δεδομένου πως οι περισσότερες διεθνείς αεροπορικές εταιρείες έχουν ήδη ελαττώσει ή και διακόψει τα δρομολόγιά τους από και προς την Ελλάδα ή ολόκληρη την Ευρώπη. Πλήρως έχουν ανασταλεί οι αεροπορικές συνδέσεις με Ιταλία, Ισπανία, Τουρκία και Ηνωμένο Βασίλειο.


Την ίδια στιγμή, η κυβέρνηση ελπίζει και στη βοήθεια εθελοντών νοσηλευτών και ιατρών, ενώ ήδη δρομολογούνται 2.145 προσλήψεις εντός των επομένων 10 ημερών κι έχουν αναλάβει υπηρεσία περίπου 900 γιατροί και νοσηλευτές, όπως δήλωσε ο κ. Κικίλιας.

Επίσης, εξετάζεται το ενδεχόμενο επίταξης ξενοδοχείων για τη φιλοξενία ασθενών ή ακόμη και πλοίων, ενώ η κυβέρνηση εξακολουθεί να διαθέτει – βάσει της Πράξης Νομοθετικού Περιεχομένου που έχει εκδοθεί – τη δυνατότητα να επιτάξει ιδιωτικές κλινικές και θεραπευτήρια. Ο κ. Κικίλιας δήλωσε πάντως ότι ήδη είναι διαθέσιμες 685 κλίνες ΜΕΘ έναντι 565 πριν από ένα δίμηνο, ενώ οι κλίνες για την απλή νοσηλεία ασθενών με κορονοϊό ανέρχονται σε 2.158. 

Ζητούμενο οι ΜΕΘ

Έναν αγώνα δρόμου τρέχει η κυβέρνηση προκειμένου να προετοιμάσει το σύστημα υγείας για να αντιμετωπίσει την αύξηση των κρουσμάτων. Οπως ανακοίνωσε ο υπουργός Υγείας Βασίλης Κικίλιας
πριν από δύο μήνες το ΕΣΥ είχε 565 κλίνες ΜΕΘ (Μονάδες Εντατικής Θεραπείας). Σε αυτές προστέθηκαν 80 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα για την έξαρση του ιού της γρίπης. Σήμερα, το ΕΣΥ έχει 685 κλίνες ΜΕΘ και ΜΑΦ (Μονάδες Αυξημένης Φροντίδας). «Και συνεχίζουμε» τόνισε ο κ.Κικίλιας. «Προστίθενται καθημερινά και άλλες» συνέχισε. «Επίσης 39 κλίνες ΜΑΦ μετατράπηκαν σε ΜΕΘ και έχουμε ήδη πάρει άλλες 107 κλίνες ΜΕΘ από τον ιδιωτικό τομέα».

Έχουν ακόμα προστεθεί στο σύστημα υγείας 38 κλίνες ΜΕΘ από τα στρατιωτικά νοσοκομεία, καθώς και ολόκληρο το νοσοκομείο ΝΙΜΤΣ που θα χρησιμοποιηθεί ως νοσοκομείο κορωνοϊού. Οι κλίνες που έχουν αναπτυχθεί ήδη για την απλή νοσηλεία ασθενών με Covid-19 είναι μέχρι σήμερα 2.158.

Ο στόχος είναι οι διαθέσιμες για τους βαριά ασθενείς του Covid-19 ΜΕΘ να φτάσουν τις 1000. Ο ιατρικός εξοπλισμός είναι δυσεύρετος. Η ζήτηση είναι παγκόσμια. Η Ελλάδα κάνει παραγγελίες για όλα τα ιατρικά αναλώσιμα (αναπνευστήρες, μάσκες, αντισυπτικά κ.λπ.) όπως και άλλες χώρες τα οποία θα καταφτάνουν σταδιακά και όχι στις ποσότητες που θα ήθελε.

Σήμερα στις 11 το πρωί θα συνεδριάσει υπό τον πρωθυπουργό, Κυριάκο Μητσοτάκη, μέσω τηλεδιάσκεψης, το υπουργικό συμβούλιο με αντικείμενο τα μέτρα αντιμετώπισης και οι συνέπειες του κορωνοϊού Covid-19.
Εισηγητές θα είναι οι υπουργοί Οικονομικών, Χρήστος Σταϊκούρας, Υγείας, Βασίλης Κικίλιας, Επικρατείας & Ψηφιακής Διακυβέρνησης, Κυριάκος Πιερρακάκης και ο υφυπουργός Προστασίας του Πολίτη & Διαχείρισης Κρίσεων, Νίκος Χαρδαλιάς.  

Έκθεση ΕΟΔΥ: Πως διαμορφώνεται ο χάρτης της πανδημίας

Ποιο είναι το ελπιδοφόρο φάρμακο που παραγγέλθηκε από την Ιαπωνία
 

Σε παραγγελία φαρμάκου για την αντιμετώπιση του κοροναϊού έχει προχωρήσει η ελληνική πλευρά, όπως ανέφερε ο Σωτήρης Τσιόδρας.

Ο εκπρόσωπος του υπουργείου Υγείας και λοιμωξιολόγος, κατά τη διάρκεια της ενημέρωσης για τον κορωνοϊό, απαντώντας σε ερώτηση δημοσιογράφου για τα φάρμακα που δοκιμάζονται στη νόσο, είπε: «Εχουμε κάνει παραγγελία και έχουμε εξασφαλίσει στοκ από το φάρμακο, ώστε να είναι διαθέσιμο στην περίπτωση που το χρειαστούμε». 

Ο κ. Τσιόδρας αναφερόταν στο αντιγριπικό φάρμακο το οποίο έχει αναπτύξει εταιρεία του ιαπωνικού ομίλου Fujifilm, το οποίο φέρεται να λειτουργεί αποτελεσματικά έναντι του κοροναϊού, όπως ανακοίνωσε την προηγούμενη Τρίτη η κινεζική κυβέρνηση.

Κύρια ουσία του φαρμάκου είναι η φαβιπιραβίρη, η οποία δρα ως αναστολέας της πολυμεράσης πολλών RNA ιών. Οπως εκτιμάται εμποδίζει την αναπαραγωγή του ιού στον ανθρώπινο οργανισμό, κάτι που σημαίνει ότι μειώνει και τη μεταδοτικότητα της νόσου. Το φάρμακο χρησιμοποιείται στην Ιαπωνία σε ασθενείς που έχουν προσβληθεί από τον κοροναϊό από τον Φεβρουάριο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »