Σύγκρουση Τούρκων, Ρώσων, Αμερικανών για τα πετρέλαια
Το συριακό παρατηρητήριο ανθρωπίνων δικαιωμάτων ανακοίνωσε ότι 3.200 Σύριοι μισθοφόροι επέστρεψαν στη Συρία από τη Λιβύη, γεγονός που μεταβάλει άρδην την όλη κατάσταση.

ΗΑΕ προς ΗΠΑ: ”Ετοιμαστείτε για πόλεμο ανάμεσα σε Τουρκία & Αίγυπτο”
Την ίδια στιγμή η Μουσουλμανική Αδελφότητα της Λιβύης σχεδιάζει να παρακάμψει τα αμερικανικά και διεθνή αιτήματα για διάλυση των πολιτοφυλακών της GNA, προτείνοντας τη δημιουργία μιας «εθνικής φρουράς», σε έναν ελιγμό που στοχεύει στην εξαγορά κάποιου επιπλέον χρόνου ενόψει των αυξανόμενων πιέσεων.

Ο νέος ελιγμός αντικατοπτρίστηκε στις επιταχυνόμενες κινήσεις αρκετών ηγετικών στελεχών εντός των πολιτοφυλακών που είναι πιστές στην τουρκική κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) με επικεφαλής τον πρωθυπουργό Fayez al-Sarraj.

Συνέπεσε δε με μια κλιμάκωση της ρητορικής στο στρατόπεδο της GNA για τον έλεγχο από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης (LNA) με επικεφαλής τον στρατηγό Χαλίφα Χαφτάρ της Σύρτης, που θεωρείται η κύρια δυτική πύλη προς την ημισέληνο του πετρελαίου και την στρατηγική αεροπορική βάση al-Jafra.

Σύμφωνα με γαλλικές πληροφορίες, η τουρκική συμβουλευτική εταιρεία SADAT, η οποία διευθύνεται από τον συνταξιούχο στρατηγό Αντνάν Τανριβέρντι, σύμβουλο του Τούρκου Προέδρου Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, υπέγραψε πρόσφατα συμφωνία με εταιρεία ασφαλείας που διευθύνεται από τον Fawzi Boukatif, μέλος της Λιβυκής Μουσουλμανικής Αδελφότητας που είναι γνωστή για τις σχέσεις της με εξτρεμιστικές οργανώσεις, προκειμένου να εκπαιδεύσει την πολιτοφυλακή της.

Το Υπουργείο Εξωτερικών των ΗΠΑ, ωστόσο, ανακοίνωσε ότι η συνάντηση μέσω τηλεδιάσκεψης μεταξύ Αμερικανών αξιωματούχων και αξιωματούχων του Υπουργείου Εσωτερικών της Λιβύης του Σαράτζ, ολοκληρώθηκε με επιμονή στην ανάγκη διάλυσης των πολιτοφυλακών και επιβολής διεθνών κυρώσεων στις ένοπλες ομάδες που εργάζονται ενάντια στην πολιτική διαδικασία ή διεξάγουν εγκληματικές δραστηριότητες.

Στη συνάντηση παρευρέθηκαν ο υπουργός εσωτερικών της κυβέρνησης GNA που συνδέεται με τη Μουσουλμανική Αδελφότητα, Fathi Bashagha και ορισμένοι αξιωματούχοι ασφαλείας.
Από την αμερικανική πλευρά, παρόντες ήταν ο Henry Woster, αναπληρωτής υφυπουργός εξωτερικών για το Μαγκρέμπ και την Αίγυπτο, ο Miguel Correa, Ανώτερος αξιωματούχος για τη Βόρεια Αφρική και τη Μέση Ανατολή στο Συμβούλιο Εθνικής Ασφάλειας και ο Stephen de Meliano που ανήκει στη στρατιωτική διοίκηση Αφρικής των ΗΠΑ (AFRICOM).

“Ο Ερντογάν πιέζει για μαζική επίθεση στη Σύρτη”
Η Τουρκία ασκεί μεγάλη πίεση στην Κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) που εδρεύει στην Τρίπολη «προκειμένου να ξεκινήσουν την επίθεση στην πόλη Σύρτη με σκοπό τον έλεγχο των πετρελαιοπηγών της περιοχής» είπε ο αναπληρωτής Πρόεδρος του κοινοβουλίου της Λιβύης, Αχίντα Χόμα.

Ο Χόμα χαρακτηριστικά ανέφερε, σε συνέντευξή του στο Sputnik Arabic: «Υπάρχουν επίμονες προσπάθειες [από την Τουρκία] να πιέσουν την κυβέρνηση του Σάρατζ να ξεκινήσουν μία μαζική επίθεση στη Σύρτη, καθώς υπάρχει η πεποίθηση ότι μία νίκη εκεί θα τους άνοιγε το δρόμο προς το Λιβυκό νότο και τις πετρελαιοπηγές του».

Ο Χόμα συνέχισε: «Άμα αυτό συμβεί δεν θα υπάρχει γυρισμός, θα συνεχίσουν μέχρι να έχουν τον έλεγχο όλου του πλούτου της Λιβύης. Θα τον εκμεταλλευτούν όπως αυτοί θέλουν και για εμάς αυτό είναι απαράδεκτο».

«Η Τουρκία άσκησε πίεση στην κυβέρνηση για να υπογράψει το Μνημόνιο Συμφωνίας για την οριοθέτηση των θαλάσσιων συνόρων», επισημαίνοντας ότι ο λόγος πίσω από αυτό είναι «οι φιλοδοξίες της Τουρκίας στη Λιβύη. Ο Ερντογάν έχει αποκλειστικό σκοπό να αρπάξει όλο τον πλούτο της Λιβύης, τίποτα άλλο δεν τον ενδιαφέρει».

«Από την άλλη, εμείς ζητάμε τη δίκαιη κατανομή των εσόδων από το πετρέλαιο σε όλες τις πόλεις της Λιβύης. Δεν είμαστε μόνο θεματοφύλακες των πηγών πετρελαίου. Μάλλον, ζητάμε να είμαστε πραγματικοί συνεργάτες για το συμφέρον κάθε Λίβυου», κατέληξε ο Χόμα.

Η Τουρκία ζητά από τις δυνάμεις του Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη να αποσυρθούν από τη Σύρτη προκειμένου να επιτευχθεί συμφωνία κατάπαυσης του πυρός.

Ο εκπρόσωπος της τουρκικής προεδρίας, Ιμπραήμ Καλίν, υπογράμμισε, την περασμένη εβδομάδα, ότι η Τουρκία υποστηρίζει τη θέση του GNA ότι η Σύρτη και η Αλ-Τζούφρα πρέπει να εκκενωθούν από τις δυνάμεις του Χαφτάρ για «βιώσιμη εκεχειρία».

«Θα πρέπει να υπάρξει βιώσιμη κατάπαυση του πυρός, που σημαίνει ότι η άλλη πλευρά, ο LNA (Εθνικός Στρατός της Λιβύης), δεν θα είναι σε θέση να ξεκινήσει επίθεση κατά της νόμιμης κυβέρνησης της Λιβύης όποτε το επιθυμεί» πρόσθεσε ο Καλίν σε συνέντευξή του στο Γαλλικό Πρακτορείο.

Σχέδιο για την επόμενη ημέρα στη από Τουρκία
Ενώ συμβαίνουν όλα αυτά, ο Δρ Aref Ali Nayed έστειλε μια ανοιχτή επιστολή στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών, António Guterres, εξ ονόματος του κινήματος της Λιβύης, λαμβάνοντας υπόψη την επιθετικότητα των τουρκικών ενόπλων δυνάμεων που υποστηρίζουν την κυβέρνηση Εθνικής Συμφωνίας (GNA) να επιτεθούν στον Σύρτη και Αλ Τζούφρα.

Με την επιστολή αυτή ζητά να πραγματοποιηθούν εκλογές το Δεκέμβριο ενώ υποδεικνύει τη Σύρτη ως πρωτεύουσα της χώρας.

Η επιστολή του κινήματος της Λιβύης, η οποία αποτελείται από Λίβυους από όλη τη χώρα, απευθύνεται στον Γενικό Γραμματέα των Ηνωμένων Εθνών Αντόνιο Γκουτέρες αναφέροντας ότι: «Μετά από σχεδόν μια δεκαετία αδυσώπητων πολέμων, η κοινωνία της Λιβύης έχει αμαυρωθεί, ενώ οι διαπεριφερειακές σχέσεις περιπλέκονται καθώς είναι γεμάτες με υποψίες και δυσπιστία.

Οι Ισλαμιστές ελέγχουν όλες τις κρίσιμες δομές της χώρας και την πρωτεύουσα Τρίπολη, «χρησιμοποιώντας το εξαιρετικά συγκεντρωτικό σύστημα του προηγούμενου καθεστώτος για να εξαλείψουν εντελώς τα έσοδα του λαού της Λιβύης, για το αποκλειστικό όφελος του ισλαμισμού διεθνώς».

«Παρά την ανακωχή και, στη συνέχεια, τις υποχωρήσεις που έγιναν από τον Εθνικό Στρατό της Λιβύης και την εκλεγμένη Βουλή των Αντιπροσώπων, οι τουρκικές δυνάμεις που υποστηρίζονται από το GNA επιμένουν να προελάσουν στην πόλη της Σύρτης.

Το κίνημα της Λιβύης δηλώνει ότι πρότεινε τα ακόλουθα βήματα για να υπάρξει μια ευκαιρία για οικοδόμηση του έθνους και την αποφυγή μιας πολύ πιθανής πολεμικής σύγκρουσης μεταξύ των δύο μεγαλύτερων στρατών στην περιοχή μας, του τουρκικού και του αιγυπτιακού:

Επιχείρηση ”σοκ & δέος” από LNA: Mαχητικά ”εξαφάνισαν” τουρκικά οχήματα

Α. Πρέπει να ληφθούν γραπτές δεσμεύσεις από όλους

β. Να κηρυχθεί η Σύρτη ως αποστρατικοποιημένη ζώνη που θα παρακολουθείται από τον ΟΗΕ (DMZ).

Γ. Όλες οι δυνάμεις θα αποσυρθούν σε ακτίνα 300 χλμ σε έναν πλήρη κύκλο γύρω από τη Σύρτη.

Δ. Εισαγωγή στην Σύρτη αστυνομικής δύναμης που θα αποτελείται από αστυνομικούς της Λιβύης, τους οποίους θα ελέγχουν επιτηρητές από την Ευρώπη, τον Καναδά και την Αυστραλία.

Ε. Δημιουργία ενός Δημοτικού Συμβουλίου στη Σύρτη που αποτελείται από όλες τις όλες τις φυλές του, με επικεφαλής τους τεχνοκράτες που γεννήθηκαν και μεγάλωσαν στην Σύρτη.

ΣΤ. Δημιουργία μιας «πράσινης ζώνης» γύρω από το συγκρότημα Wagadugu στη Σύρτη και μετακινήστε σε αυτό τα ακόλουθα ιδρύματα:

Κεντρική Τράπεζα της Λιβύης,
Εθνική Εταιρεία Πετρελαίου,
Αρχή Επενδύσεων της Λιβύης, και
Εταιρεία Telco Holding.
Εθνική Επιτροπή Εκλογών.
Γενικός Εισαγγελέας και Ανώτατο Δικαστήριο.
Η επιστολή προς το Γενικό Γραμματέα του ΟΗΕ António Guterres ανέφερε ότι αυτά τα μέτρα θα μπορούσαν «να μετατρέψουν τη Σύρτη από έναν τόπο μιας δυνητικής πολεμικής σύγκρουσης σε μέρος σταθερότητας και ανοικοδόμησης του κράτους της Λιβύης».

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »