Οι Ρώσοι ασφαλίζουν τα τερματικά του λιβυκού πετρελαίου του Χαφτάρ σε Σύρτη και Βεγγάζη
Οι Ρώσοι ασφαλίζουν τα τερματικά του λιβυκού πετρελαίου του Χαφτάρ σε Σύρτη και Βεγγάζη για να μην πάθουν ότι είχαν πάθει στη Συρία από τις ΗΠΑ.

Η Ρωσία “πατάει” Λιβύη: Φήμες για δημιουργία ρωσικής αεροναυτικής βάσης
Τουρκικό ΜΜΕ ανέφερε σήμερα ότι υπάρχουν έγκυρες αναφορές για ρωσικές ειδικές δυνάμεις που πάτησαν το πόδι τους στην Σύρτη τις τελευταίες ημέρες, για να διασφαλίσουν ότι οι πετρελαιοπηγές της Λιβύης θα ελέγχονται από τον LNA και την Μόσχα.

Ρώσοι μισθοφόροι που αποχώρησαν από την βάση Αλ Βατίγια λίγο πριν την είσοδο των στρατευμάτων της κυβέρνησης της Τρίπολης ευρίσκονται και αυτοί στην ίδια περιοχή.

Αυτήν την στιγμή οι δυνάμεις του GNA κατευθύνονται στην Σύρτη για να καταλάβουν τα τερματικά του λιβυκών πετρελαίων μετά την κατάληψη της πόλης Ταρχούνα και Μπάνι Βαλίντ.

Τα 4 μεγάλα πετρελαϊκά πεδία που βρίσκονται σε γραμμή 350 χιλιομέτρων μεταξύ Σύρτης και Βεγγάζης και βρίσκονται ακόμη υπό την κατοχή του Χαφτάρ και τώρα και των Ρώσων, ενώ αναμένουμε περισσότερες πληροφορίες για το ζήτημα αυτό καθώς και φωτογραφίες.

Όποιος ελέγχει τα πετρέλαια ελέγχει και την Λιβύη και αυτό ακριβώς επιδιώκει ο Ερντογαν, μόνο που ο Πούτιν δεν είναι άμαθος και τον πρόλαβε, σύμφωνα με το τουρκικό δημοσίευμα, “κόβοντας τα φτερά του”.

Η παρέμβαση της Ρωσίας στη Λιβύη αυτήν την δεδομένη στιγμή ήταν επιτακτική όσο ποτέ άλλοτε. Το πρόβλημα για τη Μόσχα όμως αφορά αποκλειστικά τον χειρισμό του Χαφτάρ, ο οποίος είναι δύσκολος σύμμαχος και δεν “υπακούει” στις εντολές της Μόσχας.

Ενώ η κυβέρνηση Τραμπ και οι ΗΠΑ φέρονται να υποχωρούν από την περιοχή, ο Πούτιν προχωρά. Το θέμα είναι πόσο και πως θα συμπεριφερθούν οι φυλές της Λιβύης.

Εάν το σχέδιο των ΗΠΑ αφορά στην ενίσχυση των προσπαθειών της Τουρκίας στη Λιβύη για να αντιμετωπίσει τη ρωσική επέκταση, τότε οι Ρώσοι έπραξαν πολύ ορθά και έλεγξαν τις πετρελαιοπηγές.

Oι Τούρκοι κατέλαβαν & την Bani Walid & πάνε προς Σύρτη! – Βίντεο & χάρτες
Η Τουρκία φέρεται να ανησυχεί όμως πολύ περισσότερο για τη ρωσική παρουσία στη Συρία, παρά τη στρατηγική σημασία της Λιβύης για την Άγκυρα.

Η αφρικανική διοίκηση των ΗΠΑ, AFRICOM, κατηγόρησε την Μόσχα για περαιτέρω αποσταθεροποίηση της Λιβύης, αγνοώντας παράλληλα τις ενέργειες της Άγκυρας. Σε δήλωση του, ο ανώτατος διοικητής της AFRICOM, στρατηγός Stephen Townsend, δήλωσε: «Όπως και στη Συρία, επεκτείνουν το αποτύπωμά τους στην Αφρική (οι Ρώσοι)».

Η παρουσία των ρωσικών μαχητικών MIG-29, τα οποία έχουν τρομερές επιθετικές δυνατότητες, στη Λιβύη αφορούν σαφώς τις πετρελαιοπηγές του Χαφτάρ.

Πολλές πηγές επίσης μιλούν για μερικές καθημερινές πτήσεις που φτάνουν στο αεροδρόμιο της Αλ Τζούφρα, μεταφέροντας στρατιωτικό υλικό στις δυνάμεις του LNA.

Το ερώτημα που κρέμεται στα χείλη όλων είναι το εάν η Λιβύη πρόκειται να γίνει η νέα “Συρία”.

Εκτιμάται πως ναι και μάλιστα πολύ σύντομα. Ταυτόχρονα όμως θα γίνει το “τουρκικό Βιετνάμ” όπου θα θαφτούν τα αλαζονικά νεο-οθωμανικά όνειρα του Τούρκου προέδρου Ρ.Τ. Ερντογάν και της διεθνούς τρομοκρατικής οργάνωσης Μουσουλμανική Αδελφότητα από την οποία λαμβάνει εντολές.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »