Οι Τούρκοι τα δίνουν όλα για να κερδίσουν πλήρως τον έλεγχο της πολιτικής εξουσίας στην Λιβύη
Σύμφωνα με ρωσικές πηγές τουρκικά αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 Firtina, φέρονται να παραδόθηκαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, χωρίς να έχει γίνει γνωστός ο αριθμός τους ο οποίος δεν πρέπει πάντως να ξεπερνά τα έξι κομμάτια.

Στη Λιβύη τα πυροβόλα T-155 Firtina, εντοπίστηκαν για πρώτη φορά τον Ιούλιο του 2020 σε δορυφορικές φωτογραφίες που έδειχναν την αεροπορική βάση Al Watya, η οποία βρίσκεται 100 χλμ νοτιοδυτικά της Τρίπολης.

Ρωσικές πηγές αναφέρουν ότι μέρος του τουρκικού εξοπλισμού στην Λιβύη, προφανώς, αποφασίσθηκε να παραδοθεί σε τοπικούς συμμάχους, όπως η νυν κυβέρνηση της Λιβύης με επικεφαλής τον γνωστό για την φιλοτουρκική στάση Λίβυο πρωθυπουργό, για να υλοποιηθούν τα γεωπολιτικά και ενεργειακά σχέδια της Άγκυρας στην χώρα αυτή.

Οι δυνάμεις της Τρίπολης φέρονται σύμφωνα με τις ίδιες πηγές να παρέλαβαν επίσης αριθμό τουρκικών αρμάτων μάχης M60A1 και συστήματα πολλαπλών πυραύλων T-122 Sakarya.

Αυτά τα αυτοκινούμενα όπλα θεωρούνται σήμερα ως σύγχρονα συστήματα πυροβολικού στις χώρες του ΝΑΤΟ.

Τα T-155 Firtina, που φέρονται να παραδόθηκαν στην κυβέρνηση της Τρίπολης στη Λιβύη, διαθέτουν υψηλή αυτοματοποίηση διαδικασιών στόχευσης, ενώ τα βλήματα τους μπορούν να χτυπήσουν στόχους σε αποστάσεις έως και 40.000 μέτρα.

Ένα πολυβόλο Browning M2 12,7 mm είναι τοποθετημένο στην οροφή του πύργου του αυτοκινούμενου πυροβόλου.

Το βάρος της μάχης φτάνει τα 46300 kg. Ενώ η ισχύς του κινητήρα φτάνει τους 1000 HP. Τα αυτοκινούμενα πυροβόλα T-155 χρησιμοποιήθηκαν ενεργά σε διάφορες στρατιωτικές επιχειρήσεις στη Συρία.

Ο Χαφτάρ προειδοποιεί ότι οι εκλογές τον Δεκέμβριο δεν πρέπει να καθυστερήσουν

Ο αρχηγός του Εθνικού Στρατού της Λιβύης (LNA), στρατηγός Χαλίφα Χαφτάρ, ζήτησε την έγκαιρη διεξαγωγή των επερχόμενων γενικών εκλογών στη Λιβύη.

Την Τετάρτη, το γραφείο μέσων μαζικής ενημέρωσης του LNA δημοσίευσε μια ομιλία του στρατηγού αναφέροντας ότι «οι Λίβυοι πρέπει να επανενωθούν προκειμένου να εδραιώσουν την ειρήνη και να οικοδομήσουν ένα ενιαίο κράτος».

Ο Χαφτάρ τόνισε την ανάγκη να υλοποιηθούν οι εκλογές της 24ης Δεκεμβρίου 2021 «χωρίς καθυστέρηση».

«Οι ένοπλες δυνάμεις του LNA παρακολουθούν στενά όλες τις κινήσεις και τις ενέργειες των παράνομων που προσπαθούν με απελπισμένες προσπάθειές να αποσταθεροποιήσουν τη χώρα.

Το LNA θα χτυπήσει με σιδερένια γροθιά όποιον προσπαθήσει να υπονομεύσει την ασφάλεια των πολιτών. Ο εθνικός στρατός της Λιβύης θα λάβει γρήγορα μέτρα για την παροχή θεραπείας σε όλους τους τραυματίες, καλώντας τον λαό της Λιβύης να «διαδηλώσει στις πλατείες, στους δρόμους για να απαιτήσει την έξοδο των μισθοφόρων και των ξένων δυνάμεων ( Τούρκοι)», τόνισε ο Χαφτάρ.

Τον Φεβρουάριο, ο Abdel-Hamid Dbaiba εξελέγη ως προσωρινός πρωθυπουργός της Λιβύης. Είναι έτοιμος να ηγηθεί της χώρας για μια μεταβατική περίοδο, έως τις γενικές εκλογές που έχουν προγραμματιστεί για τον Δεκέμβριο του 2021, μόνο που ο Χαφτάρ βλέπει τις τεράστιες προσπάθειες των Τούρκων να ελέγξουν την χώρα του και δηλώνει ξεκάθαρα πλέον ότι θα επέμβει για να διακόψει αυτήν την διαδικασία.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »