Φεύγουν οι Patriot για Σαουδική Αραβία – Άσκηση πυρών νοτιοανατολικά της Καρπάθου από την Αθήνα
Σθεναρή απάντηση ετοιμάζει η Αθήνα στις νέες αναφορές του Τουρκικού κατεστημένου, το οποίο δια στόματος Ακάρ, αφού μετονόμασε το Αιγαίο σε «θάλασσα των νήσων» εστίασε και πάλι στο Καστελόριζο λέγοντας πως η Ελλάδα ζητά θαλάσσια κυριαρχία 40.000 τετραγωνικά χιλιόμετρα για το Καστελόριζο, που είναι 10 τετραγωνικά χιλιόμετρα, ενώ απέχει μόλις 1.950 μέτρα από την Τουρκία και 600 χιλιόμετρα από την Ελλάδα.

«Στην ανατολική Μεσόγειο, η Ελλάδα και η Ελληνοκυπριακή Διοίκηση της Νότιας Κύπρου προσπαθούν να επιβάλουν τις επεκτατικές αξιώσεις τους και να φυλακίσουν την Τουρκία, η οποία έχει τη μεγαλύτερη ακτογραμμή στη Μεσόγειο με περίπου 1900 χιλιόμετρα, στον κόλπο της Αττάλειας», συμπλήρωσε.
Σε αυτό το πλαίσιο ο υπουργός Εθνικής Άμυνας Νίκος Παναγιωτόπουλος και ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Κωνσταντίνος Φλώρος θα βρεθούν τη Δευτέρα στο ακριτικό Καστελόριζο, ενώ την Τρίτη η Ελλάδα θα διεξαγάγει νοτιοανατολικά της Καρπάθου άσκηση πυρών, για την οποία βέβαια η Τουρκία έχει σπεύσει ήδη να εκδώσει αντιNAVTEX λέγοντας πως η περιοχή εμπίπτει σε χώρο δικής της δικαιοδοσίας για την έκδοση οδηγιών προς ναυτιλομένους.

Σε κάθε περίπτωση ο μηχανισμός των Ενόπλων Δυνάμεων είναι σε επιφυλακή προκειμένου να αποτρέψει την οποιαδήποτε προσπάθεια παρενόχλησης της πτήσης μετάβασης αλλά και της επιστροφής της πολιτικής και στρατιωτικής ηγεσίας στο Καστελόριζο από την τουρκική πολεμική αεροπορία.
Δεν είναι τυχαία τα λόγια του ΑΓΕΕΘΑ στη ΔΕΘ: «Θέλω να σας διαβεβαιώσω ότι διαθέτουμε τόσο την ικανότητα όσο και τα απαραίτητα μέσα ώστε να προασπίσουμε αποτελεσματικά την εδαφική ακεραιότητα της Χώρας έναντι οποιασδήποτε πρόκλησης ασφαλείας ή εχθρικής επιβουλής. Προετοιμαζόμαστε διαρκώς γι’ αυτό, προωθώντας τη διακλαδικότητα υπό την έννοια της ουσιαστικής συνέργειας μεταξύ των τριών Κλάδων, ενώ επαυξάνουμε διαρκώς την επιχειρησιακή μας ικανότητα και ετοιμότητα μέσα από καθημερινή εκπαίδευση αλλά και συμμετοχή σε εθνικές, διμερείς ή πολυεθνικές ασκήσεις και συνεργασίες. Αντικειμενικός μας σκοπός είναι να εξασφαλίσουμε για τους Έλληνες πολίτες αίσθημα ασφάλειας, ώστε να μπορέσει η ελληνική κοινωνία να προοδεύσει και να ευημερήσει ειρηνικά.»

 

Παράλληλα η Ελλάδα συνεχίζει και την στρατιωτική διπλωματία προχωρώντας και σε πράξεις. Την ερχόμενη Τρίτη θα γίνει η τελετή αναχώρησης της Πυροβολαρχίας πυραύλων Patriot που θα αναχωρήσουν άμεσα μέσα στην εβδομάδα προκειμένου να αναπτυχθούν στη Σαουδική Αραβία.

Να θυμίσουμε πως η συμφωνία είχε υπογραφεί τον περασμένο Απρίλιο όταν Παναγιωτόπουλος και Δένδιας είχαν ταξιδέψει στο Ριάντ.

Μετά την ολοκλήρωση της επισκέψεως στη Σαουδικής Αραβία, ο Υπουργός Εθνικής Αμύνης δήλωσε τα εξής:

«Αποτελεί ιδιαίτερη χαρά η σημερινή σύντομη αλλά ουσιαστική επίσκεψη στο Βασίλειο της Σαουδικής Αραβίας.

Ελλάδα και Σαουδική Αραβία συνδέονται με δεσμούς ισχυρής φιλίας, έχουν κοινές ανησυχίες για τις παρούσες γεωστρατηγικές προκλήσεις αλλά και κοινό όραμα για το μέλλον. Η Σαουδική Αραβία αποτελεί πυλώνα σταθερότητας στην περιοχή του Κόλπου. Είναι επιθυμία μας να εργαστούμε από κοινού για την προάσπιση της ειρήνης, της σταθερότητας και της ευημερίας στην ευρύτερη περιοχή της νοτιοανατολικής Μεσογείου.

Στο σύγχρονο γεωστρατηγικό πλαίσιο η αμοιβαία επωφελής αμυντική συνεργασία των δύο χωρών θα βελτιώσει τις επιχειρησιακές ικανότητες των Ενόπλων Δυνάμεων και θα συνεισφέρει στην αντιμετώπιση των κοινών προκλήσεων.

Υπό αυτό το πρίσμα μία πυροβολαρχία του οπλικού συστήματος “PATRIOT” της Πολεμικής Αεροπορίας της χώρας μας θα αναπτυχθεί το προσεχές χρονικό διάστημα και θα επιχειρεί από το έδαφος της Σαουδικής Αραβίας, στο πλαίσιο του Πολυεθνικού Σχεδίου Ενεργοποιημένης Αεράμυνας για την προστασία κρίσιμων ενεργειακών υποδομών έναντι τρομοκρατικών απειλών.»

Την Τετάρτη 8 Σεπτεμβρίου 2021, ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ Στρατηγός Κωνσταντίνος Φλώρος συνοδευόμενος από τον Αρχηγό ΓΕΑ Αντιπτέραρχο (Ι) Γεώργιο Μπλιούμη μετέβη στο Πολεμικό Μουσείο Αθηνών, προκειμένου να παρέξει κατευθύνσεις στο προσωπικό των Ενόπλων Δυνάμεων (ΕΔ) που στελεχώνει τη Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων (ΠΚΒ) του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, η οποία θα συμμετέχει στην αποστολή της διεθνούς πρωτοβουλίας «Integrated Air Missile Defense (IAMD) Concept» στη Σαουδική Αραβία, κατόπιν αιτήματος της τελευταίας και έγκρισης του Κυβερνητικού Συμβουλίου Εθνικής Ασφάλειας (ΚΥ.Σ.Ε.Α.).
Αρχικά ο Αρχηγός ΓΕΕΘΑ απευθυνόμενος στο στρατιωτικό προσωπικό αναφέρθηκε στο σύγχρονο περιβάλλον ασφάλειας, στις εξελίξεις στην ευρύτερη περιοχή ενδιαφέροντος της Χώρας μας, καθώς και στις απειλές και προκλήσεις που η Ελλάδα και οι ΕΔ της αντιμετωπίζουν και θα κληθούν να αντιμετωπίσουν στο μέλλον.

Έκανε ιδιαίτερη μνεία στις προκλήσεις του 2020 που αντιμετωπίστηκαν επιτυχώς από τις ΕΔ, με έμφαση τόσο στην υβριδική απειλή στον Έβρο όσο και στις παράνομες έρευνες στην Ανατολική Μεσόγειο, καθώς και στις διαρκείς προσπάθειες που καταβάλουν για την διασφάλιση της ειρήνης στην ευρύτερη περιοχή. Εκτενή αναφορά έκανε επίσης στους σχεδιασμούς του ΓΕΕΘΑ για το μέλλον των ΕΔ, η επικείμενη ενίσχυση των οποίων θα τις καταστήσει ακόμα πιο αποτελεσματικές, προκειμένου να συνεχίσουν να εκπληρώνουν με απόλυτη επιτυχία την αποστολή τους.

 

Επίσης επεσήμανε τον σημαντικό ρόλο που διαδραματίζουν οι ΕΔ για την προβολή της Ελληνικής Σημαίας στο εξωτερικό μέσα από ένα ευρύ πλέγμα δραστηριοτήτων, συνεκπαιδεύσεων αλλά και διμερών και πολυμερών συνεργασιών, ιδιαιτέρως όμως μέσω της συμμετοχής τους σε διεθνείς αποστολές, καθώς έτσι ενισχύεται η θέση της Χώρας μας διεθνώς δημιουργώντας τις απαραίτητες συνθήκες για την επίτευξη εταιρικών σχέσεων και συμμαχιών προς όφελος των Εθνικών μας συμφερόντων.

Ολοκληρώνοντας και απευθυνόμενος στο προσωπικό που στελεχώνει την Πυροβολαρχία Κατευθυνόμενων Βλημάτων του αντιαεροπορικού συστήματος μεγάλου βεληνεκούς PATRIOT, εξέφρασε την βεβαιότητά του για την επιτυχή έκβαση της αποστολής του, τονίζοντας ότι η συμμετοχή μας στη διεθνής πρωτοβουλία «IAMD Concept» στη Σαουδική Αραβία αναβαθμίζει έτι περαιτέρω τη στρατιωτική συνεργασία μας με την εν λόγω Χώρα και αναδεικνύει την προστιθέμενη αξία των ΕΔ, καθιστώντας την Ελλάδα πυλώνα ασφάλειας και σταθερότητας στην Ανατολική Μεσόγειο και την Μέση Ανατολή.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »