Μέτρα για την περαιτέρω τόνωση της οικονομίας
Έντονες διαφοροποιήσεις σε σχέση με την περσινή του ομιλία στο πλαίσιο της ∆ιεθνούς Έκθεσης Θεσσαλονίκης , αλλά και τις αντίστοιχες των προκατόχων του στη συμπρωτεύουσα, θα χαρακτηρίσουν την τοποθέτηση του Κυριάκου Μητσοτάκη στο επικείμενο Φόρουμ, που θα αντικαταστήσει τον κορυφαίο εμπορικό εκθεσιακό θεσμό της χώρας. Ο λόγος φυσικά δεν είναι άλλος από την παράμετρο του κοροναϊού, γύρω από την οποία θα περιστραφεί το σύνολο των εξαγγελιών του πρωθυπουργού για την ενίσχυση των κοινωνικών ομάδων που πλήττονται, αλλά και αυτή της κρίσης στις ελληνοτουρκικές σχέσεις, που μοιραία διαμορφώνει καθοριστικά το περιβάλλον άσκησης της κυβερνητικής πολιτικής.

Όπως έχουν δημοσιοποιήσει και προσφάτως τα «Π», στο επίκεντρο της ατζέντας που θα αναπτύξει ο Κυριάκος Μητσοτάκης για την αναχαίτιση των συνεπειών της πανδημίας στην οικονομία θα είναι η περαιτέρω εξειδίκευση της αξιοποίησης των κονδυλίων από το Ταμείο Ανάκαμψης, με έμφαση στην παροχή ρευστότητας στην αγορά και στην προώθηση κινήτρων για τη διατήρηση των θέσεων εργασίας

 

Μεταξύ άλλων, το κυβερνητικό πακέτο που θα παρουσιαστεί στη Θεσσαλονίκη θα περιλαμβάνει την επόμενη φάση της επιστρεπτέας προκαταβολής, τη διάθεση φθηνού χρήματος κυρίως για κεφάλαια κίνησης σε μικρομεσαίες επιχειρήσεις, την επένδυση στο πλαίσιο σχετικά με το πρόγραμμα «Συν-Εργασία», έτσι ώστε να καλυφθούν και οι εποχικοί εργαζόμενοι, την ενεργοποίηση της νέας ρύθμισης για φόρους και εισφορές, που «πάγωσαν» την περίοδο της καραντίνας και τελικά θα «απλωθούν» σε ορίζοντα έως και το τέλος του 2022, και την επέκταση του πλαισίου για την αναστολή συμβάσεων πέρα από τον Σεπτέμβριο.

Την ίδια στιγμή, εκτός από τη μείωση ή ακόμα και τον μηδενισμό της προκαταβολής φόρου για τις επιχειρήσεις με τις μεγαλύτερες απώλειες τζίρου στην τρέχουσα χρήση, ειλημμένη είναι η απόφαση της δρομολόγησης ενός νέου πλέγματος παρεμβάσεων για ακόμη περισσότερες μειώσεις επιβαρύνσεων το 2021, στη βάση βεβαίως των ταμειακών και δημοσιονομικών περιθωρίων.

ΣΥΣΠΕΙΡΩΣΗ

Σε ό,τι αφορά τα Ελληνοτουρκικά, ο πρωθυπουργός, πέραν των μηνυμάτων που αναμένεται να στείλει στην Άγκυρα υπογραμμίζοντας τον ρόλο της Ελλάδας ως δύναμης σταθερότητας στην ευρύτερη περιοχή, αλλά και τη στάση του διεθνούς παράγοντα, που για πρώτη φορά σε τέτοιο βαθμό συσπειρώνεται πέριξ των ελληνικών θέσεων, θα κάνει εκτενή αναφορά στις προετοιμασίες της χώρας για την αντιμετώπιση οποιασδήποτε απειλής στρατιωτικού τύπου και την προστασία των εθνικών δικαίων και συμφερόντων. Συγκεκριμένα, θα μιλήσει ανοιχτά για τα εξοπλιστικά προγράμματα που είτε τρέχουν αυτό το διάστημα είτε αναμένεται να δρομολογηθούν άμεσα.

Με τον τρόπο αυτόν θα απευθυνθεί στις παραδοσιακές συμμαχίες της χώρας, επιθυμώντας ουσιαστικά να καταδείξει σε όλα τα μήκη και τα πλάτη της Γης πως σε αυτή την κρίσιμη συγκυρία η Ελλάδα έχει καταφέρει να πείσει πως οι ενέργειες της Τουρκίας είναι επικίνδυνες για τις γεωστρατηγικές ισορροπίες στην Ανατολική Μεσόγειο και να εξασφαλίσει τη στήριξή τους, εκθέτοντας τον Ταγίπ Ερντογάν. Ως επί το πλείστον, η επιχειρηματολογία αυτή του Κυρ. Μητσοτάκη θα έχει στραμμένη την πυξίδα σε Ουάσινγκτον και Παρίσι κα ι σε ένα δεύτερο επίπεδο στο Βερολίνο. Ηχηρό «παρών» σε αυτό το πρωτόγνωρο σκηνικό, που θα στηθεί με την άνοδο του πρωθυπουργού στη συμπρωτεύουσα, θα δώσει και ο κομματικός μηχανισμός, με την Πειραιώς να έχει εκπονήσει ένα πλάνο αντίστοιχο των αναγκών της εποχής. Όπως γίνεται αντιληπτό, φέτος δεν θα υπάρξουν τα ταξίδια των κλιμακίων βουλευτών και στελεχών της Ν.∆. στη Βόρεια Ελλάδα και σε άλλες περιοχές της χώρας, προκειμένου να έλθουν σε επαφή με τις τοπικές κομματικές οργανώσεις και τους κοινωνικούς φορείς, οπότε υιοθετήθηκε ένα διαφορετικό μοντέλο.

Ο λόγος για τις ψηφιακές συναντήσεις με τη συμμετοχή εκπροσώπων παραγωγικών τομέων από τις περιφέρειες της χώρας. Στόχος βεβαίως είναι να αποτιμηθούν οι συνέπειες του κοροναϊού και να προταθούν πιθανές λύσεις στην ηγεσία της κυβέρνησης. Η αρχή θα γίνει με τις περιφέρειες ∆υτικής Μακεδονίας και Ηπείρου και στις εν λόγω τηλεδιασκέψεις θα παίρνουν μέρος, εκτός των άλλων, οι βουλευτές και οι πολιτευτές των περιφερειών.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »