Η Ελλάδα θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως η αντίδραση έναντι της Άγκυρας δε θα έρθει μόνο από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους εταίρους
Τη διπλωματική οδό έδειξε ο πρωθυπουργός Κυριάκος Μητσοτάκης για την επίλυση των προβλημάτων με την Τουρκία διαμηνύοντας ωστόσο σε αυστηρό τόνο προς την Άγκυρα πως απέναντί της δεν έχει την μόνο Αθήνα αλλά την ΕΕ, η αντίδραση της οποίας θα έχει επιπτώσεις αν η Τουρκία συνεχίσει να καταστρατηγεί κυριαρχικά δικαιώματα της χώρας μας.

Διεθνές δίκαιο vs μονομερείς ενέργειες
Ο κ. Μητσοτάκης μιλώντας στο Οικονομικό Φόρουμ των Δελφών, σε μια στιγμή που η Τουρκία κλιμακώνει τις προκλήσεις και απειλές της στην Ανατολική Μεσόγειο, ξεκαθάρισε πως η Ελλάδα θα προστατέψει τα κυριαρχικά της δικαιώματα και πως η αντίδραση έναντι της Άγκυρας δεν θα έρθει μόνο από την Αθήνα αλλά και από τις Βρυξέλλες και τους Ευρωπαίους εταίρους.

Μητσοτάκης για ΑΟΖ: “Αναγνωρίζει κυριαρχικά δικαιώματα σε όλα τα εδάφη”
Μάλιστα ο πρωθυπουργός αντιπαρέβαλε στις κινήσεις της Τουρκίας όπως το τουρκολιβυκό μνημόνιο, την Συμφωνία Ελλάδας και Ιταλίας για την ΑΟΖ.

«Εάν δει κάποιος τον χάρτη, θα κατανοήσει ότι το παράνομο σύμφωνο της Τουρκίας με τη Λιβύη δεν έχει κανένα νόημα. Εμείς ως Ελλάδα υπογράψαμε μία αντίστοιχη συμφωνία, που σέβεται το διεθνές δίκαιο και το δίκαιο της θάλασσας. Αυτός είναι ο τρόπος που προσεγγίζουμε τα προβλήματα στη γειτονιά μας και αυτός είναι ο τρόπος που περιμένουμε και οι άλλοι να αντιμετωπίζουν τα ζητήματα. Και όχι με μονομερείς κινήσεις.

Σύνορα και ασφάλεια της Ευρώπης
Το πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία δεν είναι πρόβλημα της Ελλάδας με την Τουρκία. Αλλά, είναι πρόβλημα της Ευρωπαϊκής Ένωσης με την Τουρκία. Γιατί αφορά στα σύνορά μας. Αφορά σε ζητήματα ασφαλείας. Γιατί εμείς προστατεύουμε τα ελληνικά σύνορα, που ταυτόχρονα είναι και σύνορα της Ευρωπαϊκής Ένωσης» ανέφερε ο κ. Μητσοτάκης.

«Η ηγεσία της Ευρωπαϊκής Ένωσης έστειλε τον Μάρτιο ένα ισχυρό μήνυμα αλληλεγγύης. Δε μιλάμε για διαφορές μεταξύ Ελλάδας και Τουρκίας, αλλά μεταξύ του συνολικού πλαισίου σχέσεων της Ευρωπαϊκής Ένωσης και της Άγκυρας.

Εάν η Τουρκία πιστεύει ότι μπορεί να καταστρατηγεί τα κυριαρχικά δικαιώματα της Ελλάδας η αντίδραση δεν θα είναι μόνο από τη χώρας μας, αλλά θα είναι η αντίδραση από ολόκληρη την Ευρωπαϊκή Ένωση. Και αυτό είναι που εγώ προσπαθώ και θέλω να γνωρίζουν όλοι ότι θα υπάρχουν πολύ σημαντικές επιπτώσεις εάν κάτι τέτοιο συμβεί» πρόσθεσε ο πρωθυπουργός.

Περιθώριο πρόσβασης στη Χάγη
Πάντως ο κ. Μητσοτάκης διεμήνυσε ότι η Ελλάδα παρά τις προκλήσεις της Τουρκίας προσβλέπει στο διάλογο και την ειρηνική επίλυση των εντάσεων στην περιοχή.

«Φυσικά έχουμε πάντα καταλήξει ότι… συμφωνούμε ότι διαφωνούμε. Αλλά πάντα υπάρχει το περιθώριο πρόσβασης στο διεθνές δικαστήριο της Χάγης. Πάντα στο πλαίσιο του σεβασμού του Διεθνούς δικαστηρίου. Αυτή η λογική των κανονιοφόρων ανήκει σε άλλη εποχή και δεν μπορεί αυτή να αποτελέσει ένα όπλο για σχέσεις καλής γειτονίας. Η Τουρκία πρέπει να γνωρίζει ότι δεδομένης της γεωγραφίας πρέπει να ζήσουμε μαζί. Πρέπει να συνυπάρξουμε. Και ότι έχουμε κοινά συμφέροντα. Είμαι πεπεισμένος ότι αυτό δεν είναι δικό μας πρόβλημα είναι δικό της».

Αιχμές για το ΝΑΤΟ
Παράλληλα ο κ. Μητσοτάκης άφησε αιχμές για τη στάση του ΝΑΤΟ λέγοντας ότι το να λαμβάνει ίσες αποστάσεις από το πρόβλημα δεν είναι πάντα η καλύτερη προσέγγιση, όταν υπάρχει μία χώρα που ξεκάθαρα συμπεριφέρεται με αυτόν τον επιθετικό και παράνομο τρόπο.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »