Ισραηλινοί και Αιγύπτιοι παίρνουν θέσεις στην κρίση που έρχεται στην Α.Μεσόγειο λόγω Τουρκίας
Κοσμογονικές αλλαγές έρχονται μετά την συνάντηση του Ισραηλινού πρωθυπουργού και του Αιγύπτιου προέδρου, αφού ένα από τα κύρια θέματα που ασχολήθηκαν επισταμένα ήταν η Τουρκία, και η αντιμετώπιση της.

 

Σύμφωνα με δηλώσεις Ισραηλινού αξιωματούχου αναφέρει στη Haaretz, ότι ο Αιγύπτιος Πρόεδρος Αλ-Σίσι συζήτησε με τον Ισραηλινό πρωθυπουργό Μπένετ διάφορα περιφερειακά ζητήματα, όπως:
Α. Η κρίση μεταξύ Αιγύπτου και Αιθιοπίας.

Β. Το Ιράν.

Γ Η κρίση μεταξύ Αιγύπτου- Αιθιοπίας.

Δ. Η ιρανική επιθετικότητα και ο πυρηνικός κίνδυνος.

Ε. Η Τουρκία.
Η συνάντηση μεταξύ του Bennett και του Al-Sisi επικεντρώθηκε σε μια σειρά από θέματα περιφερειακής ασφάλειας, συμπεριλαμβανομένης της πυρηνικής απειλής του Ιράν και ειδικά του ρόλου της Τουρκίας στη σύγκρουση στη Λιβύη, αλλά και στην αντιμετώπιση τρομοκρατών στην περιοχή.

Οι δύο ηγέτες ανησυχούν σοβαρά από τις δόλιες προθέσεις της Άγκυρας και ειδικά από την κρυφή ατζέντα που έχουν παραδοσιακά οι Τούρκοι, παρά τα χαμόγελα τους μπροστά στις κάμερες, αφού οι Τούρκοι κινούν τα πιόνια τους στην περιοχή όντας έτοιμοι από καιρό για να σαμποτάρουν, ακυρώσουν, εκβιάσουν οτιδήποτε δεν συνάδει με τα νεο-οθωμανικά συμφέροντα τους.
Ο Ισραηλινός αναλυτής Seth Frantzman είχε δηλώσει για την Τουρκία:“Πιστεύω ότι η Τουρκία έχει μια ατζέντα στην οποία δε θέλει να συνεργαστεί με τις άλλες χώρες της Μεσογείου, προσπαθεί να αρπάξει ένα μεγάλο μέρος από τα θαλάσσια σύνορα της Ελλάδας και της Κύπρου, φτάνοντας μέχρι την Λιβύη, εκμεταλλευόμενη το γεγονός ότι η Λιβυκή κυβέρνηση είναι ιδιαίτερα αδύναμη αυτή την περίοδο και έκανε ότι έκανε εναντίον της Κύπρου, της Ελλάδος, της Αιγύπτου και τον Ισραήλ.

Είχε πολλές ευκαιρίες στις οποίες, θα μπορούσε να είχε συνεργαστεί και πιστεύω ότι είναι ξεκάθαρο από την τουρκική εθνικιστική και εξτρεμιστική ατζέντα ότι δεν επιδεικνύει κανένα ενδιαφέρον για να συνεργαστεί με την ΕΕ ή με άλλους εταίρους, ακόμα και με ιστορικούς συμμάχους που συνεργάστηκε στο παρελθόν”.

Ο Τούρκος ειδικός επί των διεθνών σχέσεων Eyüp Kılıç αξιολογώντας τον διεθνή ανταγωνισμό στην Ανατολική Μεσόγειο και τη θέση της Τουρκίας στην περιοχή σε άρθρο του με τίτλο «Μια σύντομη ματιά στη Μεσόγειο – Υπενθυμίσεις».

Εκεί εξ αρχής υπογραμμίζει πως η Ανατολική Μεσόγειος είναι μια εξαιρετικά σημαντική λεκάνη με τη γεωπολιτική και γεωστρατηγική της θέση, η οποία ήταν πάντα σημαντική όχι μόνο για την Τουρκία αλλά και για τις χώρες της περιοχής και τις παγκόσμιες δυνάμεις.

“Έχει ζωτική σημασία στο μέλλον της χώρας μας.Η Κύπρος είναι επίσης σημαντική όσον αφορά τον συνολικό έλεγχο της λεκάνης της Μέσης Ανατολής και της Ανατολικής Μεσογείου, τόσο από οικονομική όσο και από στρατιωτική άποψη. Η στρατηγική αξία αυτού του νησιού αυξάνεται ειδικά αναφορικά με το θαλάσσιο εμπόριο, τις γραμμές μεταφοράς και μια από τις κύριες διασυνδέσεις προκαλώντας συγκρούσεις συμφερόντων μεταξύ ομάδων”, είχε δηλώσει ο ίδιος.

Η εκτίμηση ειδικών είναι ότι ο κύριος στόχος της Τουρκίας είναι η Κύπρος για όλους τους παραπάνω λόγους, ενώ η πρόσφατη επίθεση φιλίας του Ερντογάν σε Ισραήλ και Αίγυπτο, (εκτός του ότι δεν πείθει κανέναν, ειδικά όταν οι ΗΠΑ φέρονται να αποχωρούν από Συρία, Ιράκ μετά το Αφγανιστάν), μας προειδοποιεί ότι η Τουρκία “βιάζεται” πολύ, αφού αλλάζουν ταχέως οι συσχετισμοί στην Α.Μεσόγειο, ειδικά μετά την κάθοδο των Ρώσων.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »