“Βόμβα” έριξε γνωστή αμερικανική αμυντική ιστοσελίδα με μεγάλες διασυνδέσεις στο αμερικανικό Πεντάγωνο για τους πραγματικούς λόγους ανάπτυξης των τουρκικών συστημάτων S-400 στην Σινώπη.

Αμερικανός ειδικός επισημαίνει για την κίνηση Ερντογάν, (λαμβάνοντας υπόψιν την χρήση των ραντάρ των “τουρκικών” πυραύλων κατά ελληνικών μαχητικών F-16), ότι οι Τούρκοι με τους S-400 που διαθέτουν εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, πιθανότατα από την Σινώπη σε ένα τεράστιο νοητό κύκλο, παρακολουθούν για τον εντοπισμό στρατιωτικών αεροσκαφών ΗΠΑ και  Ρωσίας στην περιοχή της Μαύρης θάλασσας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Βαλκάνια 112

Κοσοβάροι και ΜΙΤ προκαλούν ένταση στο Κόσοβο – Συναγερμός σε Βελιγράδι και ένοπλες δυνάμεις

Η Τουρκία ναι μεν ισχυρίζεται ότι «δεν ενεργοποιεί τις συστοιχίες, αλλά ελέγχει τον εξοπλισμό καθώς και την ετοιμότητα τουρκικού προσωπικού», αλλά είναι γνωστό στην στρατιωτική επιστήμη ότι “δεν πας βόλτα και δεν ενεργοποιείς ένα πανάκριβο πυραυλικό σύστημα χωρίς κάποια συγκεκριμένη αποστολή”.

Σύμφωνα με Αμερικανούς ειδικούς η τουρκική ανακοίνωση είναι ασαφής και αφήνει “ανοιχτές” πολλές περιπτώσεις και δυνατότητες χρήσης των S-400.

“Η Τουρκία έχει χρησιμοποιήσει το ρωσικό αντιπυραυλικό σύστημα και στο παρελθόν σε μια δοκιμαστική άσκηση που στόχευε σε ένα από τα δικά της αεροσκάφη F-16, αλλά έκανε το ίδιο με ελληνικά μαχητικά αεροσκάφη πρόσφατα.

Την Τρίτη η Άγκυρα ανακοίνωσε ότι σχεδιάζει να δοκιμάσει το ρωσικό πυραυλικό σύστημα την επόμενη εβδομάδα σε μια τοποθεσία της επαρχίας Σινώπης στην ακτή της Μαύρης Θάλασσας.

Εκεί, το σύστημα πυραύλων, το οποίο έχει εμβέλεια 400 χιλιομέτρων, θα μπορούσε να παρακολουθεί αεροσκάφη των  ΗΠΑ και της Ρωσίας”, δηλώνει ο ειδικός των ΗΠΑ.


Αναλυτές εντός και εκτός της κυβέρνησης των ΗΠΑ είναι διχασμένοι σχετικά με το πώς οι Ηνωμένες Πολιτείες είναι πιθανό να ανταποκριθούν σε αυτήν την τελευταία πρόκληση, εάν αποδειχθεί αληθινή. Οι ίδιοι εκτιμούν ότι η Τουρκία έχει κάνει κατανοητό ότι είναι πλέον απίθανο να εγκαταλείψει το εξαιρετικά ακριβό αυτό οπλικό σύστημα
Παρόλο που το Κογκρέσο προέτρεψε για την επιβολή κυρώσεων στην Άγκυρα, ο Πρόεδρος Ντόναλντ Τραμπ είναι μέχρι στιγμής”πολύ” απρόθυμος να τις επιβάλει και έτσι θα πάει η κατάσταση μέχρι τις αμερικανικές εκλογές.

«Εάν ενεργοποιήσουν τους S-400, πιθανότατα να το κάνουν για κάποιο συγκεκριμένο λόγο», δήλωσε ο Thomas Karako, εμπειρογνώμονας πυραυλικής άμυνας στο κέντρο στρατηγικών και διεθνών σπουδών στην Ουάσινγκτον.

“Το βάρος της απόδειξης δεν είναι να χαρακτηρίσουμε την ενεργοποίηση τους ως ” ακατάλληλη “χρήση προς συμμάχους του ΝΑΤΟ,” είπε ο Καράκο. “Ο νόμος CAATSA αφορά ξεκάθαρα την παράδοση όπλων από τη Ρωσία», τόνισε ο ίδιος.

Ταυτόχρονα ο εκπρόσωπος του Υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ δεν απέκλεισε τη χρήση του νόμου CAATSA.

«Συνεχίζουμε να αντιδρούμε αυστηρά στην αγορά του συστήματος αεροπορικής άμυνας S-400 από την Τουρκία και ανησυχούμε βαθιά στις αναφορές ότι η Τουρκία συνεχίζει τις προσπάθειές της για να θέσει σε λειτουργία τους S-400», δήλωσε ο εκπρόσωπος του υπουργείου Εξωτερικών των ΗΠΑ.

Ωστόσο, το φερόμενο περιστατικό υποδηλώνει ότι η Άγκυρα προχωρά ταχύτατα στην ενεργοποίηση του συστήματος χωρίς να λαμβάνει υπόψιν κανέναν απολύτως.

Υπενθυμίζουμε ότι μια συστοιχία S-400 αποτελείται από μονάδα ελέγχου, τους εκτοξευτές πυραύλων και ένα ισχυρό ραντάρ που μπορεί να εντοπίσει πολλούς στόχους ταυτόχρονα εκατοντάδες μίλια μακριά.

«Τα ραντάρ δεν κάθονται να κοιτάζουν. Σε λειτουργία παρακολουθούν και εντοπίζουν τα πάντα», είπε ο Καράκο και συνέχισε “όταν βρουν κάτι, εστιάζουν σε αυτό και το εντοπίζουν”, και αυτό ακριβώς επιζητά η Τουρκία στην Μ.Θάλασσα.

Ο Ερντογάν ουσιαστικά κάνει ότι θέλει στην κυριολεξία Πούτιν και Τραμπ, ενώ τώρα τους προκαλεί στα ίσια αφού ενεργοποιεί ρωσικό πυραυλικό σύστημα μπροστά στα μούτρα Αμερικανών και Ρώσων στην Μαύρη θάλασσα χωρίς να κουνιέται φύλλο.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 09.10.2020 – 13:06239
Ρωσικά μαχητικά εξαϋλωσαν τζιχαντιστές στην Συρία: Πήγαιναν στο Αρτσάχ!
Η ενεργοποίηση ενός τέτοιου συστήματος κατά αμερικανικών και ρωσικών αεροσκαφών στην περιοχή της Μ.Θάλασσας αποτελεί ουσιαστικά μια πολεμική ενέργεια της Άγκυρας, την οποία αγνοούν επιδεικτικά Μόσχα και Ουάσιγκτον.

Πιθανότατα πρόκειται για κάποιο είδος εκβιασμού από πλευράς Τούρκων σε μυστικά σχέδια των δύο υπερδυνάμεων τα οποία αφορούν την τουρκική εμπλοκή στον πόλεμο του Ναγκόρνο, η οτιδήποτε άλλο.

Ότι και να είναι όμως αποτελεί μια ωμή πράξη του Τούρκου προέδρου, που κτυπά καμπάνες για τα νεο-οθωμανικά σχέδια του, τα οποία πλέον έχουν γίνει κάτι παραπάνω από ορατά.

 

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »