Μπορεί άπαντες να παραδέχονται πως το lockdown δεν είχε καμία απόδοση, όμως η κυβέρνηση σκέφτεται να σκληρύνει τα μέτρα μέχρι και το άνοιγμα του τουρισμού, στις 14 Μαΐου.

Όπως ουσιαστικά αναφέρουν οι κυβερνητικές πηγές στόχος είναι να μην χαθεί ο τουρισμός, καθώς η κυβέρνηση ποντάρει πολλά στους τουρίστες και δεν θέλει να χαθεί αυτό το στοίχημα.

Έτσι στόχος είναι να ανοίξει η χώρα στα μέσα Μαΐου και στην αυριανή σύσκεψη που θα έχουν οι «ειδικοί» αυτά αναμένεται να συζητηθούν. Ήδη για το Πάσχα και τις μετακινήσεις στο χωριό ο Αλκιβιάδης Βατόπουλος, μέλος της επιτροπής, υποστήριξε πως κάτι τέτοιο είναι δύσκολο να γίνει.

«Προς το παρόν το βλέπω λίγο δύσκολο. Να πάμε εντός νομού ή εντός Αττικής στην Αθήνα… Κάπως έτσι φοβάμαι θα γίνει. Θα το δούμε», είπε χαρακτηριστικά.

Από την πλευρά της η και η κυβέρνηση δεν φαίνεται να μπαίνει σε συζήτηση για απελευθέρωση των μετακινήσεων το Πάσχα, όμως έχει ως στόχο να είναι ανοιχτά τα μαγαζιά τη Μεγάλη Εβδομάδα, καθώς σε αντίθετη περίπτωση θα υπάρξουν ακόμα μεγαλύτερες αντιδράσεις από τον εμπορικό κόσμο.

Ο οδικός χάρτης για την άρση των μέτρων

Οι λοιμωξιολόγοι θα κληθούν να εξετάσουν τα επιδημιολογικά δεδομένα, λαμβάνοντας υπόψη πάντα την κινητικότητα από το άνοιγμα των καταστημάτων αλλά και τις μετακινήσεις από δήμο σε δήμο το Σαββατοκύριακο. Αυτό θα κρίνει το πώς θα κινηθεί η χώρα μας μέχρι τις 14 Μαΐου, οπότε και ανοίγει επίσημα ο τουρισμός στη χώρα μας.

Το μόνο βέβαιο είναι ότι η κυβέρνηση δεν θέλει σε καμία περίπτωση να πληγεί ο τουρισμός, ο οποίος υπολογίζεται ότι θα δώσει στη χώρα μας μια ανάσα, σε μια δύσκολη και πρωτόγνωρη χρονιά.

«Μπορεί να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο»

Η κυβέρνηση είναι αποφασισμένη να μην παίξει κορώνα γράμματα τον τουρισμό και είναι αποφασισμένη ακόμη και να σκληρύνει τα μέτρα, ούτως ώστε μέχρι τις 14 Μαΐου να έχουν ανοίξει όλες οι δραστηριότητες: και η εστίαση και το λιανεμπόριο και η μετακίνηση από δήμο σε δήμο για την έλευση των τουριστών.

Γι’ αυτό και εξετάζει ακόμη και το ενδεχόμενο να κλείσει ξανά το λιανεμπόριο αν διαπιστωθεί συνωστισμός ή να πάει πίσω το άνοιγμα των σχολείων. Αυτό φαίνεται τόσο από τις δηλώσεις του γενικού γραμματέα Εμπορίου, Παναγιώτη Σταμπουλίδη, ο οποίος είπε ότι δεν μπορεί να αποκλείσει το κλείσιμο των καταστημάτων αλλά και από τις δηλώσεις του καθηγητή, Αλκιβιάδη Βατόπουλου, ο οποίος ανέφερε ότι «δεν μπορώ να μιλήσω με βεβαιότητα για το άνοιγμα των σχολείων τη Δευτέρα, 12 Απριλίου».

Ανοιχτά όλα τα σενάρια για σχολεία, εστίαση και Πάσχα

Τα κρούσματα κορωνοϊού, η εικόνα στα νοσοκομεία και η προσαρμογή μας θα κρίνουν αν τις επόμενες μέρες κλείσει ξανά το λιανεμπόριο στις περιοχές που έχει ανοίξει μόνο με ραντεβού. Γιατί το βασικό είναι το λιανεμπόριο να λειτουργεί τη Μεγάλη Εβδομάδα, ούτως ώστε οι μαγαζάτορες να έχουν κίνηση στα μαγαζιά τους.

Αυτό που θέλουν πάντως κυβέρνηση και καταστηματάρχες είναι τα καταστήματα να λειτουργούν με φυσική παρουσία την περίοδο του Πάσχα. Αυτή την Παρασκευή, πάντως, θα κριθεί – βάσει των επιδημιολογικών δεδομένων – αν θα ανοίξει το λιανεμπόριο σε Θεσσαλονίκη, Αχαΐα και Κοζάνη, όπου εκτάκτως η κυβέρνηση -έπειτα από εισήγηση των ειδικών- αποφάσισε να ανασταλεί το άνοιγμα των καταστημάτων.

Την Παρασκευή, επίσης, με βάση τα επιδημιολογικά δεδομένα θα κριθεί αν τελικά θα επιστρέψουν οι μαθητές της Γ΄ Λυκείου στα σχολεία από τη Δευτέρα, 12 Απριλίου, κάνοντας self test. Αν τελικά οι μαθητές επιστρέψουν στα θρανία από τις 12 Απριλίου, στόχος είναι την επόμενη εβδομάδα δηλαδή από τις 19 Απριλίου να ανοίξουν και τα Γυμνάσια και όλες οι τάξεις των Λυκείων.

Η εστίαση, πάντως, είναι η τελευταία που θα ανοίξει αφού, όπως ανέφερε και ο πρωθυπουργός από τη Βουλή, το άνοιγμά της υπολογίζεται ότι θα γίνει μετά το Πάσχα. Πολύ πρόωρη θεωρείται, πάντως, και η όποια συζήτηση γίνεται για τη μετακίνηση εκτός νομού το Πάσχα με κυβέρνηση και ειδικούς να αφήνουν ένα παραθυράκι για τους εμβολιασμένους και τα self test. Ολα, πάντως, θα κριθούν την Παρασκευή.

Κρίσιμες ώρες για το άνοιγμα των ναών το Πάσχα

Εξαιρετικά κρίσιμες θεωρούνται οι εργασίες της Διαρκούς Ιεράς Συνόδου της Εκκλησίας της Ελλάδος, που άρχισαν χθες το πρωί, για μία ακόμη φορά μέσω τηλεδιάσκεψης, λόγω των μέτρων προστασίας κατά της διάδοσης του κορωνοϊού. Ωστόσο, η απόσταση προκαλεί κάποιες αντικειμενικές δυσκολίες, κυρίως όταν πρόκειται να συζητηθούν φλέγοντα ζητήματα που απασχολούν την Εκκλησία.

Ένα από αυτά είναι και το πλαίσιο ανοίγματος των ιερών ναών εν όψει του Πάσχα. Η Πολιτεία, βέβαια, έδειξε κατανόηση από την αρχή της Σαρακοστής και επέτρεψε να συμμετέχουν οι πιστοί στους Χαιρετισμούς προς την Υπεραγία Θεοτόκο, καθώς και τις Κυριακές της Ορθοδοξίας και της Σταυροπροσκυνήσεως σε όλες τις περιοχές, ανεξάρτητα από την επιδημιολογική κατάσταση στην οποία βρίσκονται.

Όπως όλα δείχνουν, η κυβέρνηση θα διατηρήσει τα ισχύοντα μέτρα ως και τη Μεγάλη Εβδομάδα και στη συνέχεια -αν δεν υπάρξει ανησυχητικά ραγδαία αύξηση των κρουσμάτων- θα επιτραπεί η συμμετοχή των πιστών σε όλες τις ακολουθίες ως το Πάσχα.

Άλλωστε, θα είναι μεγάλο το κόστος για την κυβέρνηση να διατηρήσει τους ναούς κλειστούς στη μεγαλύτερη εορτή της Ορθοδοξίας, αλλά λίγες ημέρες μετά να ανοίξει τα πάντα για να αρχίσει η τουριστική περίοδος. Εξάλλου, αρχιερείς έχουν ήδη διαμηνύσει ότι αυτό το ζήτημα είναι πολύ σοβαρό και ότι η ανοχή τους εξαντλείται. Οι επίσημες ανακοινώσεις αναμένονται με την ολοκλήρωση των εργασιών της ΔΙΣ αύριο ή το αργότερο την Πέμπτη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »