Ρώσοι στρατιώτες ελέγχουν το αρμενικό μοναστήρι και όλες τις περιοχές με βαρέα όπλα
Το νέο σκηνικό διαμορφώνεται σιγά σιγά στο πολύπαθο Ναγκόρνο, αφού οι Αζέροι πέτυχαν μερικώς όμως, αυτό που ήθελαν με την απόσυρση των αρμενικών ενόπλων δυνάμεων, και τώρα επικεντρώνονται στα εδάφη που κατέχουν οι ρωσικές ειρηνευτικές δυνάμεις.

 

Κύριος στόχος τους η εκδίωξη των Ρώσων, για να υλοποιούσαν τα σχέδια που έχουν αποφασιστεί από κοινού με την Τουρκία στην περιοχή.

Μετά την ευρεία ανάπτυξη των ρωσικών δυνάμεων διατήρησης της ειρήνης στο έδαφος του Ναγκόρνο/Καραμπάχ, στο Αζερμπαϊτζάν ξεκίνησαν πολύ σοβαρές διαμαρτυρίες κατά της ρωσικής στρατιωτικής παρουσίας, δηλώνουν ρωσικές και αζέρικες δημοσιογραφικές πηγές.

Κατά τους Αζέρους (οι οποίοι υποκινούνται φυσικά από τους Τούρκους), ο ρωσικός στρατός υποχρεούται όχι μόνο να επιτρέψει στις τουρκικές δυνάμεις να συμμετάσχουν στην ειρηνευτική διαδικασία στην επικράτεια του Ναγκόρνο, αλλά πρέπει να «αποχωρήσει εντελώς από το έδαφος του Αζερμπαϊτζάν».

Αυτό σημαίνει την παράδοση του μεγαλύτερου μέρους του Ναγκόρνο/Καραμπάχ στην πλήρη κυριαρχία του Αζερμπαϊτζάν.

Μετά την υπογραφή της ανακοίνωσης κατάπαυσης του πυρός στο Αρτσάχ, η δυσαρέσκεια για την παρουσία ρωσικών ειρηνευτικών δυνάμεων στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ συνεχίζεται μέσα στο κράτος του Αζερμπαϊτζάν και αυτή εκφράζεται πλέον με πολλούς τρόπους.

Οι Αζέροι φέρονται να είναι εξοργισμένοι από το γεγονός ότι η Ρωσία έχει αναπτύξει στο Αρτσάχ όχι μόνο ΤΟΜΑ (οχήματα μάχης πεζικού με πυροβόλο 30mm), αλλά και πολλά είδη τεθωρακισμένων οχημάτων, άρματα μάχης, ηλεκτρονικά συστήματα πολέμου αλλά και πολλαπλούς πυραύλους “Grad”.

 

Ο πρώην πρέσβης του Αζερμπαϊτζάν στην ΕΕ, Arif Mammedov, έγραψε στη σελίδα του στο Facebook: «Πυραυλικά συστήματα Grad εμφανίστηκαν στο δρόμο προς το Lachin υπό τη ρωσική σημαία. Σε τι ακριβώς χρησιμεύουν τα πυραυλικά συστήματα MLRS “Grad” σε ειρηνευτικές αποστολές; Επιπλέον, η συμφωνία δεν προβλέπει την τοποθέτηση Grad MLRS”.

Την ίδια περίοδο, πριν από λίγες ώρες πραγματοποιήθηκε διαμαρτυρία στο ίδιο το Αζερμπαϊτζάν, κατά τη διάρκεια της οποίας πολλοί καταφέρθηκαν με άσχημες δηλώσεις εναντίον της Ρωσίας και του ρωσικού στρατού στο έδαφος του Ναγκόρνο/Καραμπάχ.

«Διώξτε τον ρωσικό στρατό από το Αζερμπαϊτζάν! Η Τουρκία έρχεται να μας βοηθήσει! “”Πούτιν-φύγε! Πούτιν – φύγε!», ανέφεραν οι περισσότερες φωνές των διαδηλωτών στην πρωτεύουσα Μπακού.

Οι ειδικοί, με τη σειρά τους, σημειώνουν ότι είναι προφανές ότι η σύγκρουση στο Ναγκόρνο/Καραμπάχ δεν έχει ακόμη διευθετηθεί πλήρως, ιδίως λαμβάνοντας υπόψιν σε ότι αφορά τις προθέσεις της Τουρκίας να στείλει τα στρατεύματά της εκεί, αλλά και σε ότι έχει σχέση με το μελλοντικό καθεστώς των περιοχών που ελέγχει ο ρωσικός στρατός.

Σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αμυντικών αναλυτών, το κομμάτι του Ναγκόρνο το οποίο ελέγχουν οι Ρώσοι είναι “το τυρί”, διότι η “φάκα” είναι αλλού και αφορά την Τουρκία και τα σχέδια της στο Καύκασο.

Αν οι Αζέροι αντιδράσουν άσχημα κατά της Μόσχας γέρνοντας εντελώς την πλάστιγγα προς την Άγκυρα (κάτι που ήδη βλέπουμε) θα βάλουν σε κίνδυνο τον Καύκασο, έτσι οι Ρώσοι θα στείλουν πιθανόν τους Αρμένιους στα εδάφη που κατέχουν οι ίδιοι με… βαρέα όπλα, εμποδίζοντας την κατάληψη τους από οποιονδήποτε.

 

Άλλωστε παλαιότερο ρωσικό ειρηνευτικό σχέδιο δεν έδινε ολόκληρο το Ναγκόρνο στους Αζέρους και αυτό πρέπει να το ξέρει καλά ο Αλίεφ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »