Ο Ερντογάν στηρίζει έμμεσα τέτοιες πολιτικές “εθνοκάθαρσης”
Τρομερές συνέπειες έχουμε στην Κων/πολη από τον πόλεμο στο Ναγκόρνο με την φυγή εκατοντάδων Αρμενίων, ενώ δήλωση Τουρκο-αρμένιου πολιτικού προειδοποιεί για κάτι αντίστοιχο στους Έλληνες της πόλης, αν φυσικά έχουμε κάποια ελληνο-τουρκική ένταση στο Αιγαίο το επόμενο διάστημα.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 11.11.2020 – 15:11302
Ετοιμάζουν νέα ”γενοκτονία” οι Τούρκοι: ”Συντρίψαμε την Ορθόδοξη Αρμενία!”
Ο ίδιος προειδοποιεί ότι ο Ερντογάν έχει μεγαλώσει ουσιαστικά μια γενιά νέων “γενιτσάρων” που δρουν ως ανεξέλεγκτος όχλος κατά οποιουδήποτε υποδειχθεί από την τουρκική κυβέρνηση.

Εκατοντάδες Αρμένιοι που ζουν στην Κωνσταντινούπολη αναζητούν απεγνωσμένα τρόπους να επιστρέψουν στην πατρίδα τους μετά το ξέσπασμα της σύγκρουσης στο Ναγκόρνο-Καραμπάχ τον Σεπτέμβριο 2020.

Την Τρίτη, Αρμενία, Αζερμπαϊτζάν και Ρωσία ανακοίνωσαν ότι είχαν υπογράψει συμφωνία για τον τερματισμό των συγκρούσεων που προκάλεσαν ως γνωστόν χιλιάδες νεκρούς και από τις δύο πλευρές.

Από τότε που ξεκίνησε η σύγκρουση πριν από περίπου έξι εβδομάδες, υπάρχει ένα τεράστιο μίσος με διαμαρτυρίες και απειλές στην Τουρκία, οι οποίες απευθύνονταν αποκλειστικά στους Αρμένιους γενικά και ειδικότερα στην Αρμενική κοινότητα της Κωνσταντινούπολης.

Καθώς αναζητούν τρόπους για να φύγουν οι Αρμένιοι πολίτες που ζουν στην Κωνσταντινούπολη, στράφηκαν σε ένα υπόγειο δίκτυο που δημιουργήθηκε από στόμα σε στόμα και μέσα κοινωνικής δικτύωσης για να τους δώσει τη δυνατότητα να φύγουν από την Τουρκία.

Σχεδόν όλα τα γραφεία ταξιδιωτικών πρακτορείων και τα γραφεία εισιτηρίων δεν ανέφεραν τίποτα, όταν δημοσιογράφοι του πρακτορείου ειδήσεων Middle East Eye τα επισκέφθηκαν και ρώτησαν τους υπευθύνους.

Σε ένα ταξιδιωτικό πρακτορείο, τρεις υπάλληλοι αρνήθηκαν την ύπαρξη οποιασδήποτε υπηρεσίας λεωφορείων με προορισμό την Αρμενία.

«Όλα είναι κλειστά», δήλωσε ένας υπάλληλος. «Πραγματοποιούμε καθημερινά δρομολόγια προς Γεωργία”. Ωστόσο, πηγές που έχει στην διάθεση του το συγκεκριμένο αραβικό πρακτορείο ειδήσεων, ισχυρίστηκαν ότι τα λεωφορεία φεύγουν τακτικά για την Αρμενία.

Η όλη επιχείρηση αποστολής Αρμενίων της Κων/πολης στην Αρμενία υλοποιείται σε κάποια καφενεία-εστιατόρια λίγα τετράγωνα μακριά, που διευθύνονται από Αρμένιους πολίτες και είναι τακτικά στέκια για τους Αρμένιους της πόλης.

«Είμαι σε αυτήν τη γειτονιά για περισσότερα από 30 χρόνια. Οι διαδηλώσεις [εναντίον των Αρμενίων] πραγματοποιήθηκαν από ανθρώπους που προέρχονταν από άλλα μέρη. Υπάρχουν άνθρωποι από κάθε έθνος και θρησκεία εδώ. Ζούμε αρμονικά”, δηλώνει Αρμένιος της πόλης.

Ο πληθυσμός των Αρμενίων στην Τουρκία αριθμεί τώρα λιγότερους από 100.000, με τους περισσότερους να ζουν στην Κωνσταντινούπολη.

Ωστόσο, η παρουσία ενός σημαντικού αριθμού Αρμενίων υπηκόων ήταν κάτι που δεν ήταν πολύ γνωστό έως ότου ο Ρετζέπ Ταγίπ Ερντογάν, ανέλαβε την θέση του πρωθυπουργού της Τουρκίας πριν από δέκα χρόνια.

«Υπάρχουν 170.000 Αρμένιοι στη χώρα μου, 70.000 είναι πολίτες μου», είχε δηλώσει ο Ερντογάν στο BBC κατά τη διάρκεια ενός ταξιδιού στο Ηνωμένο Βασίλειο.

«Παρακολουθούμε τους 100.000 προς το παρόν. Τι θα κάνω λοιπόν αύριο; Εάν κριθεί απαραίτητο, θα πω και στους 100.000 πηγαίνετε σπίτια σας;. Θα το κάνω” …είχε δηλώσει ο Ερντογάν, συνεχίζοντας: “Γιατί; Δεν είναι πολίτες μου … Δεν έχω καμία υποχρέωση να τους κρατήσω στη χώρα μου”.

Τέτοιες δηλώσεις προκάλεσαν και την τωρινή ανησυχία μεταξύ των Αρμενίων πολιτών στην Τουρκία.

Πολλοί ανησυχούσαν για την περίπτωση απέλασης μετά από χρόνια διαμονής στη χώρα, μαζί με πολίτες από την Ρωσία, την Ουκρανία, την Γεωργία, αλλά και Τουρκόφωνοι που έφτασαν μετά την κατάρρευση της Σοβιετικής Ένωσης, ενώ είχαμε και πρόσφατες αφίξεις Τούρκων από την Λιβύη και το Ιράκ.

Οι διαδηλώσεις και οι συγκεντρώσεις σε όλη τη χώρα με αφορμή τον πόλεμο του Ναγκόρνο, έφεραν ξανά τον φόβο στους Αρμένιους της Κων/πολης.

Η τεταμένη ατμόσφαιρα οδήγησε πολλούς Αρμένιους πολίτες να σκεφτούν να εγκαταλείψουν την πόλη που τους παρείχε σπίτι και εργασία για πολλά χρόνια.

Ο Urhan Cetinkaya, 52 ετών, εξέχων πολιτικός από την τουρκική αρμενική κοινότητα, έγραψε στο Twitter ότι μέχρι 500 Αρμένιοι πολίτες έφυγαν από την Τουρκία το βράδυ έντονων διαδηλώσεων, λόγω του φόβου πιθανής εκδίκησης.

«Σήμερα, είναι Αρμένιοι. Αύριο θα μπορούσε να είναι οι Έλληνες, οι Γεωργιανοί, ακόμη και μερικά τμήματα της τουρκικής κοινωνίας (Αλεβίτες)”, δήλωσε ο Nurhan Cetinkaya, Τούρκο-αρμένιος πολιτικός.

 

Αυτή είναι η Τουρκία που στηρίζουν έμμεσα Γερμανία, Ρωσία και λοιπές πολιτισμένες υποτίθεται χώρες. Η Τουρκία είναι μια χώρα που το μόνο που γνωρίζει να κάνει καλά είναι εκτοπισμούς και γενοκτονίες δυστυχώς.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »