Τρομερή ποιοτική υπεροχή θα αποκτήσει η ισραηλινή ΠΑ σε Α.Μεσόγειο και Μ.Ανατολή
Ηισραηλινή ΠΑ αποκτά τα πραγματικά αόρατα αεροσκάφη F-22 Raptor προκαλώντας οργή σε Τουρκία και Ιράν, που έχουν τα δικά τους σχέδια για την Α. Μεσόγειο.

Ο υπουργός Άμυνας των ΗΠΑ Mark Esper δήλωσε σε Ισραηλινούς αξιωματούχους κατά τη διάρκεια επίσκεψης του στο Ισραήλ αυτήν την εβδομάδα ότι η κυβέρνηση Τραμπ ενέκρινε την πώληση μαχητικών F-22 στο εβραϊκό κράτος, μεταβάλλοντας έτσι την κατάσταση στην Α.Μεσόγειο.

Ο Πρόεδρος των ΗΠΑ, Ντόναλντ Τραμπ, επέτρεψε την πώληση των F-22 Raptor και βόμβες ακριβείας στο Ισραήλ, γράφει η εφημερίδα Asharq Al-Awsat, επικαλούμενη ανώτερες πηγές στο Τελ Αβίβ.

Οι Ισραηλινοί αξιωματούχοι άμυνας ζήτησαν να αγοράσουν το F-22, αφού παραμένει ένα από τα πιο προηγμένα μαχητικά αεροσκάφη του κόσμου, για να διατηρήσει η χώρα τους την ποιοτική υπεροχή στην περιοχή, αφού οι ΗΠΑ συμφώνησαν να πουλήσουν μαχητικά F-35 στα Ηνωμένα Αραβικά Εμιράτα, ενώ πληροφορίες φέρουν και την Ελλάδα στο “κόλπο” με αυτά τα αεροσκάφη.

Το Ισραήλ είχε εκδηλώσει το ενδιαφέρον να αγοράσει αεροσκάφη F-22 και παλαιότερα, αλλά οι ΗΠΑ αρνούνταν.

Οι ΗΠΑ σταμάτησαν την παραγωγή του μαχητικού το 2011 και εμπόδισαν νόμιμα την πώλησή του σε ξένες χώρες για λόγους υπεροχής.

Ο Αμερικανός ΥΠΕΞ συναντήθηκε με τον Ισραηλινό ομόλογο του, Benny Gantz, τρεις φορές σε λιγότερο από ένα μήνα, συμπεριλαμβανομένης της επίσκεψης του Έσπερ στο Τελ Αβίβ την Πέμπτη.

Ο Έσπερ συναντήθηκε επίσης με τον πρωθυπουργό Μπέντζαμιν Νετανιάχου, τον γενικό διευθυντή του ΥΠΑΜ, Αμίρ Έσελ, και τον Α/ΓΕΕΘΑ στρατηγό Αβίβ Κοτσάβι, κατά τη διάρκεια του ταξιδιού.

“Συζήτησαν τρόπους για την διατήρηση της περιφερειακής ασφάλειας και της σταθερότητας στην Α.Μεσόγειο καθώς και την αντιμετώπιση του Ιράν”, ανέφερε το γραφείο του Γκάντς.

Μια πηγή ανέφερε στο πρακτορείο ειδήσεων AFP ότι Γάντζ και Έσπερ βασίστηκαν στις συζητήσεις που πραγματοποιήθηκαν στην Ουάσινγκτον την περασμένη εβδομάδα σχετικά με την «πρόοδο για την αναβάθμιση της ποιοτικής στρατιωτικής υπεροχής του Ισραήλ» μετά τις «εξελίξεις στην περιοχή της Α.Μεσογείου».

Αν και οι ΗΠΑ συμφώνησαν γενικά να διατηρήσουν την ισραηλινή στρατιωτική υπεροχή στην περιοχή, δεν έχουν ακόμη υπογράψει συμφωνίες για συγκεκριμένα οπλικά συστήματα ή αμυντικά προγράμματα.

“Αυτά πιθανότατα θα επικεντρωθούν στην πώληση πρόσθετων μαχητικών αεροσκαφών, ελικοπτέρων και συστημάτων αεροπορικής άμυνας στο Ισραήλ”, δήλωσε σε δημοσιογράφους ένας ανώτερος Ισραηλινός αξιωματούχος που γνωρίζει το αντικείμενο των διαπραγματεύσεων.

“Η άτυπη ειδοποίηση προς την επιτροπή εξωτερικών υποθέσεων, αποκάλυψε ότι ο Λευκός Οίκος σκοπεύει να πουλήσει έως και 50 μαχητικά F-22 της Lockheed Martin για περίπου 10,4 δισεκατομμύρια δολάρια”, δήλωσε ένας ανώτερος υπάλληλος του Κογκρέσου στους The Times of Israel.

Περιττό να τονίσουμε ότι το Ισραήλ με αυτά τα αεροσκάφη στο οπλοστάσιο του θα διαθέτει την πιο εξελιγμένη ΠΑ στην Α. Μεσόγειο, καθιστώντας ακόμα πιο σαφές ότι ετοιμάζεται για ένα πιθανό κτύπημα κατά των ιρανικών πυρηνικών φιλοδοξιών αλλά και κατά μιας πιθανή τουρκικής εμπλοκής με το Τέμενος Αλ Ακτσά και την Ιερουσαλήμ.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »