Σημαντικός βαθμός εμπλοκής των Τούρκων στη Λιβύη
ΟΕθνικός Στρατός της Λιβύης υπέστη μια ακόμη ήττα στην Τρίπολη η οποία δείχνει το βαθμό εμπλοκής της Τουρκίας στην χώρα εις βάρος των ελληνικών, ρωσικών και αιγυπτιακών συμφερόντων.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 04.06.2020 – 19:26237
Λιβύη: Τουρκικά drone xτυπούν ανελέητα την Ταρχούνα
Πριν από λίγες ώρες, ως μέρος μιας μεγάλης κλίμακας στρατιωτικής επίθεσης, οι δυνάμεις του Σαράτζ μαζί με τους Σύριους αντάρτες και τον τουρκικό στρατό κατάφεραν να αναλάβουν πλήρως τον έλεγχο του Διεθνούς Αερολιμένα της Τρίπολης, στην επικράτεια του οποίου σύμφωνα με διάφορες πηγές, υπήρχαν τουλάχιστον δύο «Pantsir- S και αντιαεροπορικά πυραυλικά συστήματα Kvadrat”, για να μην αναφέρουμε την μεγάλη ποσότητα στρατιωτικού εξοπλισμού.

Αυτή δεν είναι η πρώτη ήττα του στρατού του στρατηγού Χαλίφα Χαφτάρ στη Λιβύη το τελευταίο διάστημα και, δεδομένης της απώλειας αυτού του αεροδρομίου, πολλοί ειδικοί πιστεύουν ότι στο εγγύς μέλλον ο εθνικός στρατός της Λιβύης θα αναγκαστεί να παραχωρήσει εκατοντάδες τετραγωνικά χιλιόμετρα εδάφους, αν δεν αλλάξει κάτι.

Όσον αφορά τα πυραυλικά συστήματα αεροπορικής άμυνας Pantsir-S που έχουν κατασχεθεί από τους μαχητές, μέχρι στιγμής αυτές οι πληροφορίες δεν έχουν λάβει καμία επιβεβαίωση, ωστόσο, ο Εθνικός Στρατός της Λιβύης εκκένωσε την περιοχή επειγόντως και απλώς παράτησε ολόκληρο τον στρατιωτικό εξοπλισμό. Επιπλέον, προηγούμενες δορυφορικές εικόνες έδειξαν την παρουσία στο αεροδρόμιο της Τρίπολης διαφόρων πυραυλικών συγκροτημάτων Kvadrat , τα οποία κατέσχεσαν οι Τούρκοι.

Η υπηρεσία Τύπου της διοίκησης του Λιβυκού Εθνικού Στρατού δεν έχει ακόμη σχολιάσει την ήττα της στην Τρίπολη, ωστόσο, δεδομένου ότι οι δυνάμεις του Χαφτάρ δεν μπορούν να αντιμετωπίσουν τους Σύριους μαχητές που εμφανίστηκαν στο πεδίο της μάχης,είναι προφανές ότι ο LNA χάνει γρήγορα τον έλεγχο αυτής της περιοχής.

Οι Τούρκοι όμως αρέσκονται να πανηγυρίζουν και να επιδεικνύον τα ρωσικής κατασκευής συστήματα, προκαλώντας την Μόσχα μπροστά στα «μούτρα της» κατά τα κοινώς λεγόμενα.

Το μεγάλο παιχνίδι στη Λιβύη ξεσήκωσε επίσης και τις Ηνωμένες Πολιτείες, οι οποίες καταφεύγουν πλέον σε έναν ενεργό ρόλο. Τούρκοι και Αμερικανοί θα διαμοιράσουν την Λιβύη σύμφωνα με τα συμφέροντα τους, ενώ οι Ρώσοι προς το παρόν αποστέλλουν μόνο στρατιωτικό υλικό, ενώ ετοιμάζονται να στείλουν και Σύριους μαχητές.

Το Πεντάγωνο κατηγόρησε τη Μόσχα για την παρουσία «μισθοφόρων που συνδέονται με το Κρεμλίνο», οι οποίοι φέρεται να βοηθούν τον Χαλίφα Χαφτάρ, αλλά δεν είπε λέξη για τους Σύριους εμπειροπόλεμους Τζιχαντιστές που έχουν κατακλύσει την Λιβύη με την βοήθεια της Τουρκίας.

ΔΙΑΒΑΣΤΕ ΕΠΙΣΗΣ

Ένοπλες Συρράξεις 04.06.2020 – 11:29154
Άσχημη εξέλιξη – Η Κυβέρνηση Σάρατζ ελέγχει όλη την Τρίπολη
Το άλλο που έχει προκαλέσει μεγάλη απορία είναι η μη χρήση έως τώρα των ρωσικής κατασκευής μαχητικών MIG-29- SU-24 που έχει στη διάθεση του ο LNA.

Το μόνο παρήγορο είναι ότι σύμφωνα με εκτιμήσεις ειδικών αναλυτών, ο Χαφτάρ μετέβη στην Αίγυπτο ζητώντας την αποστολή αιγυπτιακού στρατιωτικού τμήματος, μαζί με αεροσκάφη, άρματα μάχης κά. Ίσως να είναι η μόνη διέξοδος ενάντια στην ισχυρότατη παρουσία Τούρκων και Σύριων στη Λιβύη.

Η πλούσια σε πετρέλαιο Λιβύη βρίσκεται στο χείλος της χειρότερης αιματοχυσίας μετά την εκδίωξη του Μουαμάρ Καντάφι κατά τη διάρκεια της επέμβασης του ΝΑΤΟ το 2011. Ο πόλεμος που ακολούθησε τροφοδοτείται από περιφερειακές και ευρωπαϊκές δυνάμεις, οι οποίες υποστήριξαν τις αντιμαχόμενες πλευρές για τα δικά τους συμφέροντα.

Αν μετά από όλα αυτά η Μόσχα δεν επέμβει δυναμικά στο λιβυκό έδαφος, τότε αυτό θα σημαίνει ότι και η ίδια έχει σοβαρό οικονομικό πρόβλημα, το οποίο αφορά τις χαμηλές τιμές του πετρελαίου και την πτώση της ρωσικής οικονομίας και λόγω πανδημίας.

Περιττό να πούμε ότι σε αυτό σενάριο πάνε περίπατο τα ελληνικά σχέδια, ενώ η Τουρκία θα έχει περικυκλώσει τη χώρα μας από το Νότο με δύο τουλάχιστον στρατιωτικές βάσεις, μία στην Αλ Ουατίγια και μία στην Τρίπολη.

Αφήστε μια απάντηση

Η ηλ. διεύθυνση σας δεν δημοσιεύεται.

Translate »